Kuningas-Soinilla on edessään kova kevät – "Timolta on patterit loppu", "Ei ole katastrofi jos Halla-aho voittaa"

Voivatko halla-aholaiset todella syrjäyttää soinilaiset? Moni perussuomalainen haluaa muutosta, vaikka kukaan ei tiedä, mitä se isä-Soinin jälkeen tarkoittaisi.

Timo Soini
Timo Soini
Timo SoiniJarno Kuusinen / AOP

"Soini on älyttömän väsynyt kaveri."

"Ei Halla-ahoa ole vanhusten vaippaongelmat kiinnostaneet".

"Pieni joukko pitää helvetin kovaa meteliä somessa."

Perussuomalaisten valtapeli kirvoitti värikkäitä kommentteja, kun Yle haastatteli 30 puolueen vaikuttajaa tällä ja viime viikolla.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ilmoitti monen yllätykseksi vuodenvaihteessa, että hän havittelee todennäköisesti puolueen puheenjohtajuutta kesäkuun puoluekokouksessa. Myös Sampo Terho on viestinyt kiinnostuksestaan lähteä ehdolle.

Tilanne on uusi: perussuomalaisten historiassa ei ole koskaan ollut todellista puheenjohtajavaalia. Soinin 20 vuotta kestänyttä johtajuutta ei ole kyseenalaistettu, vaan Soini on luotsannut perustamaansa puoluetta melkein alusta lähtien ja oli jo yksi sen edeltäjän SMP:n johtohahmoja.

Peruspomo Timo Soini on ollut kirjavan kansanliikkeen koossa pitävä liima.

Nyt tuo liima on alkanut haperoitua.

Soinin luomus, lilliputtisarjasta kahteen jytkyyn ja lopulta hallitusvastuuseen noussut perussuomalainen perhe ei ole koskaan ollut näin vaikutusvaltainen ja näin jakaantunut kuin nyt.

Kentällä on paineita vaihtaa maisterisjätkä Soini, unohdetun kansan isähahmo, nuorempaan ja kärkkäämpään versioon.

Isä on monien mielestä vähän väsynyt.

Yllättikö Halla-aho Soinin?

Pari viikkoa Halla-ahon ilmoituksen jälkeen spekulointia vallanvaihdosta lisäsi Lännen Median gallup (siirryt toiseen palveluun): jopa 45 prosenttia kyselyyn vastanneista puolueaktiiveista oli valmis äänestämään Halla-ahoa kaksinkamppailussa Soinia vastaan. Soinia oli valmis äänestämään 55 prosenttia.

Yhtäkkiä vaakakupit olivat lähes tasan, ilman että kukaan oli edes ilmoittautunut virallisesti kisaan.

Sisäpiiriläiset kertovat, että tulos hätkähdytti Soinia. Samana viikonloppuna Helsinkiin kokoontui piirien väkeä. Osa heistä toivoikin tuloksen hätkähdyttävän Soinia.

– Meillä perussuomalaisilla on tapana tuoda kentän tunnot avoimesti esille. Gallupit ovat siihen selvin keino, sanoo Janne Aso, Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja.

Hän kannattaa Soinin jatkokautta, mutta uskoo, että vastaukset olivat tarkoituksella provosoivia: menon on puoluejohdossa muututtava.

Maahanmuuttokriittisyydestään tunnettu Halla-aho sai heti kourallisen kansanedustajia tuekseen: "mestarin" joukkoihin ilmoittautuivat Juho Eerola, Laura Huhtasaari, Olli Immonen, Sami Savio, Teuvo Hakkarainen ja Jari Ronkainen.

– Aika aikaansa kutakin, kansanedustaja Pentti Oinonen kuvasi Timo Soinin puheenjohtajuutta Savon Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

Oinonen toivoi kisaan myös eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Sampo Terhoa ja puolustusministeri Jussi Niinistöä, niin kuin moni muukin perussuomalainen, jota haastattelimme tätä juttua varten. Vaaleja kaivataan.

– Timo on niin kauan ollut, on paikallaan se kannatus mittauttaa. Kekkonenkin aikoinaan äänestettiin vain huvin vuoksi, yksi piirijohtaja naurahtaa Ylelle.

