Aapasuon puolustajat perustivat kansalaisliikkeen – "Emme vastusta kaikkea kaivostoimintaa"

Viiankiaapa on suojeltu suo, jolta kaivosyhtiö etsii malmia.

kaivosteollisuus
Kairauskone Viiankiaavan Natura-alueella 15.12.2016
Kairauskone Viiankiaavan Natura-alueella 15.12.2016Jarmo Honkanen / Yle

Sodankyläläisen Viiankiaavan suojelemiseksi on perustettu kansalaisliike. Viiankiaapa-liike pyrkii säilyttämään Viiankiaavan suojeltuna ja tuomaan alueen luontoarvoja laajemmin tunnetuksi.

Liikkeellä ei ole puheenjohtajaa tai hallitusta, vaan se koostuu tällä hetkellä noin paristakymmenestä vapaaehtoisesta. Liikkeen viestintävastaavana on Riikka Karppinen, joka on tunnetuin Viiankiaavan puolustaja ja vihreiden kunnanvaltuutettu Sodankylässä.

Kansalaisliikkeen mukaan Viiankiaavan Natura- ja soidensuojelualueen tulevaisuutta uhkaa brittiläinen kaivosyhtiö Anglo American, joka aloitti alueella malminetsinnän 2000-luvun puolivälissä. Kaivosyhtiö on kertonut löytäneensä alueelta kuparia ja nikkeliä.

– Emme vastusta kaikkea kaivostoimintaa, kunhan ympäristöasiat hoidetaan kunnolla. Sen sijaan luonnonsuojelualueet on jätettävä rauhaan ja kokonaan kaivosteollisuuden ulkopuolelle, Viiankiaapa-liikkeen aktiivit toteavat tiedotteessaan.

Suojelualueen puolustajat pelkäävät, että poikkeuslupia haettaisiin jatkossa Viiankiaavan tapaan myös muille suojelualueille, jolloin seurauksena olisi koko suojeluverkoston romuttuminen. Liike muistuttaa, että Viiankiaavan luontoarvoille ei ole löydetty korvaavaa aluetta, sillä sellaista ei ole olemassa. Alueelta on tavattu yli 90 lintulajia, joista 21 on uhanalaisia. Silmälläpidettäviksi tai uhanalaisiksi luokiteltuja kasvilajeja Viiankiaavalla on 17.

– Viiankiaapa on viimeisimpiä säilyneitä ja lajistoltaan ainutlaatuisen rikkaita aapasoita. Kaivokset toimivat vain parikymmentä vuotta, mutta kerran menetettyjä luontoarvoja ei saada koskaan takaisin. Juuri puhtaan luonnon arvostus on maailmalla koko ajan nousussa, ja tässä me voimme olla edelläkävijöitä, liike toteaa tiedotteessaan.

Viiankiaapa-liike tulee aikoo järjestää luonto-, kulttuuri- ja virkistysarvot esiin nostavia tapahtumia sekä ottaa kantaa alueeseen liittyvissä kysymyksissä. Liike etsii uusia jäseniä.