Matkaelämyksiä ja sotaharjoituksia – Espoolaisen Tuomon vauhdikkaat tet-viikot Lapissa

15-vuotias Tuomo Erkinharju suoritti tet-harjoittelun eli työelämään tutustumisen Ylen Rovaniemen toimituksessa. Harjoittelu vei nuorta miestä pitkin Lappia.

Yle
Tomppa iglussa
Tapani Niemi

Tet-ohjeiden mukaan oppilas tutustuu työpaikkaan kuusi tuntia päivässä kahden viikon ajan, yhteensä 30 tuntia. Tuomo innostui kuvaamisesta niin paljon, että työtunnit eivät tahtoneet riittää. Hän olisi tehnyt enemmänkin, jos joku vakinainen vain olisi jäänyt toimitukseen töiden jälkeen.

Tuomo ei malttanut pysyä poissa tv-studiosta, koska siellä tapahtui mielenkiintoisia asioita, joista saattoi vain uneksia kotona ja koulussa.

– Kaksi viikkoa on liian lyhyt aika perehtyä kaikkeen kiinnostavaan, Tuomo totesi viimeisenä päivänä.

Tylsä suora lähetys

Tuomo osallistui joka päivä toimituksen aamukokoukseen, jossa vastaava tuottaja Juha Salla kertoi päivän uutisaiheista ja jakoi työt.

Kokouksissa istuminen on malttamattomalle nuorelle kuin osallistuisi tuntemattoman hautajaisiin. Mutta turhaa se ei ole. Aamukokouksessa näkee koko toimituksen väen ja saa kysymättä tietää, mitä kukin tekee.

Yle Rovaniemen aamukokous
Yle Rovaniemen aamukokousTapani Niemi

Tuomolle annettiin oikeita journalistisia tehtäviä, ei hyllyjen siivoamista tai postin lajittelua. Ensimmäisenä aamuna tuottaja ehdotti, että Tuomo seuraisi suoraa aamulähetystä. Tuottaja ajatteli, että se on kova juttu. Moni nuori haaveilee radiotähteydestä.

Parin tunnin jälkeen Tuomo käveli ilmeettömänä ulos lähetysyksiköstä. Se ei ollut hänen juttunsa. Lapin aamulähetyksessä yleisöä on ”vain” kolmasosa Suomea ja tavoittavuus vaivaiset 100 000 lappilaista. Kun nuoret tubettavat, eli tekevät suoria videolähetyksiä, yleisönä on koko maailma.

Tuomo on tehnyt pelivideoita pari vuotta ja hänen omalla YouTube-kanavallaan (siirryt toiseen palveluun) on 30 000 seuraajaa. Keskimäärin yhtä videota on katsottu 10 000 ja parhaimmillaan yli 100 000 kertaa. Kaikkiaan Tuomon pelivideoita on katsottu pari miljoonaa kertaa.

Tomppa ja tekniikkavastaava Eero Niku-Paavo Yle Rovaniemen radiostudiossa
Tekniikkavastaava Eero Niku-Paavo ja Tuomo tutustumassa Yle Rovaniemen radiostudioon.Tapani Niemi

Monen somen kautta

Yle Rovaniemen verkkospesialisti Tapio Räihä esitteli Tuomolle Yleisradion uusimmat ohjelmatyypit. Ennen toimittaja teki joko radio- tai tv-juttuja erikseen ja ne lähetettiin vastaanottajille omilla kanavillaan.

Nykyään toimittaja tekee perinteisen radiohaastattelun, ottaa valokuvan haastateltavasta ja kirjoittaa artikkelin Ylen verkkosivuille. Jos toimittaja näkee aiheessa tv-uutisen tai some-ainesta, hän voi ottaa kännykällään videota tai käyttää ammattikuvaajaa.