Kekkonenkin äänestettiin aina huvin vuoksi.

Soinin jatkoa on kiirehtinyt tukemaan julkisuudessa saman verran kansanedustajia: Jussi Niinistö, Pirkko Mattila, Kaj Turunen, Anne Louhelainen ja Kari Kulmala. Tätä juttua tehdessä Soini-tuestaan kertoivat Kike Elomaa ja Veera Ruoho.

Osa liputtaa Soinin puolesta, mutta ei ilmaise vielä kantaansa. He odottavat, ketkä oikeasti lähtevät ehdolle. Tärkeät kuntavaalitkin ovat välissä.

Jos jytkytys ei jatku kuntavaaleissa huhtikuussa, Soinin lähtölaskenta voi alkaa. Ja päinvastoin: jos taktikkona tunnettu Soini selättäisi jälleen gallupit, hän voisi olla kesän puoluekokouksessa lyömätön.

Niitäkin on, jotka uskovat Halla-ahon vedättävän. Pääasia voi olla, että puoluetta provosoidaan ja kärsimätöntä kannattajakuntaa tyydytellään. Avainsana, jota puolueessa nyt hoetaan, on "muutos".

Jussi Halla-Aho
Jussi Halla-aho edustaa monille perussuomalaisille muutosta. Petteri Paalasmaa / AOP

"Soinia ei enää puolue kiinnosta"

– Ihmistä ei pitäisi noin loppuun ajaa, mitä Soini on ajettu. Pitäisi pystyä huilitauko pitämään, yksi piirijohtajista sanoo.

– Jossain vaiheessa on vain annettava periksi, toinen toteaa.

– Pakko on ymmärtää, että on ruvettava löysäämään, kolmas kommentoi.

Kun Yle kävi keskusteluja perussuomalaisten piirijohtajien kanssa, neljä heistä oli valmis laittamaan pisteen Soinin uralle. Kolme ei osannut sanoa, yhdeksän kannatti Soinin jatkoa. Piirijohtajia on 16.

Kommentteja annettiin sekä nimellä että nimettöminä.

Yleinen käsitys on, että Soini on ollut hallituksessa hieno ulkoministeri, mutta huono puoluejohtaja.

– Populistisen kansanliikkeen kenttä on sellainen, että puheenjohtajan pitäisi käydä paljon kiertämässä. Olen pitkään aistinut tyytymättömyyttä tämän vähyyteen, yksi kentän tuntija kuvaa.

– Hänen ambitionsa ovat muualla kuin puolueessa, yksi piirijohtaja toteaa.

Pettyneitä on myös kansanedustajissa ja muissa puolueaktiiveissa. Tähän juttuun haastateltiin toistakymmentä perussuomalaista kansanedustajaa.

– Ei sitä puolue kiinnosta enää hirveästi, yksi eduskuntaryhmän jäsen sanoo.

Puolueen teemat ovat jääneet hallituksessa taka-alalle. Toisille se tarkoittaa vähäosaisten etujen ajamista, useimmille maahanmuutto- ja EU-kritiikkiä.

– Ei niistä puhuta enää mitään! parahtaa piirijohtaja Matti Lintukorpi Hämeestä. Hän on kääntynyt Halla-ahon kannattajaksi.

– Ymmärrän, että hallituksessa olo vaatii myönnytyksiä. Mutta jos lähdetään politiikkaan määrätyllä linjalla, se linja täytyy kyetä pitämään, hän sanoo.

Joku taas on ollut pettynyt siihen, että nykyjohto on linjaton puolueväen toilailuissa. Hakkaraiset, tynkkyset ja kiemungit pidetään mukana, vaikka tuomioita on tullut sananvapausrikoksista. Kaikki eivät allekirjoita sitä, että kuntavaaliehdokkaita lähdettiin houkuttelemaan sananvapaus on rikki -teemalla.

Soinin reissaamisen lisäksi aitoa johtotyhjiötä puolueessa aiheuttaa se, että toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä on sivussa henkilökohtaisista syistä ja kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen pantu sivuun sooloilunsa takia. Soinin oikeana kätenä on ainoastaan ensimmäinen varapuheenjohtaja, kiireinen puolustusministeri Jussi Niinistö.

