1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirurgia

Kynttilät syttyivät Pietarsaaren sairaalan pihalla vastalauseeksi leikkausten alasajolle

Hoitajat kävivät jättämässä symboliset hyvästit vaativille leikkauksille.

kirurgia
Kuvassa hoitajia on kokoontunut kynttilämielenilmaukseen Otto Malmin patsaalle Pietarsaaren sairaalalla
Petra Haavisto / Yle

Pietarsaaren Malmin sairaalan perustajan Otto Malmin patsaalle kokoontui tiistaina 24.1. puolen päivän maissa joukko hoitajia. Tunnelmat olivat alavireiset, sillä hoitajat olivat ruokatunnillaan tulleet jättämään jäähyväiset vaativille leikkaustoimenpiteille. Päivä oli valittu sen mukaan, että 25.1. sairaalassa tehdään viimeiset lonkan ja polven tekonivelleikkaukset.

Kokoontumisessa sytyteltiin kynttilöitä ja luettiin runo sairaalan perustajalle. Kynttilöitä ilmaantui aluksi parikymmentä. Rykelmän arveltiin päivän mittaan kasvavan sitä mukaa, kun hoitajat pääsivät töiltään patsaalla käymään.

Surullinen tunnelma

Leikkaushoitajana osasto kolmosella eli kirurgisella osastolla toiminut lähihoitaja Kaija Kirsilä oli surullinen koko kaupungin vuoksi:

– Näin kaupungista loppuvat leikkaukset. Ei tämä ole helppoa, kun ajattelee, että kaupungin ihmiset jäävät näin tuuliajolle. Minusta tuntuu, että kaupunkilaiset eivät ymmärrä, mitä päättäjät ovat tästä päättäneet, harmittelee Kirsilä.

Minä sytytän nyt kynttilän jäähyväisiksi. Tälle ei enää voi mitään. Näin se nyt menee.

lähihoitaja Kaija Kirsilä

Kirsilä on sitä mieltä, että vaativien leikkausten myötä kirurgisen osaston valmiudet vähenevät. Isot leikkaukset vaihtuvat päiväkirurgiaan.

– Minä sytytän nyt kynttilän jäähyväisiksi. Tälle ei enää voi mitään. Näin se nyt menee.

Ei irtisanomisia

Kirurgisen osaston osastonhoitaja Pia-Maria Haglund kertoo, että kirurgisella osastolla on viimeisen puolen vuoden aikana yt-neuvotteluiden takia järjestelty hoitajille uusia työtehtäviä. Tunnelma on ollut masentava.

– Onhan se hankalaa, kun kirurgisen alan ammattilainen sijoitetaan töihin osastolle, jolla hoidetaan huonokuntoisia vanhuksia. Siinä ei pysty enää käyttämään omaa ammattiosaamistaan parhaalla tavalla.

Toimenkuvan muutokset koskevat noin viittäkymmentä työntekijää. Ketään ei irtisanota. Osa on kuitenkin hakeutunut tai hakeutumassa muualle töihin.

Lue seuraavaksi