Video: Perusta oma matokompostori – alkuun tarvitaan vain 25 lieroa

Matokompostoria voi säilyttää vaikka työpöydän alla, eikä lieroja tarvitse ruokkia kuin kerran viikossa.

kompostointi
Yle Uutiset Pirkanmaa: Perusta oma matokompostori – jo 25 lierolla pääset alkuun
Yle Uutiset Pirkanmaa: Perusta oma matokompostori – jo 25 lierolla pääset alkuun

Tamperelainen laboratorioinsinööri Renja Yrjönen innostui matokompostorista osittain työn vuoksi. Tunkiolieroja käytettiin koe-eläiminä toksikologisissa kokeissa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Nykyään lierot valmistavat Yrjöselle ravinteikasta multaa viherkasveja varten.

Matokompostoriharrastaja Renja Yrjönen vakuuttaa, että matokompostorin perustaminen on varsin helppoa.

Tarvitaan vain ämpäri, tunkiolieroja, turvetta, hiekkaa ja multaa. Kastemadot eivät pärjää huoneenlämmössä. Kasviperäisiä biojätteitä kannattaa laittaa vähän kerrallaan noin kerran viikossa.

"Matoarmeija oli vastassa"

Yleensä lierot viihtyvät omissa oloissaan Yrjösen työpöydän alla, mutta kymmenen vuoden aikana hajamielinen emäntäkin on yllätetty.

Kerran kun menin toimistolle, niin kynnyksellä tuli vastaan 20-30 lieroa, niin kuin armeija.

Renja Yrjölä

– Kerran kun menin toimistolle, niin kynnyksellä tuli vastaan 20-30 lieroa, niin kuin armeija. Mietin, että mitä nyt on tapahtunut. Sitten huomasin, että ne ovat aika huonokuntoisia.

– Eivät ne olleet tämmöisiä pullukoita, oli melkein pelkästään tuo läpikuultava kuori. Paperin avulla sain vietyä ne takasin.

– Sitten muistin, etten minä ollut muistanut ruokkia niitä pitkään aikaan – ne olivat nälkäisiä. Ei sitten muuta kuin ruokaa kehiin, niin homma taas jatkui, Renja Yrjönen naurahtaa.

Juttua korjattu 25.1. kello 18.12: Haastateltavan sukunimi oikeaksi.