Kyllä, Halla-aho voi voittaa – myös Sampo Terhon

Enemmistö piirijohtajista ja kansanedustajista toppuuttelee puheita Timo Soinin uran lopun häämöttämisestä. He tukevat Soinia, jos tämä hakee jatkoa. Hyväksi havaittua ei kannata vaihtaa keskellä vaalirumbaa.

– Heinäkuussa pitää aloittaa jo maakuntavaaleihin ja presidentinvaaleihin valmistautuminen, painottaa Veijo Niemi Pirkanmaan piirin johdosta.

Harva 30 puoluevaikuttajasta tunnustautuu itse Halla-ahon kannattajaksi. Siitä huolimatta he eivät kiistä sitä, että Halla-aho voi voittaa.

Vain viisi piirijohtajaa ja ainoastaan yksi kansanedustaja vakuuttaa Ylelle, ettei missään nimessä usko Soinin voivan hävitä Halla-aholle. Vähintäänkin kisa olisi tiukka.

– Jos osaan tulkita kentän tuntoja, niin Halla-Aho voittaa näistä herroista. Vanhempi SMP-taustainen polvi äänestää Timoa, mutta muilla muutostahto on valtava, yksi kentän tuntija sanoo.

Vaaka vaikuttaisi kallistuvan entisestään Halla-ahon eduksi, jos Soini laittaisi pillit pussiin. Soinin luopuminen sysäisi puolueen epävarmuuteen.

Sampo Terho saa Ylen soittokierroksella eniten kannatusta Soinin perintöprinssiksi, mutta kaikki soinilaiset eivät automaattisesti äänestäisi Terhoa.

– Jos vastakkain olisivat Terho ja Halla-aho, valintaa pitäisi miettiä tarkkaan, yksi kenttävaikuttaja puntaroi. Hän toivoisi Soinin jälkeen puheenjohtajaksi Jussi Niinistöä.

– Jos vertaa Halla-Ahoa ja Sampo Terhoa, niin tuntuu, että yleisesti Halla-Aho olisi vahvempi, sanoo kansanedustaja Veera Ruoho.

Terhon kenttä- ja kuntakokemusta pidetään heikompana kuin Halla-aholla. Joillekin hän voi olla liian "eliittiä".

– Vetoaako hän mammoihin, jotka kiikkustuolissa katsovat kyselytuntia? kansanedustaja Ruoho kysyy.

jussi niinistöja sampo terho
Puolustusministeri Jussi Niinistö ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ovat hyviä ystäviä. Yleisesti arvellaan, etteivät he lähde haastamaan toisiaan. AOP

Toisaalta Terhoa kehutaan esiintymiskykyiseksi ja rivejä kokoavaksi – toisin kuin Halla-ahoa.

Halla-ahon johtaman "nuivan" eli maahanmuuttokriittisen siiven silmissä Terho on kärsinyt siitä, että on joutunut ryhmäpiiskurina toistuvasti suitsimaan rasistisina pidettyjä puheita.

– Tuskin Terho tai Niinistö edes lähtevät haastamaan Halla-Ahoa. Tietävät itsekin, ettei heillä ole mahdollisuutta, Matti Lintukorpi Hämeestä uskoo. Lintukorpi tosin korostaa, ettei puhu koko piirin vaan henkilökohtaisesta mielipiteestään.

Soinin päätös on ratkaiseva, ja sitä odotetaan "kevään korvalla". Päätös ei ole helppo, sen Soini on itsekin sanonut (siirryt toiseen palveluun).

Soinin suosikki olisi Jussi Niinistö

Kun Jussi Niinistö valittiin Soinin varamieheksi vajaat neljä vuotta sitten, Timo Soini muistutti puolueväkeä ennen äänestystä, että ensimmäinen varapuheenjohtaja on sydämen lyönnin päässä puheenjohtajuudesta.

Niinistö onkin Soinin oma suosikki, pari Timo Soinin tuntevaa kertoo.

Ylen soittokierroksella Niinistö jää Terhon varjoon. Moni puolueaktiivi povaa hänestä presidenttiehdokasta, joka valitaan samassa kesän puoluekokouksessa.

Jussi Niinistö väisti itse tällä viikolla kysymyksen puheenjohtajuudesta nostamalla esiin Sampo Terhon.

