Kiistoja tiedon saannista ja riita työhuoneesta – Sotkamon hallintojohtaja erotettiin

Sotkamon kunnanhallituksen esitys sai enemmistön puolelleen. Valtuusto äänesti hallintojohtajan irtisanomisesta.

kuntapolitiikka
Sotkamon keskustie.
Laura Tolonen / Yle

Sotkamon kunnanvaltuusto on päättänyt irtisanoa kunnan hallintojohtajan Paula Halosen virastaan.

Maanantaina kokoontunut valtuusto äänesti asiasta. 28 valtuutettua äänesti kunnanhallituksen esitystä erottaa hallintojohtaja, kun taas viisi valtuutettua asettui hallituksen esitystä vastaan. Vastaesityksen teki perussuomalaisten Viljo Tuhkanen. Häntä kannattivat Vesa Tolonen (sit.), Tommi Heikkinen (kesk.), Helmi Kemppainen (kesk.) sekä Yrjö Sorvari (kd.).

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen totesi tiistai-aamuna, että päätös oli odotettu.

Kahden kuukauden irtisanomisaikahan hänellä on ja nyt käydään neuvotteluja pitämättömistä lomista.

Mika Kilpeläinen

– Kun kunnanhallitus on tehnyt yksimielisen esityksen valtuustolle, niin yleensä sellaiset esitykset menevät läpi. Sinällään päätöksessä ei ollut mitään yllättävää, Kilpeläinen toteaa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jouko Korhonen (vas.) kertoo, että kokous sujui rauhallisesti.

– Nämä henkilöt, jotka kannattivat Viljo Tuhkasen esitystä, pitivät pienet puheenvuorot. Muuten valtuutetut olivat aika lyhytsanaisia ja vähäpuheisia, Korhonen sanoo.

Kunnanjohtaja: Perusteet irtisanomiseen löytyvät

Korhosen mukaan irtisanomista vastustaneet olivat sitä mieltä, ettei irtisanomiselle ole perusteita.

– Sanottiin, ettei hallintojohtaja ole tehnyt sellaisia virheitä tehtävässään, Korhonen kertoo.

Kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen pitää irtisanomisperusteita selkeinä.

Asia on kuitenkin niin, että työnjohdollinen määräysoikeus on työnantajalla. Sitä työntekijän tulee noudattaa.

Mika Kilpeläinen

– Kyllä ne sieltä löytyvät. Kun puhutaan työnantajan direktio-oikeudesta, eli työnjohdollisen määräyksen antamisoikeudesta, niin kyllähän se aika yksiselitteinen asia siltä osin on. Siitähän irtisanomisessa on kyse, eli noudattamatta jättämistä työnjohdon määräyksistä, Kilpeläinen perustelee.

Halosella on ollut ristiriitatilanteita ainakin talousjohtaja Heidi Pyykkösen ja esimiehen, kunnanjohtaja Mika Kilpeläisen kanssa. Riitoja on ollut siitä lähtien, kun Pyykkönen aloitti virassaan eli reilun vuoden ajan.

Kiistoja on syntynyt työtehtävien hoitoon liittyvissä käytännön asioista, esimerkiksi tietokonejärjestelmän käytöstä ja tiedon saannista.

Syyskuussa 2016 kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen määräsi Paula Halosen vaihtamaan työhuonetta hallintojohtajan ja talousjohtajan välisen riitatilanteen jälkeen. Määräys annettiin sekä suullisena että kirjallisena, mutta Halonen kieltäytyi, mikä johti kirjalliseen varoitukseen.

Uuden hallintojohtajan haku saa odottaa

Valtuuston puheenjohtaja Jouko Korhonen sanoo, että keskustelua on käyty jo useamman vuoden ajan. Haloselle annettiin kaksi mahdollisuutta työhuoneen vaihtoon.

– Reilun vuoden päivät on yritetty hakea sopua työyhteisöön ja haettu ratkaisuja. Viimeisenä ratkaisuna käytettiin tätä työhuoneen vaihtoa ja se ei jostain syystä sopinut hallintojohtajalle, Korhonen kertoo.

