Puuteollisuus tuo piristysruiskeen Alajärvelle ja Kauhajoelle

Kauhajoki ja Alajärvi saavat uudet CLT-levytehtaat ja Keitele Group on tekemässä mittavan investoinnin Alajärven sahalle.

Alajärvi
Järvi-Pohjanmaalla Alajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä on noin tuhat teollista työpaikkaa. Kolmannes niistä löytyy puunjalostuksen parista.
Järvi-Pohjanmaalla Alajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä on noin tuhat teollista työpaikkaa. Kolmannes niistä löytyy puunjalostuksen parista. Anri Koski / Yle

Tukkeja liikkuu vinhaa tahtia Keitele Groupin Alajärven sahalla. Kolme vuotta sitten tilanne oli toinen. Kaupungin puuteollisuus koki kovia.

Alajärven suurin saha oli vaikeuksissa ja Honkarakenne siirsi hirsirakentamisen kokonaan pois.

Nyt ilme on iloisempi. Keitele Group on investoimassa Alajärven sahaan 25 miljoonaa euroa ja Honkarakenteen raunioille on syntynyt uusi CLT-levytehdas. Sen investoinnin arvo on kuusi miljoonaa euroa.

– Tuotanto on aloitettu vuoden vaihteen jälkeen, kertoo toimitusjohtaja Markku Herrala CLT Finland Oy:stä. Tuotteita markkinoidaan Hoisko-nimellä.

– Saha- ja puutuote on kasvava ala. Alajärvellä tuotantomme yli kaksinkertaistuu investoinnin myötä, vakuuttaa Keitele Groupin toimitusjohtaja Ilkka Kylävainio.

Keitele Group osti Alajärven sahan kolmisen vuotta sitten. Kylävainion mukaan oli vain ajan kysymys milloin suurinvestointi tehdään.

Ympäristössä järeää puuta

Puuvarantoa riittää Alajärven seudulla, Kuusiokunnissa ja myös Keski-Pohjanmaan puolella.

– Lähitienoon hakkuut ovat olleet alle puolet kestävästä kehityksestä jo kymmenen vuotta, tietää Kylävainio.

– Koko metsävaranto saadaan nyt hyödynnettyä. Investoinneilla on valtavan iso merkitys Alajärvelle ja lähikunnille, muistuttaa Järvipohjanmaan Yrityspalvelun toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa.

Alajärven sahan tukkipuun tuotannosta 95 prosenttia menee vientiin noin 40 maahan. Kuitupuu kuljetetaan Pietarsaareen ja Äänekosken uudelle biotuotetehtaalle.

Hoiskon levytehdas tekee muun muassa suurelementtejä rakennusteollisuudelle.

Kauhajoen CLT-tehtaan investointi on noin 12 miljoonaa euroa ja tehtaan on tarkoitus käynnistyä syksyllä.