– Sampo Terho on hyvin kouliintunut yleispoliitikko, Niinistö sanoi Talouselämä-lehdelle.

Niinistö ja Terho ovat tunnetusti hyviä ystäviä eivätkä aio haastaa toisiaan, osa epäilee.

Terho ilmoitti olevansa vahvasti kiinnostunut puheenjohtajuudesta, mutta vain jos Soini luopuu tehtävästä.

Sampo Terho ja Jussi Niinistö ovat syöneet Soinin kädestä.

Osa pitää tätä ongelmallisena. Terho ja Niinistö ovat syöneet liikaa Soinin kädestä, yksi puoluevaikuttaja kritisoi.

– He eivät näyttäydy todellisina johtajina, hän sanoo.

– Pitäisi olla kanttia ilmoittaa, jos haluaa tehtävään eikä mennä toisen selän taakse, kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee.

Kaikki tietävät, että Soinin seuraajan etsintä on edessä joka tapauksessa. Soini tuskin jatkaa yli kahden vuoden päässä häämöttävien eduskuntavaalien, useimmat arvioivat. Sillä on suuri merkitys, kenelle Soini tukensa antaa.

Anssi Joutsenlahti, entinen kansanedustaja ja nykyinen Satakunnan piirin puheenjohtaja, uskoo tietävänsä, miten asia menee.

– Sampo Terho on tuleva puheenjohtaja sitten, kun Soini ilmoittaa, Joutsenlahti sanoo.

Masinoiko Halla-aho vaaleihin äänestäjiä?

Perussuomalaisten puoluekokous herättää valtavaa kiinnostusta. Jyväskylään 10.-11. kesäkuuta odotetaan uusien jäsenten ryntäystä, mutta kuinka suurta, sitä ei tiedä kukaan.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mielestä ongelma on positiivinen: tulijoita on mahdollisuus värvätä niin Halla-aholla, Soinilla kuin muillakin. Puoluehallitus ei lähde jäsenhakemuksia torppaamaan, hän vakuuttaa Demokraatti-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Kaikki, joilla on jäsenmaksu maksettuna vapun tienoilla, pääsevät äänestämään. Perussuomalaiset poikkeavat tässä muista puolueista: yleensä paikallisyhdistykset valitsevat keskuudestaan puoluekokousedustajat.

– Puoluekenttä on täysin arvaamaton. En vetäisi gallupeista johtopäätöksiä, toteaa Marko Koskinen, Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja.

Jotkut pitävät puolueen sääntöjä riskinä. Provokatiiviset voimat voivat päästä valtaan, koska puoluekokousedustajiin ei ole mitään kontrollia.

– Koko Suomen hallitus voi kaatua. Kannattaisi miettiä, onko tämä kestävä tapa valita puheenjohtaja, yksi huolestunut varoittaa.

Miksi Halla-aho ylipäätään muutti mielensä ja on lähdössä kisaan? pohtii kansanedustaja Tiina Elovaara. Halla-aho on pitkään toistellut, ettei tunne vetoa puheenjohtajuuteen. Vaikuttivatko Brexit- ja Trump-ilmiöt?

– Suomi on osa kansainvälistä ilmiötä. Minusta tämä on iso kysymys suomalaisessa yhteiskunnassa: syntyykö radikaalimpi liike? Elovaara sanoo.

Jari Lindström ja Timo Soini  29.5.2015.
Perussuomalaisten hallitustaival on ollut kannattajille vaikea. Vasemmalla työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, oikealla Timo Soini. Petteri Paalasmaa / AOP

Kaatuuko hallitus? "Tämä herättäköön Sipilän ja Orpon"

Hallitusyhteistyölle Jussi Halla-ahon valintaa pidetään riskinä. Kukaan Ylen haastattelemasta 30 perussuomalaisesta vaikuttajasta ei halua, että puolue lähtee hallituksesta.

Päinvastoin, oma kädenjälki pitää saada näkymään entistä enemmän.

– Pelkkä räyhääminen oppositiossa suurellakaan kannatuksella ei vie asioita eteenpäin, yksi piirijohtaja kuvaa.

