Turkulaisopiskelijat toivovat lisää työpaikkoja ja parempaa mielenterveyshoitoa

Joka viides opiskelija käyttää opintojensa aikana mielenterveyspalveluita.

opiskelijat
Poliitikkoja kunnallispoliittisessa paneelissa ravintola Kårenissa Turussa.
Ryhmä 40 000 julkisti vaaliohjelmansa ravintola Kårenissa. Paikalla järjestettiin myös kunnallispoliittinen paneeli.Mattias Simonsen / Yle

Turkulaisopiskelijat tiivistävät rivejään kuntavaalien lähestyessä.

Maanantaina illalla julkaistun vaaliohjelman takana on liki 40 000 opiskelijaa Turun yliopistosta, Åbo Akademista sekä ammattikorkeakouluista.

Ohjelmassa tavoitellaan muun muassa lisää voimavaroja terveydenhuoltoon, nykyistä parempia joukkoliikenneyhteyksiä sekä monipuolisempia palveluja kampukselle.

– Joukkoliikennettä voisi vielä kehittää, on se sitten yölinjojen, ratikan tai automatisoidun bussin muodossa, toteaa kaupunkivaikuttamisen koordinaattori Janne Salakka Turun yliopiston ylioppilaskunnasta.

Mielenterveysongelmat puhuttavat

Terveydenhuoltoon liittyvistä asioista opiskelijat ovat erityisen tyytymättömiä mielenterveyspalvelujen saatavuuteen. Korkeakouluopiskelijoille suunnatussa kyselyssä lähes puolet vastanneista sanoi, ettei mielenterveyspalveluja ole riittävästi.

Janne Salakka toteaa, että heikko tilanne johtuu Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) resursseista.

– Opiskelijathan käyttävät YTHS:n palveluja. Se on tällä hetkellä todella aliresursoitu, mikä on todella valitettava tilanne.

Monet joutuvat lähtemään pääkaupunkiseudulle jopa vastoin tahtoaan, koska työpaikkoja ei tahdo löytyä.

Janne Salakka

Suomen ylioppilaskunnat ottivat kantaa opiskelijoiden mielenterveysongelmiin joulukuussa 2016 (siirryt toiseen palveluun). Kannanotossa painotetaan sitä, kuinka korkeakouluopiskelijat kohtaavat suuria haasteita muuttuneessa elämäntilanteessaan.

– Itsenäistyminen, opinnoista suoriutumisen paineet, tiukka taloudellinen tilanne ja kaveripiirin muutokset. Ymmärrettävästi edellä mainitut tekijät ja ja muut elämänvaiheen haasteet heijastuvat usein myös terveyteen, erityisesti mielenterveyteen, todetaan ylioppilaskuntien kannanotossa.

Noin 20 prosenttia opiskelijoista käyttää opintojensa aikana jonkinlaisia mielenterveyspalveluita.

Ylioppilaskunnat pyrkivät kannanotollaan vetoamaan muun muassa sen puolesta, että YTHS:n toimintaedellytykset turvattaisiin sote-uudistuksessa ja että palvelut laajennettaisiin koskemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoita.

Kaupunki ja opiskelijat lähemmäs toisiaan

Turkulaisia korkakouluopiskelijoita edustava Ryhmä 40 000 toivoo, että opiskelijoita kuultaisiin kaupungin päätöksenteossa. Janne Salakan mielestä on tärkeää, että opiskelija todella kokee itsensä osaksi Turkua.

– Silloin hän todennäköisemmin jää tänne myös valmistuttuaan.

Itsenäistyminen, opinnoista suoriutumisen paineet, tiukka taloudellinen tilanne ja kaveripiirin muutokset heijastuvat usein myös terveyteen.

Janne Salakka

Salakan mukaan monet opiskelijat jäisivät mielellään opintojensa jälkeen Turkuun, mutta nykyinen työllisyystilanne tuntuu huolestuttavalta.

– Meidän pitäisi kaupungin kanssa ratkaista myös se, mistä saisimme enemmän työpaikkoja. Monet joutuvat lähtemään pääkaupunkiseudulle jopa vastoin tahtoaan, koska työpaikkoja ei tahdo löytyä, Salakka kertoo.