Juttu lähetetään maakuntaradiossa iltapäivällä ja Lapin aluetv-uutisissa illalla. Sen jälkeen juttu viedään Yle Areenan verkkosivuille. Pohjana on lehtiartikkelia muistuttava kokonaisuus, jossa on valokuva, radiojuttu ja video. Areenassa monen median juttukokonaisuuden voi nähdä koko maassa ja ulkomaillakin.

Uutta mediakulttuuria on myös se, että Yle linkittää jutut sosiaalisen median eri kanaviin. Toimittajan työ on muuttunut monimediaaliseksi ja tuote jaetaan monikanavaisesti monen somen kautta.

Räihä pyysi Tuomoa leikkaamaan somevideon. Aamulla juttu linkitettiin jo Yle Rovaniemen Facebook-sivulle. Yle Rovaniemen facebook (siirryt toiseen palveluun)-sivut tavoittavat viikossa noin 150 000 ihmistä. Suosituinta sisältöä sosiaalisessa mediassa ovat videot.

Kahdella kameralla ruokavideota

Ruokatoimittaja Juha Mäntykenttä pyysi Tuomoa keikalle kuvaamaan somevideon (siirryt toiseen palveluun), jossa toimittaja valmistaa hirvenpaistia kokin ja kahden metsästäjän kanssa.

Juha tekee yleensä kaikki samalla kertaa, monikätisesti. Hän keskustelee, nauhoittaa radiojuttua ja kuvaa kännykällä somevideota.

Tuomo päättää kuvata tapahtuman kahdella kameralla ja editoida AVIDin ammattilaisohjelmalla. Hommaan tuhraantuu kaksi työpäivää.

TET-harjoittelija Tuomo Erkinharju ja ruokatoimittaja Juha Mäntykenttä
TET-harjoittelija Tuomo Erkinharju ja tiimimanageri/ruokatoimittaja Juha MäntykenttäKuva: Tapani Niemi

Tuomo pahoitteli jälkikäteen, ettei osannut ennakoida eloisan toimittajan liikkeitä ajoissa. Kamera oli myöhässä tai aina väärässä paikassa. Mäntykenttä lohdutti nuorta kuvaajaa, että hän on tyytyväinen lopputulokseen. Se oli parempi kuin hänen monikäsitekniikalla toteutettu somevideo.

– Seuraavalla kerralla suunnittelemme keikan etukäteen ja kirjoitamme käsikirjoituksen, Juha Mäntykenttä sanoo.

Kansainvälinen lehdistötilaisuus

Tuomo käy useana päivä videoryhmän kanssa kuvaamassa tv-uutisia. Hän näkee, miten haastatellaan virkamiestä, miten nuorta start-up –yrittäjää ja miten tavallista kaupunkilaista. Hän näkee myös, miten uutisen kuvamaailma rakennetaan.

Tv-editissä leikataan aluetv-uutisten juttua Sodankylästä
Tomppa leikkaamassa tv-juttua kuvaaja Jarmo Honkasen ja toimittaja Tapani Leistin kanssaTapani Niemi

Yhtenä aamuna Tuomo pääsee tosi kovalle keikalle tunnetun uutistoimittaja Tapani Leistin kanssa. Ruotsin ja Suomen puolustusministerit sekä amerikkalainen sotilasseurue pitävät kansainvälisen lehdistötilaisuuden Rovajärven tykistöleirillä. Rovajärvi sijaitsee kuuden peninkulman päässä Rovaniemeltä.

Tv-kuvausryhmä ja työelämään tutustuja Tomppa Sodankylän kasarmilla.
Tv-kuvausryhmä ja työelämään tutustuja Tomppa Sodankylän kasarmilla. Vasemmalta: Tapani Leisti, Antti Mikkola, Tuomo Erkinharju.Tapani Niemi

Ennen matkaa kuvaaja Antti Mikkola neuvoi, kuinka ammattimaisella videokameralla kuvataan. Miten erikokoisista kuvista rakennetaan kuvakertomus ja miten haastattelu kuvitetaan?

