Tiesitkö tämän Lasse Pöystistä? Lausui tv:n historialliset avaussanat, Yle tarjosi päällikön paikkaa

Mestarinäyttelijä on osa televisiohistoriaa.

Lasse Pöysti
Näyttelijä Lasse Pöysti Ylen studiossa vuonna 1970.
Näyttelijä Lasse Pöysti Ylen studiossa vuonna 1970.Antero Tenhunen / Yle

Lasse Pöysti tunnetaan Suomisen Ollina, Pikku Kakkosen satusetänä ja lukuisista rooleistaan teatterilavoilta. Vähemmän tunnettua sen sijaan on se, että Pöysti ohjasi ja juonsi Suomen ensimmäisen televisiolähetyksen 24. toukokuuta 1955.

Pöystin päätyminen television historialliseen ensimmäiseen lähetykseen oli sattuma. Juontaja-ohjaajaksi oli kaavailtu jotain ihan toista henkilöä, mutta syystä tai toisesta suunnitelmat muuttuivat viime hetkellä.

– Minulle soitettin ja pyydettiin apuun. Aikaa oli vähän. Suostuin, vaikka putosin tehtävään vähän kuin puusta, Lasse Pöysti muisteli vuonna 2004.

Ensimmäinen televisiolähetys oli runsaan tunnin mittainen. Ohjelmassa oli muun muassa Kipparikvartetin musiikkia, säätiedotus, ruotsinkielinen parodia sekä hypnotisointiesitys.

– Oli Watson-niminen hypnoosiparantaja. Hänellä oli spiraalikiekko, joka pyöriessään keräsi katseen, ihmisen "sielun" yhteen pisteeseen. Harjoiteltiin ja kaikki meni hyvin kunnes joku keksi: mitä jos kaikki ihmiset vastaanottimien ääressä hypnotisoituvat? Millä kaikki saadaan herätettyä!

Joukkohypnoosilta tiettävästi vältyttiin, eikä kovin montaa herätettävää olisi ollutkaan. Televisiovastaanottomia Suomessa oli ensimmäisen lähetyksen aikaan kokonaista 15 kappaletta.

Muutenkin lähetys meni putkeen ja siitä jäi Pöystille hyvät muistot. Tunnelmaa ei himmentänyt edes Hufvudstadsbladetissa julkaistu televisioarvostelu, luonnollisesti ensimmäinen laatuaan.

– Sain haukut, kun en katsonut kameraan. Elokuvanäyttelijän ensimmäinen oppi on se, ettei saa katsoa kameraan. Noudatin sitä ja pieleen meni. Teeveessä kun juontajan nimenomaan pitää katsoa kameraan.

Pöysti innostui uudesta välineestä siinä määrin, että osallistui Yleisradion kaikkien aikojen ensimmäiselle teeveetyön kurssille. Homma meni jopa niin pitkälle, että Yle tarjosi Pöystille television fiktiolähetysten päällikön paikkaa.

– Olisin saanut oman työhuoneen ja työpöydän. Hurmaannuin hirveästi ajatuksesta. Olin kuitenkin yhä Lilla Teaternissa ja ehdotin, josko voisin välillä myös näytellä siellä. Ylen vastaus oli selkeä: Jos me ostamme Pöystin, hän ei saa maleskella missään nurkkateattereissa.

Televisiojohtajan ura tyssäsi siihen, mikä ei jälkikäteen ajatellen ollut tappio ainakaan teatterille.

Lisää 90 vuotta täyttävän mestarinäyttelijän ajatuksia Yle Teemalta tulevassa harvinaisessa henkilökuvassa Lasse Pöysti Omassa persoonassa.