Koulunsa aloittaville kasautuu yhä enemmän ongelmia

Varhaisen oppimisen ongelmat kasaantuvat koulunsa aloittavilla. Kouluvalmiuksia häiritsevät nykyisin moninaisemmat ongelmat kuin vielä parikymmentä vuotta sitten

oppimisvaikeudet
Koululainen tekee matematiikan tehtävää.
Yle

Jyväskylässä koulun alkuun liittyviä vaikeuksia on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan autettu starttiluokilla. Starttiluokka on koulunsa aloittaville tarkoitettu sijoittuva tehostetun tuen opiskeluryhmä.

Ryhmien aloittaessa niihin tultiin yleensä jonkin tietyn pulman vuoksi. Enää näin ei ole.

–Ongelmien kokoelmat yhdellä lapsella ovat lisääntyneet: on lukemisen ja kirjoittamisen häiriöitä, tarkkaavaisuusongelmia ja kielellisen tietoisuuden pulmia. Myös nimeämisvaikeudet ovat melko yleisiä, kertoo 2000-luvun alusta starttiluokan erityisopettaja työskennellyt Leena Knuuttila Kuokkalan yhtenäiskoulusta.

Nimeämisvaikeudet tarkoittavat vaikeutta palauttaa mieleen esineitä tai asioita tarkoittavia sanoja.

Perinteisten ongelmien kasautumisen lisäksi mukaan on ilmaantunut uusi, monialainen oppimisen ongelma.

– Sen syytä ei tunneta, mutta siihen on hankala päästä kiinni. Sen kanssa on vain edettävä eri aistien hyväksikäyttäen, että löydetään juuri sille lapselle konsti, jolla hän parhaiten oppii, Knuuttila sanoo.

Starttiluokkien ryhmien koko on pieni, niissä on 8-10 oppilasta. Opettaja on erityisopettaja, ja lisäksi ryhmässä on koulunkäynnin ohjaaja. Ne perustettiin aikoinaan, koska tavallinen erityisopetus ei riittänyt kaikkiin koulun alkuun liittyviin oppimisvaikeuksiin.

– Ajateltiin, että alun intensiivisellä tukijaksolla selvittäisiin jatkossa vähemmällä erityisopetuksella, ja varhainen puuttuminen onkin todettu kaikkein tehokkaimmaksi, valottaa starttiluokan erityisopettaja Leena Knuuttila Kuokkalan yhtenäiskoulusta.

Starttiluokalla opetellaan koulunkäyntiin liittyviä taitoja. Sellaisia, kuin ryhmässä toimiminen, itseohjautuvuus, tarkkaavaisuuden ylläpitäminen ja omien oppimistapojen ja -vahvuuksien löytäminen.

– Huoltajilta on tullut hyvää palautetta, samoin ensimmäisten luokkien opettajilta, Knuuttila sanoo.

17:29 Juttua tarkennettu: Starttiluokka ei ole ylimääräinen luokka esikoulun ja 1. luokan välissä, vaan koulutie voi edetä myös normaaliin tahtiin.