– Antti antoi minunkin kuvata ja editoida ammattikalustolla. Muut vain näyttivät, mitä tekevät, Tuomo sanoo. Hän arvosti uusista kavereistaan eniten Anttia.

Sympatiaan vaikutti varmaan sekin, että Antti on toimituksen nuorin. Hän soveltuu koululaisen idoliksi ehkä paremmin kuin Lapin toimituksen vanha kaarti.

Tomppa ja kuvajaa Antti Mikkola
Tomppa ja kuvajaa Antti Mikkola keskustelevat videoeditoinnista ja kuvauksesta.Tapani Niemi / Yle

Nopeaoppinen koululainen

Viikonloppuna piti olla aikaa pelata vain pelivideoita mutta Tuomo lähtee mukaan isän keikalle Luostotunturiin. Sinne on matkaa Rovaniemeltä puolitoista sataa kilometriä.

Saamelainen matkailuyrittäjäpariskunta pitää porotilaa ja kertoo matkailijoille saamelaisten arkielämästä. Isäntä Jani Jaakkola keittää kahvia kodassa ja emäntä Anu Magga laittaa poronlihaleipiä. Joikuesityksen jälkeen Tuomo majoittuu Luostotunturissa lasi-igluhotelliin.

Lasi-iglu, Luosto, Sodankylä
Työelämään tutustuja iglussa, Luostolla.Tapani Niemi

Yö kuluu pitkälle pelatessa, koska revontulia ei näy taivaalla. On aikaa myös pohtia journalistin työtä.

Jotkut asiat onnistuivat harjoittelun aikana erinomaisesti ja kokonainen uusi maailma avautui Tuomolle. Mutta koululainen näkee myös puutteita isän työskentelyssä ja antaa ammatillisia neuvoja. Ei auta yhtään, että iskä on kuvannut videolla yli 20 vuotta ja työskennellyt toimittajana sitäkin kauemmin.

– Tuomolla on näkemystä, Antti Mikkola kertoo myöhemmin. Hänellä on yllättävän hyvät tekniset valmiudet.

Tuomo ihmettelee, että mitä se näkemys tarkoittaa. Mistä hän sellaista on oppinut?

Kuvaaminen ja kaikki ammattitaito koostuvat kolmesta eri tekijästä:

1) Pitää tietää, kuinka esimerkiksi kamera toimii ja miten kohde valaistaan.

2) Pitää taitaa eli osata käyttää kameraa käytännön tilanteessa.

3) Näkemys perustuu kykyyn käyttää tietoja ja taitoja luovasti tilanteen mukaan. Joskus kuvauksen kielioppia saa rikkoa, jos kerronta sitä edellyttää.

Mitä tehdä isona?

Näkemystä ilmeisesti syntyy, vaikka ei ole tehnyt journalistin työtä ammattimaisesti.

Tuomo teki lapsena isänsä kanssa juttuja Lapin Radioon. Isä haastatteli eläintarhan hoitajaa kustannuksista ja Tuomo karhun hoidosta. Itämerellä Tuomo ohjasi 2000 hengen matkustajalaivaa ja haastatteli kapteenia. Laiva pysyi kurssissa mutta kapteeni meinasi uupua yli-innokkaaseen noviisitoimittajaan.

– Voisihan sitä tehdä isona mediahommia tai mennä tietokonealalle, Tuomo sanoo. Mutta vastaava tuottaja Juha Salla varoitti odottamasta liikaa. Media-alalta on vähennetty työpaikkoja.

Yle Rovaniemi täytekakkukahvilla
Tompan isä toi onnistuneen tet-harjoittelun kunniaksi täytekakun kiitokseksi toimitukselle.Tapani Niemi

Kirjoittaja on pitkäaikainen freelance toimittaja ja Tuomo Erkinharjun isä

Tapani Niemi