Reaktioita Britannian brexit-ratkaisuun – Skotlanti haluaa sanoa sanansa

Korkeimman oikeuden brexit-päätöksen ei uskota hidastavan Britannian eroneuvottelujen alkamista.

Ulkomaat
Mies heilutti EU-lippua korkeimman oikeuden rakennuksen edessä Lontoossa 24. tammikuuta.
Mies heilutti EU-lippua korkeimman oikeuden rakennuksen edessä Lontoossa 24. tammikuuta.Daniel Leal-Olivas / AFP

Monet tahot Britanniassa ja eri puolilla Eurooppaa ovat ottaneet kantaa Britannian korkeimman oikeuden ratkaisuun brexit-neuvotteluista. Korkein oikeus päätti, ettei hallitus saa käynnistää neuvotteluita omin päin, vaan asialle täytyy saada Britannian parlamentin hyväksyntä.

Skotlannin kansanpuolue SNP haluaa, että Skotlanti saa sanoa oman näkemyksensä neuvottelutavoitteisiin.

SNP toteaa, että vaikka korkeimman oikeuden mukaan brittihallituksen ei tarvitse konsultoida Skotlannin johtoa brexit-neuvotteluista, puolue yrittää saada läpi lainmuutoksen, joka mahdollistaisi Skotlannin näkökohtien kuulemisen.

Jos lakimuutosta ei hyväksytä, on todennäköistä, että yhtä lukuunottamatta kaikki 59 skotlantilaista parlamentin jäsentä äänestävät Britannian EU-eroa vastaan.

Korkeimman oikeuden päätös ei varmaankaan hidasta brexit-neuvottelujen alkua, mutta huomio kiinnittyy nyt aiempaa enemmän poliittiseen sisältöön, SNP sanoo.

Pääministeri: Aikataulu pysyy

Britannian pääministerin toimisto Downing Street 10:ssä sanoo eroneuvottelujen aikataulu ei oikeuden päätöksen myötä muutu.

Toimiston tiedottaja vakuutti myös, että hallituksen mielestä brexit-päätös ei ole enää käännettävissä sen jälkeen, kun EU:n perussopimuksen 50. artikla on käynnistetty.

EU:n puheenjohtajamaan Maltan EU-ministeri sanoo uskovansa, että brexit-neuvottelut alkavat maaliskuussa.

Lähteet: Reuters, AP