Varsinkin jos puoluejohtoon päätyisivät sekä Jussi Halla-aho että hänen tukijansa Laura Huhtasaari, muut puolueet saattaisivat karsastaa. Huhtasaari on ilmoittanut hakevansa (siirryt toiseen palveluun) varapuheenjohtajuutta.

– Pelkään, että perussuomalaisia aletaan verrata ruotsidemokraatteihin. Haluan, että pysymme yhteistyökelpoisena puolueena, yksi sanoo.

Keskusteluissa ei jää epäselväksi, että perussuomalaisten taivalta Juha Sipilän hallituksessa ruoskitaan. Kokeneet hallituskumppanit ovat vieneet perussuomalaisia "kuin litran mittaa". He hallitsevat paremmin paremmin viestinnän ja poliittisen pelin.

– Olemme käytännössä keskustan ja kokoomuksen apupuolue, yksi puoluevaikuttaja tuskailee.

– Lisää kaipaisin tämmöistä, kun vedettiin tiukkaa linjaa Berneriä vastaan, hän sanoo ja puhuu monen suulla.

Kaikki puhuvat puolueen linjan terävöittämisestä. Mutta eri perussuomalaisille se tarkoittaa eri asioita.

On leiri, jonka mielestä heikko-osaiset, pienyrittäjät ja duunarit on unohdettu. Mutta isompi on leiri, joka tahtoo tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Yksi heistä on kansanedustaja Mika Niikko. Hän ei liputa kenenkään ehdokkaan puolesta, mutta pitää Halla-ahon harkintaa selvänä signaalina.

– 80 kohdan maahanmuutto-ohjelmasta ei ole pidetty kiinni. Isompia ruuveja pitää kiertää kiinni hallituskauden lopussa, Niikko sanoo.

– Tämä herättäköön Sipilän ja Orpon.

Puolueen jännitteitä kuvaa se, etteivät monet halua sanoa nimellään pitävänsä nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa ihan hyvänä.

– En tiedä, miten paljon tiukemmaksi maahanmuuttopolitiikkaa voi saada, jos ei mitään muuria aleta rakentaa rajalle, yksi piirijohtaja sanoo.

– En ole kaivannut sellaisia jyrkennyksiä, joista Halla-aho puhuu, yksi maahanmuuttokriittinen kansanedustaja tunnustaa.

Panisiko Halla-aho Sipilän muka kuriin?

Mutta myös Niikon kaltaiset kovan linjan ajajat tietävät, että kentän odotukset ovat kohtuuttomia.

– Emme saa ihmeitä aikaiseksi. Meillä on kolme hallituspuoluetta, kansainväliset sopimukset ja perustuslaki, hän sanoo.

– Panisiko Halla-aho Sipilän muka kuriin? toinen kansanedustaja kysyy epäuskoisesti.

Kaikkia hermostuttaa alhaalla mataava suosio: Ylen viime kannatusmittauksessa se oli 8,8 prosenttia.

– Tottakai toivon muutosta, mutta se ei välttämättä tarkoita, että puheenjohtaja täytyisi vaihtaa, kansanedustaja Leena Meri tiivistää monen tunnot.

Halla-aho toteaa vain: muutosta tulossa

Halla-ahon linjauksista puolueen mahdollisena veturina ei tiedetä vielä mitään.

– En ole kuullut minkäänlaisia linjauksia. Vedetään vaan "tiukempaa linjaa". Jaahas, yksi perussuomalainen kommentoi.

– Halla-ahon ei tarvitse edes luvata mitään, sanoa vain, että muutosta tulossa, toinen hymähtää.

Heidän mielestään on kuvaavaa, että Halla-aho on saanut kovan kyselykannatuksen ilman minkäänlaista kampanjaa, oltuaan "kaksi vuotta hiljaa meppinä".

Moni odottaa Halla-aholta pikaisesti ulostuloja muustakin kuin maahanmuutosta.

– En ole vielä nähnyt, että Halla-Ahoa olisi esimerkiksi vanhusten vaippaongelmat tai muu kiinnostanut, kansanedustaja Veera Ruoho huomauttaa.

Jussi Halla-aho sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hänen mielestään on parempi olla syvällisesti perehtynyt yhteen tai kahteen asiaan kuin ei yhteenkään asiaan.

