Herätys: Oscar-ehdokkaat julki, itsemurhauutiset lietsovat ja oikeudelta Brexit-tuomio

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mia (Emma Stone) ja Sebastian (Ryan Gosling) elokuvassa LA LA LAND.
Musikaali La La Land oli elokuvien ennätysmenestyjä Kultaisten maapallojen gaalassa, joka ennakoi Oscareita.Dale Robinette

Oikeus antaa Brexit-tuomionsa

Britannian korkein oikeus antaa päätöksensä siitä, voiko pääministeri Theresa Mayn hallitus aloittaa eromenettelyn EU:sta. Korkein oikeus joutui ottamaan kantaa Britannian EU-eron menettelyyn, koska brittiläinen ylioikeus totesi, että Mayn hallitus ei voi aloittaa artikla 50. eromenettelyä ilman parlamentin lupaa. Britannian hallitus katsoo, että sillä on oikeus päättää EU-erosta ikivanhojen kuninkaallisten valtaoikeuksien perusteella.

Itsemurhista uutisoiminen lisää niiden määrää

Nainen kävelee puistikossa.
Tiina jutila / Yle

Itsemurhilla ja niistä kertovalla julkisuudella on syy-seuraussuhde. Kerromme tänään, että mitä enemmän itsemurhista julkisuudessa puhutaan, sitä enemmän niitä myös tehdään. Kansainväliset suositukset kehottavat välttämään yksityiskohtia ja suuria tunteita, kun itsemurhista kerrotaan.

Kiistelty Tillerson sai niukan tuen USA:n ulkoministeriksi

Rex Tillerson senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuultavana 11. tammikuuta.
Rex Tillerson senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuultavana 11. tammikuuta.Jim Lo Scalzo / EPA

Öljy-yhtiö Exxon Mobilin entinen toimitusjohtaja Rex Tillerson sai täpärän tuen Yhdysvaltain ulkoministeriksi. Senaatin ulkoasiainvaliokunta tuki hänen nimitystään äänin 11 puolesta, 10 vastaan. Koko senaatti vahvistaa nimityksen myöhemmin.

Keskustiedustelupalvelu CIA:n johtoon senaatti äänesti Mike Pompeon, joka oli presidentti Trumpin ensisijainen ehdokas.

Oscar-ehdokkaat julki

Arrival-elokuva.
Amy Adams on arvailuissa parhaan naispääosan pystille elokuvasta Arrival, joka voi rohmuta muitakin Oscareita.Paramount Pictures

Yhdysvalloissa elokuva-akatemia julkistaa ehdokkaat tämän vuoden Oscar-palkintojen saajiksi. Kuten aina, arvailut himoitun palkinnon saajista käyvät jo kuumina, vaikka ehdokkaita ei ole vielä edes julkistettu. Kaikkiaan palkintoja jaetaan yli 20 kategoriassa. Palkinnot jaetaan Oscar-gaalassa Hollywoodissa helmikuun 26. päivä.

Professorit arvioivat hallituksen talouspolitiikan

50 euron seteli.
Henrietta Hassinen / Yle

Hallituksen talouspolitiikka saa tänään jokavuotisen todistuksen professorien muodostamalta arviointineuvostolta. Kriittisen tarkastelun kohteena ovat perinteisesti olleet työllisyyspolitiikka ja sitä kautta myös julkisen talouden tasapaino.

Syyrian huteraa tulitaukoa pönkitetään

Syyrian rauhanneuvottelut jatkuvat Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa. Toista päivää jatkuvat Syyrian hallinnon ja kapinallisten neuvottelut ovat vaikeita, sillä maanantaina osapuolet eivät suostuneet tapaamaan toisiaan kasvokkain. Venäjän ja Turkin kätilöimien rauhanneuvotteluiden tarkoitus on vahvistaa Syyrian huteraa tulitaukoa, joka on ajoittaisista iskuista huolimatta pääsääntöisesti pitänyt.

Katso myös päivän sää tästä linkistä.