Myllykosken ydin elävöityy kirjakaupalla – uusi osoite on aluksi seuratalon naapurissa

Reuna-kustantamo muuttaa keväällä Tuusulasta Myllykoskelle. Kivijalkakirjakaupan lisäksi luvassa on taidetta ja tapahtumia.

kirjakaupat
Myllykosken pääkatu, Kenraalintie 6.
Reuna muuttaa kuvan oikeanpuoleiseen rakennukseen Kenraalintie 6:een.Juha Korhonen / Yle

Tuusulalainen Reuna-kustantamo muuttaa Myllykosken keskustaan. Kirjakauppa ja kustantamo muuttavat tyhjillään olevaan liikehuoneistoon pääkadun varrelle aikaisemman Myllykosken seuratalon suunnitelman sijaan. Myllykosken seuratalon remontti ja toiminnan käynnistyminen on viivästynyt, mutta Reuna haluaa pitää kiinni alkuperäisestä aikataulustaan.

Liiketilan vuokrauspäätökseen vaikutti myös se, että yhtenäinen ja avoin tila antaa kirjakaupalle mahdollisuuden laajentua tarpeen mukaan.

– Katukuvaa elävöittää enemmän kirjakaupan perustaminen nyt tyhjillään olevaan liikehuoneistoon pääkadun varrella, sanoo kustantaja Tarja Tornaeus tiedotteessa.

Uusi osoite on sadan metrin päässä seuratalosta Kenraalintie 6 ns. Centrumin talo. Nykyisin siinä toimii Leo-hotelli ja kahvila, mutta suurin osa tiloista on tyhjillään. Reuna vuokraa sadan neliön tilan kirjakaupalle. Tavoitteena on avata kivijalkakauppa toukokuun alussa ja siirtää myös reunalla.fi-verkkokaupan toiminnot tiloihin.

Ei mikään tavallinen kirjakauppa

Rakennuksen muita tyhjiä tiloja vuokrataan lyhytaikaisesti esimerkiksi tapahtumille ja kursseille.

– Jatkamme jäihin laitettuja suunnitelmia muun muassa taidegallerian perustamisesta ja näyttelyiden järjestämisestä. Kouvolalainen tanssinopettaja on lupautunut pitämään nuorille kursseja, joilla opetellaan MTV-videoiden pohjalta koreografioita. Pitkällä ovat myös suunnitelmat kirjoituskurssien järjestämisestä, kertoo Tornaeus tulevaisuuden suunnitelmista.

Kesäkuun alussa on tarkoitus järjestää Kouvolan Dekkaripäivien ’etkot’ Myllykoskella. Tulossa on myös kirjanjulkistuksia, joissa joko kirjailijat tai kirjan tapahtumat ovat lähiseudulta.

Alussa kirjakaupassa on myynnissä kustantamon omia ja muutaman yhteistyökumppanin kirjoja, jatkossa myös laajemmin kirjauutuuksia ja muita tuotteita. Kustantamo kustantaa paljon Itä-Suomen alueella asuvien kirjailijoiden teoksia.

Näyteikkunasta tilaa kenelle tahansa

Reunan kirjakauppasta kuka tahansa voi vuokrata vapaita neliöitä yksityisiin tai yleisötilaisuuksiin. Vuokra-aika voi olla esimerkiksi tunti, päivä tai viikko.

– Ideoimme, että Kenraalintie kuudesta voisi tehdä Myllykoski Centrumin, näyteikkunan kaikille vieraille ja ohikulkijoille, tilan jossa näkyy paikkakunnan osaaminen ja yhteistoiminta, kertoo haaveistaan tiedotteessa Tarja Tornaeus.

Myllykosken keskustan kehittämisessä Kenraalintie 6 toimii ikään kuin ideahautomona. Seuratalon remontin valmistuttua tapahtumille saadaan moninkertaisesti lisää tilaa. Myös kirjakaupan muutto seurataloon saattaa olla vaihtoehtona myöhemmin.