Tutkija: Berneristä voi tulla keskustalle taakka – "Hänet on helppo vaihtaa"

Politiikan tutkija Erkka Railon mukaan liikenneverkkoselvitys vietiin taitamattomasti eteenpäin.

Anne Berner
Epätarkkoja autojen valoja pimeällä tiellä.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen politiikan tutkija Erkka Railo sanoo seuranneensa yllättyneenä ja hämmentyneenä liikenneverkkoselvityksen keskeyttämistä. Hän sanoo yllättyneensä etenkin siitä, kuinka näin isoa hanketta on viety eteenpäin taitamattomasti.

– Näin ainakin julkisuuden perusteella. Vaikuttaa, että Berner on luottanut siihen, että Sipilän tuki yksinään riittää, sanoo Railo Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Hän jatkaa, että Berner on itse viitannut julkisuudessa siihen, että asiasta on ollut aikaisemmin puhetta ja että hallitusohjelmassa on asiasta myös linjaus.

Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että Berner ei ole pitänyt tarpeeksi yhteyttä muihin ministeriöihin, jotta he voisivat tehdä uudistuksen, jolla on laaja tuki. Hänen mukaansa on nähtävissä merkkejä niin sanotusta siiloutumisesta.

– Eli ministerit puuhailevat oman sektorinsa uudistuksia kykenemättä saamaan sille poliittista tukea ja koordinoimaan uudistusta laajalla rintamalla.

Politiikan tutkija Erkka Railo, Turun yliopisto
Politiikan tutkija Erkka Railo, Turun yliopistoYle

Erkka Railon mukaan Bernerin tavassa toimia näkyy kokeneen yritysjohtajan tyyli, kun taas kokenut poliitikko olisi todennäköisesti tehnyt asiat toisin. Hän luonnehtii Anne Berneriä hallituksessa tarmokkaaksi uudistajaksi, joka ei pohdi kansansuosiota tai uusia vaaleja. Railon mukaan liian innokkaasta uudistajasta voi tulla lopulta keskustalle taakka.

– On kylmä tosiasia, että hänet on melko helppo vaihtaa, jos hänestä tulee taakka. On ilmeistä, että hän on nauttinut pääministeri Sipilän suosiota. Kuinka kauan se kestää, sitä on vaikea arvioida, Railo sanoo.

Railo ei kuitenkaan usko, että liikenneverkkoselvityksestä aiheutunut keskustelu tulehduttaa jatkossa hallituspuolueiden välejä. Hänen mukaansa paljon enemmän hankaluuksia voi aiheuttaa budjettineuvottelut ja lisäleikkaustarpeet.