Vuoden hämäläinen 2017 on Forssan Lehden entinen päätoimittaja Kari Grahn

Mittavan työuran paikallislehdessä tehnyt Kari Grahn kannustaa lounais-hämäläisiä yhteistyöhön sekä seuraamaan maailman tapahtumia. Kari Grahn näkeekin tunnustuksen tulevan maakunnan ohella myös toimittajakunnalle ja medialle.

Tunnustuspalkinnot
kari grahn
Vuoden Hämäläinen Kari Grahn sanoo, että maakunnan vahvuuksia ovat sijainti, luonto ja ihmiset. Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeen Liitto ja Yle Hämeenlinna ovat valinneet Vuoden Hämäläiseksi 2017 forssalaisen päätoimittajan Kari Grahnin. Grahn on tehnyt mittavan journalistisen uransa Forssan Lehdessä. Parhaillaan hän kirjoittaa tänä vuonna 100 vuotta täyttävän lehden historiaa.

– Tämä on erittäin suuri kunnia. Tämä tunnustus on myös paikalliselle medialle sekä koko Lounais-Hämeelle, sanoo Kari Grahn.

Mies tunnetaan kotiseuturakkaudestaan. Tammelan Teurolta kotoisin oleva Grahn sanoo, ettei ole työurallaan päässyt kuin 22 kilometrin päähän.

– Vaimokin on löytynyt täältä, sanoo Grahn.

Liki satavuotias Forssan Lehti on vahva osa hämäläisyyttä, vaikka lehti pyrkiikin avaamaan näkökulmia myös laajemmalle maailmaan.

– Täytyy muistaa, että lehti on samalla Lounais-Hämeen äänenkannattaja, ja tätä kautta tunnustus tulee myös koko alueelle ja niille ihmisille, jotka Hämettä tuovat median keinoin esille.

Yhteishenkeä ja vahvuuksia

Niin rakkaita kuin Häme ja hämäläisyys Kari Grahnille ovatkin, Forssan seudun tulevaisuutta ennustavat mittarit huolestuttavat. Kaupungistuminen ja globalisaatio ovat iskeneet myös Lounas-Hämeeseen. Naapureina on isoja, vetovoimaisia keskuksia tai sitten naapureiden kehitys on ketterämpää ja rohkeampaa. Grahn ei ole ihan varma, onko Forssan seudulla tehty kaikki mahdollinen elinvoiman säilyttämiseksi.

– Väki ja työpaikat karkaavat täältä. Tarvitaan nyt yhteishenkeä korjaamaan tilanne, koska on turha odottaa isommilta vetoapua.

vuoden hämäläinen titteli
Nina Keski-Korpela / Yle

Kari Grahn lähtisi hakemaan syyttelyn sijaan maakunnan vahvuuksia. Sijainti, luonto ja ihmiset ovat hänen mukaansa seudun vahvuuksia, mutta niiden tietäminen ei vielä riitä.

– Yhteiskunta kehittyy voimakkaasti kaukaa maailmalta tulevien trendien mukaisesti, eikä se ole kenenkään yksittäisen ihmisen vika. Tarvitaan hyviä päätöksiä, yhteishenkeä ja yhteistyötä. Sitä hämäläisyys parhaimmillaan on, mutta valitettavasti Hämeessäkään ei aina kuljeta samaan suuntaan, muotoilee Kari Grahn kotiseutunsa tilaa ja tulevaisuutta.

Elinkeinoelämän ennakkoluuloton kehittäminen on jäänyt pienemmistä asioista kiistelyn jalkoihin. Seudun historiaa tuntevana ja parhaillaan sitä tutkivana Grahn näkee nykyisyydessä myös paljon historian kaikua.

– Kolmekymmentä vuotta sitten väännettiin keskussairaalasta ja teiden sijainneista kättä. Tänään puhutaan sotesta ja sen järjestämisestä. On jännä huomata, etteivät ne aiheet niin kauheasti ole vuosien aikana muuttuneet.

Tunnustus myös koko medialle

Suoranaisena paikallisena vaikuttajana entinen paikallislehden päätoimittaja Kari Grahn ei itseään suostu näkemään, vaikka onkin lehden sivuilla tuonut omia mielipiteitään esille esimerkiksi seutukunnan kehittämisestä.

Yhteiskunnan liikkeitä ja päätöksentekoa seuratessa journalistin työtä ohjailevat periaatteet, joita noudatetaan jokaisen jutun kohdalla, muistuttaa Kari Grahn.

– Kysymyksessä on kuitenkin työ ja väline, jota tehdään journalistisista lähtökohdista. Meillä on eettiset säännöt ja itsesääntelyn välineet, joita seurataan.

Mies istuu kahvilassa
Kari Grahn sanoo, että faktojen tarkistus on journalismin kultainen lanka.Eeva Hannula / Yle

Grahn muistuttaa, että faktojen tarkistus on median toimintaa ohjaava kultainen lanka. Juttuja ei voi tehdä kepein perustein tai puutteellisin tiedoin.

– Peruslähtökohta on luotettavuus ja aiheiden tarkastaminen. Pitää olla myös valmiita korjaamaan inhimilliset virheet ja ollaan niiden uutisten takana. Toisaalta ymmärrän myös sen, että sananvapautta voidaan tulkita myös toisella tavalla, mutta se harvoin tuo mitään hyvää, muotoilee Kari Grahn.

Paikallislehtenä Forssan lehti on Grahnin mukaan tuonut ajankohtaisiin keskusteluihin näkökulmia eri aiheista. Lehti voi kuitenkin tuoda omia mielipiteitään keskusteluun mukaan, hajuton ja mauton ei tarvitse olla.

– Tiedon jakaminen eri näkökulmista on olennainen asia. Lehti voi ottaa myös kantaa. Aikoinaan oltiin mukana synnytysosaston lakkautuskeskustelussa. Lehti otti kantaa sen puolesta, ettei osastoa lakkautettaisi, mutta niin kuitenkin kävi. Jäi kuitenkin sellainen olo, että tämä alue on yhtenäinen, ja lehti oli mukana tavoittelemassa yhteistön parasta eikä vain räksytä.

Lukekaa uutisia

Kari Grahn jäi päätoimittajan paikalta eläkkeelle joulukuussa. Hän aloitti Forssan Lehdessä työuransa jo opiskeluaikoina, jolloin hän toimi sekä uutistoimittajana, urheilutoimittajana ja lehtikuvaajana. Grahn opiskeli toimittajaksi Tampereen yliopistossa 70-luvulla.

Saatuaan vakinaisen paikan armeija-aikanaan Forssan Lehdessä hän teki aluksi töitä toimittajan roolissa ja yleni toimitussihteerin, kehityspäällikön, uutispäällikön ja pääkirjoitustoimittajan roolien kautta päätoimittajaksi, jota pestiä hän on hoitanut viimeiset seitsemän vuotta. Eläkepäivät kuluvat hyvissä tunnelmissa, maailman menoa seurataan entiseen malliin. Hän kehottaa myös muita tekemään samoin.

– Aloitan aamuni lukemalla vähintään kaksi lehteä paperisena ja jopa neljä lehteä verkon kautta. Seuraan aamun tv- ja radio-lähetyksiä. Luksusta on päästä aamulla Tammelan hienoille hiihtoladuille, ne ovat kuitenkin maakunnan parhaat.