Berner kommentoi selvityksen kaatumista: "Tämän vuoden aikana kyettävä ratkaisuihin"

Liikenneministeri sanoo, että Suomessa on huolehdittava autokannan uudistamisesta ja korjausvelkaan pitää saada ratkaisu.

Anne Berner
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner tiedotustilaisuudessa Helsingissä 19. tammikuuta.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner tiedotustilaisuudessa Helsingissä 19. tammikuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) ilmoitti eilen, että paljon keskustelua herättäneen liikenneverkkoyhtiön selvitys keskeytetään.

– Tuntui siltä, että hanke ei pääse etenemään hallituspuolueiden kesken. Silloin tuntui kohtuuttomalta, että pitkitetään tätä epätietoisuutta autoveron osalta ja kansalaisten näkökulmasta.

Berner kertoo käyneensä maanantai-iltana keskustelun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa, minkä jälkeen liikenneverkkoyhtiön kohtalo oli sinetöity.

– Kävimme keskustelua Sipilän kanssa siitä, että tällä hallituskaudella autoveroon ei kosketa. Jos tästä toisesta palikasta [autovero] ei voida luopua, niin romuuttuu myöskin se toinen osa [käyttäjä maksaa -periaate].

Alun perin Berner ehdotti selvityksessä, että autovero poistettaisiin, ajoneuvoveron perusveroa ja polttoaineveroa laskettaisiin. Nämä olisi korvattu tienkäyttömaksulla, jota olisi myynyt liikenneverkkoyhtiö.

Kaikki puolueet pohtimaan ratkaisuja?

Jatkosuunnitelmien kannalta liikenneministeri on vaitonainen. Berner sanoo olevansa edelleen sitoutunut siihen, että liikenneverkon korjausvelka hoidetaan kuntoon ja Suomi sitoutuisi sellaisiin ratkaisuihin, jotka vauhdittaisi autokannan uudistumista.

– Nyt tarvitsen siihen muutaman hetken aikaa, että ne asiat käydään läpi ja pohditaan tie eteenpäin ja annetaan niille jotka tähän valmisteluun ja keskusteluun osallistuvat tarpeeksi tilaa ja väljyyttää. Sen takia en halua etukäteen lukita keinoja, millä tähän ratkaisuun päästään.

Bernerin mukaan nyt on pohdittava sitä, millä kokoonpanolla liikennekysymyksiä jatkossa pohditaan.

– Liikennettä on uudistettava, siitä löytyy yhteisymmärrystä laajasti. On pohdittava kutsutaanko siihen kaikki eduskunnan puolueet. Jos ei yhtiömuotoisena voida edetä, niin on pohdittava, löytyykö meidän kehyksestä sellaisia työkaluja, ratkaisuja tai sellaista parlamentaarista tahtotilaa, jolla voidaan yli vaalikausien sitoutua pitkäjänteisiin investointisuunnitelmiin.

Liikenneministeri kuitenkin väläyttää, että joitakin ratkaisuja on tämän vuoden aikana luvassa.

– Uskon kaikesta huolimatta, että meidän on tämän vuoden aikana kyettävä joihinkin ratkaisuihin.