Pääkallokelit työllistävät nyt ensiapuhenkilökuntaa – Helsingin pelastuslaitoksella jo yli 500 tehtävää

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan kaatumiset ovat yleisin yksittäinen ensihoitotehtävätyyppi. Päivystykseen päädytään yleensä pienten murtumien takia.

Liukkaat tiet
YLE / Kalle Niskala

Teillä tassutellaan nyt kieli keskellä suuta. Liukkailla keleillä sattuu jälleen useita kaatumia, jotka työllistävät pelastusviranomaisia. Helsingin kaupungin pelastuslaitos kertoi (siirryt toiseen palveluun) maanantai-iltana, että pelkästään tammikuussa on hoidettu jo 522 kaatumiseen liittyvää hälytystä.

Kaatumisesta tulevat vammat ovat pelastuslaitoksen mukaan yleisin yksittäinen ensihoitotehtävätyyppi. Pelkästään Helsingissä on yli 8 500 hälytystä vuodessa, mikä on keskimäärin yli 20 kaatumisen ensihoitotehtävää per päivä.

– Tavallisimpia kaatumisesta aiheutuvia vammoja ovat ranne- ja nilkkamurtumat. Vanhemmilla ihmisillä puolestaan näkee usein kaatumisesta aiheutuvia lonkkamurtumia, sanoo ensihoidon kenttäjohtaja Ari Salonen Helsingin pelastuslaitokselta.

Kaikki kaatumiset eivät kuitenkaan johdu liukkaudesta, vaan suomalaiset pyllähtelevät ympäri vuoden.

Yle Huvudstadsregionen kertoi eilen maanantaina, että pääkallokelit näkyvät nyt myös pääkaupunkiseudun päivystyksissä. Useimmin päivystykseen päätyy työikäinen ihminen, joka on liukkaalla kiirehtinyt töihin.

– Heti, kun ulkona on liukasta, meillä on enemmän potilaita. Potilaiden määrä on kasvanut kuluneen kuukauden aikana, mutta on samalla tasolla kuin aikaisempina vuosina, sanoo ylilääkäri Nina Lindfors Töölön sairaalasta.

Myös Malmin päivystystoimintojen johtajaylilääkäri Mia Laiho kertoo liukkaiden aiheuttavan kiirettä päivystyksessä.

– Jos aamulla on kovin liukasta töihin mennessä, niin tietää, että on kiireinen päivä tulossa. Kyllä se yleensä näkyy meillä erilaisina murtumina, venähdyksinä ja pään vammoina.

Lenkkeilijät liukastelevat eniten

Liikenneturva selvitti jalankulkijoiden liukastumisia joulukuussa 2014. Liukastuneista noin puolet loukkasi tai satutti itsensä ja noin 14 prosenttia kaatumisista vaati käyntiä lääkärissä. Useimmiten jalat lähtevät alta, kun ollaan lenkillä koiran kanssa tai muuten ulkoilemassa vapaa-ajalla.

Myös LähiTapiolan selvityksen mukaan vakavimmat vapaa-ajan tapaturmat sattuvat talvikuukausina.

– Maksettujen korvausten perusteella usein liukastumiset sattuvat tutussa ympäristössä ja arkisissa tilanteissa. Osassa vahingoista lemmikki on vetäissyt ulkoiluttajaa tai on sotkeuduttu talutushihnaan. Sinänsä harmiton tilanne voi johtaa ikävään loukkaantumiseen, sanoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolan tiedotteessa.

Vammojen vakavuudesta riippuen liukastumistapaturma voi tulla myös kalliiksi. Hoidon hinta voi nousta jopa useisiin tuhansiin euroihin.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi (siirryt toiseen palveluun) toissa viikolla, että kaatumiset ovat taakka myös kansantaloudelle. Lehden mukaan kaatumisten aiheuttamilla kustannuksilla kattaisi koko ulkoministeriön vuosibudjetin.

Seuraa säätä ja tiedotteita

Parhaiten vammat ja murtumat voi estää pysymällä pystyssä. Liukkaisiin keleihin kannattaakin varautua etukäteen.

Muun muassa Pysy pystyssä –kampanja (siirryt toiseen palveluun) ohjeistaa ihmisiä, miten pääkallokeleihin varaudutaan. Sivuilta löytyy hyödyllistä tietoa eri ikärymille. Kampanjan tietoiskuja voi seurata myös viestipalvelu twitterissä.

Myös Ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun) varoittaa tarvittaessa erittäin liukkaista jalankulkukeleistä. Varoitus on voimassa vajaasta kymmenestä kahteenkymmeneen kertaan vuodessa per maakunta.

Täydennetty klo 11:55 Mia Laihon kommentilla