Kilpeläisen mukaan määräysten noudattamatta jättäminen voi yleisesti aiheuttaa monenlaisia ongelmia tai jopa vaaratilanteita työpaikalla.

– Olipa kyseessä työhuoneen vaihtaminen tai joku muu. Asia on kuitenkin niin, että työnjohdollinen määräysoikeus on työnantajalla. Sitä työntekijän tulee noudattaa.

Ei kukaan pysty sanomaan, kuinka pitkä prosessi tällainen valitus on kaiken kaikkiaan. Yleensähän näissä on puhuttu vuosista ennen kuin lopullinen päätös asiasta on tullut.

Mika Kilpeläinen

Irtisanomisesta huolehtii kunnanjohtaja. Kilpeläisen mukaan uutta hakua ei olla käynnistämässä vielä tässä vaiheessa. Halosella on myös mahdollisuus valittaa päätöksestä.

– Kahden kuukauden irtisanomisaikahan hänellä on ja nyt käydään neuvotteluja pitämättömistä lomista, Kilpeläinen kertoo.

Kilpeläinen ei vielä tiistaina aamulla ollut keskustellut asiasta Paula Halosen kanssa.

– Tietenkin asiasta on juteltu aikaisemmin, että jos tällaisen päätöksen valtuusto tekee, niin miten asiat siitä etenevät. Alustavia keskusteluja on käyty, Kilpeläinen sanoo.

Täytetäänkö virka?

Kilpeläinen ei vielä tässä vaiheessa lähde spekuloimaan sitä, täytetäänkö hallintojohtajan virka tulevaisuudessa vai jaetaanko tehtävät muutoin. Hän pitää kuitenkin hallintojohtajan virkaa tärkeänä.

Kunnanjohtaja muistuttaa, että Sotkamon kunnan organisaatio on muovautunut hyvin paljon viime vuosien aikana.

– Meidän pitää nyt tarkasti katsoa ja tehdä johtopäätökset, miten asian suhteen edetään. Tietenkin kunnanhallitus valmistelee sitten viimekädessä asiaa eteenpäin ja nykyisen hallintosäännön mukaan valtuusto valitsee hallintojohtajan.

– Nyt ei ole kiirehtimisen aika, vaan katsotaan miten asiat lähtevät liikkeelle ja miten asian kanssa edetään, Kilpeläinen lisää.

Nyt on aika taas katsoa tulevaisuuteen ja seuraavien asioiden hoitamiseen.

Mika Kilpeläinen

Kunnanjohtaja ei halua tässä vaiheessa arvioida miten pitkäksi prosessi kokonaisuudessaan venyy, jos Halonen valittaa irtisanomisestaan.

– Ei kukaan pysty sanomaan, kuinka pitkä prosessi tällainen valitus on kaiken kaikkiaan. Yleensähän näissä on puhuttu vuosista ennen kuin lopullinen päätös asiasta on tullut.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jouko Korhonen on myös odottavalla kannalla.

– Seuraamme tilannetta ja kunnanjohtaja järjestelee tehtävät nyt toistaiseksi, hän sanoo.

"Yksi päätös muiden joukossa"

Kunnanjohtajan mukaan hallintojohtajan irtisanominen ei ole vaikuttanut tuoreeltaan tunnelmaan tai työntekoon Sotkamon kunnantalolla.

– Normaali meininki on ollut. Hommia on hoidettu tavalliseen tapaan aamusta alkaen, Kilpeläinen kertoo.

Kilpeläisen mukaan Sotkamon kunnan virkamiesten ja päättäjien välisessä yhteistyössä on otettu parin viimeisen vuoden aikana harppauksia eteenpäin.

– Asioita on saatu eteenpäin. Tämä on yksi päätös muiden joukossa, jos isoa kuvaa lähdetään katsomaan. Nyt on aika taas katsoa tulevaisuuteen ja seuraavien asioiden hoitamiseen, Kilpeläinen sanoo.

Korhosen mukaan myös valtuutettujen välillä on sopusointu.

– Eilen keskustelimme kokouksen jälkeen valtuutettujen kanssa hyvässä hengessä.