Yhdysvaltain puolustusministeri Mattis: Järkkymätön sitoutuminen Natoon

Yhdysvallat ja puolustusliitto Nato ovat käyneet läpi suhdettaan. Yhdysvaltojen uusi johto vakuuttaa sitoutumistaan Natoon, huolimatta presidentti Donald Trumpin esittämistä kriittisistä näkemyksistä puolustusliittoa kohtaan.

Nato
Kuvassa Trumpin puolustusministeri James Mattis.
James MattisEPA / Michael Reynolds

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis keskusteli ensimmäisenä, kokonaisena työpäivänään puolustusliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

Pentagonin mukaan Yhdysvallat esitti uuden hallituksensa näkemyksiä suhteesta puolustusliittoon.

– He keskustelivat yhteisten arvojensa jakamisesta. Puolustusministeri korosti, että jos Yhdysvallat etsii liittolaisia puolustamaan näitä arvoja, se aloittaa aina ensin Euroopasta, kertoi Pentagonin tiedottaja Jeff Davis.

– Molemmat vakuuttivat odottavansa Naton puolustusministerien kokousta helmikuussa, jossa he voivat tavata kasvotusten.

Presidentti Donald Trump on aiemmin nimittänyt Natoa vanhanaikaiseksi, koska liitto ei ole puolustanut jäseniään terrori-iskuilta. Trump on myös useaan otteeseen arvostellut useita Naton jäsenmaita siitä, etteivät ne ole maksaneet osuuttaan Yhdysvaltojen suojelusta.

Pentagonin mukaan Mattis on puhunut myös Britannian ja Kanadan kollegoidensa kanssa.

Keskustelussaan Britannian puolustusministerin Michael Fallonin kanssa Mattis kertoi maansa järkkymättömästä sitoutumisesta Natoon.

Lähteet: AFP, Reuters