1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raha

Ovatko raha-asiasi kuralla kuukaudesta toiseen? Katso tästä neljä vinkkiä

Tili tuli, tili meni. Tuttu tilanne kaikille. Jotain on kuitenkin tehtävissä.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Pelottaako sinua kurkistaa tilisi saldo tai avata postin tuoma lasku? Aavistelet jo ennakkoon, että tiedossa ei ole iloisia uutisia.

Raha ei pysy näpeissäsi. Se katoaa vain jonnekin jo paljon ennen seuraavaa palkkapäivää, eikä mitään näkyvää jää vastineeksi.

Tietokirjailija, rahoitukseen erikoistunut kauppatieteiden maisteri Jenni Selosmaa antaa ohjeita saada tilanteeseen tolkkua ja oma talous hallintaan.

1. Rahaa tilille säästöjemmaan

Säästöjemma pahan päivän varalle voi olla ratkaisu.

– Säästöjemma on vastaus 99 prosenttiin ongelmista. Se on iso apu yllättävissä tilanteissa, kun esimerkiksi pesukone tai auto hajoaa. Jos ei ole yhtään jemmarahaa, joutuu ottamaan kulutusluottoa tai pikavippejä. Ne ovat kallista rahaa.

– Jos voit toimia oman itsesi pankkina, se ratkaisee monta ongelmaa.

Säästöjemma ei tarkoita kolikkokukkaroa.

– Jos omat tulot ovat epävakaat, niin suosittelisin, että tilillä pankissa olisi kuuden kuukauden elinkustannuksia vastaavat säästöt. Silloin ei tarvitse stressata, kun tiedät että pärjäät ainakin puoli vuotta. Jos on vakituinen työ ja vakituiset tulot, riittää kolmen kuukauden jemma. 

Entä jos tuntuu, ettei ole mistä säästää, kaikki menee eikä edes riitä?

– Ei se aina olekaan mahdollista, Selosmaa myöntää.

Rahaa ei tehdä säästämällä, vaan tekemällä töitä.

Jenni Selosmaa

– On tilanteita, jolloin kaikki menee mikä tulee. Esimerkiksi asuminen on pääkaupunkiseudulla todella kallista. Rahaa menee liikkumiseen, ruokaan ja ehkä on isot lääkekulut. Voi miettiä, olisiko keinoja ansaita lisää rahaa, koska rahaa ei tehdä säästämällä, vaan tekemällä töitä.

2. Kuluta sen verran kuin on varaa

USA:n keskuspankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan on sanonut, että nykyisen sukupolven ongelma on talouden lukutaidonpuute. Jenni Selosmaa on samaa mieltä.

Puuttuu talouden lukutaito. Ei osata laskea korkolaskuja tai ymmärretä inflaatiota.

Jenni Selosmaa

– Kolmanneksella suomalaisista puuttuu talouden lukutaito. Ei osata laskea korkolaskuja tai ymmärretä inflaatiota. Lisäksi olemme hullaantuneita siitä, että lainarahaa on tarjolla. Kaikista haavoittuvaisimmassa asemassa olevat turvautuvat pikavippeihin. Maksuhäiriömerkintöjä on jo 350 000 suomalaisella.

Ongelma on, että Ihmiset kuluttavat liikaa tuloihinsa nähden ja velkaantuvat. Taloutemme on rakennettu niin heiveröiselle pohjalle, että se ei kestä ulkoisia sokkeja kuten avioeroa, työttömyyttä tai sairastumista.

Lisäksi emme Selosmaan mielestä osaa enää ennakoida, varautua tai malta säästää ja odottaa, että rahat ovat koossa tulevaan hankintaan. Olemme unohtaneet, että unelman saavuttaminen tuntuu paremmalta, kun sen eteen on nähnyt vaivaa.

3. Seuraa rahavirtoja

Tietokirjailija suosittelee kirjaamaan kuukauden ajan tarkasti ylös omat tulot ja etenkin menot. Myös kaikkein pienimmät rahareiät, jotta paljastuu, mihin rahaa oikeasti kuluu.

– Rahavirtojen seuraaminen ja kirjaaminen on paras tapa tulla tietoiseksi siitä, mihin raha todellisuudessa elämässäsi virtaa sen sijaan, mihin luulet sen virtaavan.

Jenni Selosmaan mukaan kyse ei ole suurista tuloista, vaan omien arvojen mukaisista menoista. Sekin auttaa, että miettii, mistä on valmis luopumaan.

Helposti kahvimukiostoksiin menee vuodessa tuhat euroa.

Jenni Selosmaa

Esimerkiksi hän antaa aamulla matkalla töihin mukaan napatun take away-kahvin.

– Helposti kahvimukiostoksiin menee vuodessa jo tuhat euroa. Voi miettiä, haluanko ostaa tuhannella eurolla irtokahveja vai tekisinkö mieluummin jotain muuta.

4. Hae apua

Mitä siitä seuraa jos onnistuu saamaan raha-asiansa kontrolliin?

– Ei ole syytä riidellä rahasta kenenkään kanssa, jos raha-asiat ovat hallinnassa. Leppoisuutta siitä seuraa ja mielenrauhaa. Sen saavuttamiseksi kannattaa nähdä pieni vaiva.

Kun oma taloudellinen tilanne on jo romahtamispisteessä, eikä ongelmia pysty omin keinoin ratkaisemaan, Selosmaa kehottaa hakemaan ajoissa apua.

– Kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi Takuusäätiöön. Sieltä saa tietoa maksu- ja velkajärjestelyistä. Sinnekin on tosin pitkä jono.

Jenni Selosmaalta on ilmestynyt kirja Kukkaron kuningatar – kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin (Atena). Hän on myös kirjoittanut Vesa-Matti Lahden kanssa Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta.