Tyynenmeren maat yrittävät pelastaa vapaakauppasopimuksen – Trump veti Yhdysvallat pois

Apua sopimuksen elvyttämiseen toivotaan Kiinasta, vaikka alun perin sopimuksen tarkoitus oli luoda etulyöntiasema Kiinaan nähden.

Trans-Pacific Partnership (TPP)
Perun pääkaupungissa Limassa vastustettiin Tyynenmeren vapaakauppasopimusta marraskuussa 2016. Saman vuoden helmikuussa 12 maata allekirjoitti sopimuksen.
Perun pääkaupungissa Limassa vastustettiin Tyynenmeren vapaakauppasopimusta marraskuussa 2016. Saman vuoden helmikuussa 12 maata allekirjoitti sopimuksen. EPA / Ernesto Arias

Useat maat ovat toivoneet Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen säilyttämistä sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump määräsi Yhdysvallat irtautumaan sopimuksesta maanantaina.

Yhdysvaltain lähtöä on kova kolaus TPP-sopimukselle, joka olisi kattanut noin 40 prosenttia maailmantaloudesta.

Australia kehottaa kääntymään Kiinan puoleen

Australian pääministeri Malcolm Turnbull myönsi, että Yhdysvaltojen lähtö ravistelee 12 maan sopimusta. Hän ehdotti, että Kiina ja muut maat voisivat antaa vetoapua.

– Emme aio pyörtää päätöstämme luoda Australiaan työpaikkoja, Turnbull sanoi.

Australian pääministeri oli keskustellut sopimuksen tulevaisuudesta Japanin, Singaporen ja Uuden-Seelannin kollegoidensa kanssa. Turnbull uskoi, että sopimus voi selvitä hengissä myös ilman Yhdysvaltoja.

Muut jäsenmaat ovat Kanada, Meksiko, Chile, Peru, Vietnam, Malesia ja Brunei.

– Uskokaa pois, protektionismi ei ole keino ulospääsyyn vähäisen kasvun loukusta, Turnbull totesi.

Hänen mukaansa protektionistinen kauppapolitiikka johtaa entistä suurempiin taloudellisiin ongelmiin.

Japani ehti ratifioida sopimuksen

Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoi toivovansa Trumpilta "ymmärrystä" kauppasopimuksen suhteen. Japani ratifioi TPP-sopimuksen viime viikolla, vaikka tiesi että Trump vetäytyy siitä. Aben mukaan sopimus voi myöhemmin toimia kauppasopimusten mallina esimerkiksi Euroopan kanssa. Aiemmin Abe on todennut sopimuksen luovan vastapainon Kiinan talousmahdin kasvulle.

Sopimusmaat aikovat neuvotella jatkosta

Malesian mukaan jäljelle jääneet 11 sopimusmaata aikovat kokoontua neuvottelemaan, miten toimia Yhdysvaltojen irtautumisen jälkeen.

Kiinan mukaantulo on teoriassa mahdollista, mutta käytännössä vaikeaa. Nykyisessä muodossaan TPP tulee voimaan ainoastaan, jos ainakin kuusi sopimusmaata ratifioi sen. Niiden tulisi kattaa 85 prosenttia jäsenmaiden bkt:sta. Yhdysvaltojen osuus oli 60 prosenttia kaikkien 12 maan bkt:sta. Lisäksi alun perin presidentti Barack Obama vakuutti amerikkalaisia sopimuksen tärkeydestä sillä, että jäsenmaat saavat etulyöntiaseman maailmankaupassa Kiinaan nähden.

Moni jäsenmaa on riippuvainen viennistä ja on nyt huolestunut pääsystä Yhdysvaltain markkinoille.

Oppositio sai lyömäaseen vapaakaupasta          

Australialainen oppositiojohtaja Bill Shorten arvosteli hallituksen TPP-politiikkaa.

– TPP on kuollut, Shorten sanoi.

– Kuinka ihmeessä Turnbull haluaa tuhlata parlamentin aikaa ja pyytää sitä ratifioimaan sopimuksen jossa Yhdysvallat on mukana tilanteessa, jossa Yhdysvallat ei ole mukana? Tämä on absurdin itsepetoksen huippu, hän lisäsi.

Lähteet: AP, Reuters