"Kannattaisi viedä ihmisoikeustuomioistuimeen" – Sebastian Tynkkynen harkitsee vielä valittamista hovioikeuteen

Sebastian Tynkkynen on saanut lakimiehiltä neuvoja, että hänen kannattaisi viedä tuomionsa Euroopan ihmisoikeustuomiostuimen käsittelyyn.

Sebastian Tynkkynen
Perussuomalaiset Nuoret ry:n entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen Oulun käräjäoikeudessa 11. tammikuuta 2017.
Sebastian Tynkkysen mukaan käräjäoikeuden tuomio on väärä.Eeva Riihelä / Lehtikuva

Perussuomalaisten varavaltuutettu, oululainen Sebastian Tynkkynen on ilmoittanut tyytymättömyytensä saamaansa sakkotuomioon.

– Kyllä, olen ilmoittanut tyytymättömyyteni, mutta pohdin vielä valittamista Rovaniemen hovioikeuteen, Sebastian Tynkkynen kertoo tiistaiaamuna. Valituksen määräpäivä hovioikeuteen on 15. helmikuuta.

Oulun käräjäoikeus langetti Tynkkyselle maanantaina 16. tammikuuta sakkoja (siirryt toiseen palveluun) kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta 50 kuuden euron suuruista päiväsakkoa eli maksettavaa valtiolle 300 euroa.

Lakimiehiltä ilmaisapua

Sebastian Tynkkynen kertoo, että valittaminen hovioikeuteen vaatii hänen juttunsa osalta kokonaisvaltaista harkintaa. Hänen mukaansa kyseessä on iso kokonaisuus, jota täytyy vielä pohtia tarkkaan.

– Lakimiehet eri puolilta Suomea ovat tarjonneet minulle apuaan ilmaiseksi. Heidän mielestään molempien tuomioiden takia, mutta varsinkin tuomio uskonrauhan rikkomisesta kannattaisi viedä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, Sebastian Tynkkynen kertoo.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) valvoo ihmisoikeussopimuksen noudattamista. Valituksen edellytyksenä on muun muassa, että viranomainen on rikkonut henkilön ihmisoikeussopimuksella turvattua oikeutta, kaikki kotimaiset oikeuskeinot on käytetty ja valitus on tehty kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun korkein kansallinen oikeusaste tai muu viranomainen on antanut lopullisen päätöksensä asiasta.

Juttua käsiteltiin Oulun käräjäoikeudessa 11. tammikuuta (siirryt toiseen palveluun). Kyse oli Tynkkysen heinäkuussa 2016 Facebookista julkaistuista kirjoituksista, joissa hän vaati muun muassa islaminuskon kitkemistä pois Suomesta. Tynkkynen oli rikosten tapahtumahetkellä Perussuomalaiset Nuoret ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Tynkkynen tunnusti poliisin esitutkinnassa laatineensa viestit, mutta hän kiisti sekä esitutkinnassa että käräjäoikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Käräjäoikeus määräsi myös, että Facebook-kirjoitukset on poistettava. Tynkkysen mukaan käräjäoikeuden tuomio on väärä (siirryt toiseen palveluun).

Muokkaus: lisätty kappale valitusperusteista Europan ihmisoikeustuomioistumeen 24.1.2017 klo 13.23.