Halla-Aholla ei ole kokemusta edes ompeluseuran puheenjohtajana toimimisesta.

Halla-ahon intohimoa puolueen keulakuvaksi epäillään. Samassa haastattelussa hän tunnusti, ettei edelleenkään koe puheenjohtajuutta luontevaksi, mutta ei voi odottaa loputtomiin jonkun muuttavan puolueen puolestaan.

– Monella on luottoa Halla-ahon maahanmuuttoasiantuntijuuteen, mutta onko luottamusta Halla-ahon johtajuuteen? kysyy kansanedustaja Ville Tavio.

– Halla-Aholla tai Huhtasaarella ei ole kokemusta edes ompeluseuran puheenjohtajana toimimisesta, täräyttää Lapin piirin johtaja Matti Torvinen.

Entä miten Halla-aho pärjäisi ulkoministerinä? Jotkut veikkaavat ministerikierrätystä, joidenkin mielestä uuden puheenjohtajan ei olisi pakko edes mennä hallitukseen.

– Myös Soini oli aikoinaan europarlamentaarikko eikä se estänyt puheenjohtajuutta. Vaikka Halla-aho valittaisiin, minusta Soini voisi jatkaa ulkoministerinä, kansanedustaja Simon Elo sanoo.

– Soini on ulkoministerihaaveensa suorittanut. Hän voisi vaihtaa kotimaan salkkuun, yksi piirijohtaja povaa.

Yhtä kaikki, Halla-ahoa ei teilata kuulematta hänen visioitaan puolueen suunnasta.

– Ei ole katastrofi, jos Halla-aho voittaa. Ei yksi ihminen pysty puoluetta johtamaan. Niin kauan kuin perussuomalaiset ajaa perussuomalaisia teesejä, kuten vähäosaisten asiaa, olen mukana, yksi soinilainen linjaa.

Vasemmalta Sebastian Tynkkynen,Hanna Mäntylä, Jussi Niinistö, Riikka Slunga-Poutsalo, Timo Soini.
Turun puoluekokouksessa elokuussa 2015 Soini kukitettiin jatkokaudelle ilman vastaehdokasta. Petteri Paalasmaa / AOP

Hajoaako puolue?

Puolueen kohtalon kysymys on, hajoaako se edeltäjänsä SMP:n tavoin eri siipien riitelyyn. Tämä tyrmätään monesta suusta.

– Ei puolue hajoa, vaikka olisi Teuvo Hakkarainen puheenjohtajana, kansanedustaja Mika Niikko lataa.

– En usko tällaisiin skenaarioihin. Ei tule samanlaista kuin SMP:ssä, kansanedustaja Kike Elomaa vannoo.

Kentällä jakaantumista näkyy, joillakin alueilla enemmän, joillakin vähemmän.

– Trendi on, että aggressiivisemmin maahanmuuttoon suhtautuvat voimistuvat. Suurin osa on siinä välissä: itse olen kriittinen mutta en aggressiivinen, sanoo Matti Lintukorpi Hämeen piirin johdosta.

Pieni osa tunnustaa, että pelkää hajaantumista.

– Ollaan täysin jakauduttu kahtia. Kyllä sen näki viime kesän Lahden kokouksessa: oli Tynkkynen–Halla-Aho-porukka ja sitten Soinin kannattajaporukka, yksi piirijohtaja murehtii.

– Jos Halla-aho ja Huhtasaari valittaisiin, pystyisinkö enää sanomaan, että olen perussuomalainen?

– En tiedä löytyykö enää mielekkyyttä olla mukana, jos Jussi Halla-aho johtaa, hermoilee toinen soinilainen.

Vaali nähdään myös ilmaa puhdistavana. Se voi olla tilaisuus kirkastaa puolueen arvoja.

– Jos on aito kisa ja Soini voittaa, se on osoitus luottamuksesta. Sen jälkeen olisi vähemmän turhaa puhetta, kansanedustaja Jani Mäkelä rauhoittelee.

Kellokkaat kuppaavat puoluetta.

Onko Halla-aho edes tosissaan?

Useat Ylen haastattelemat perussuomalaiset eivät pidä ihmeenä, jos Halla-aho ei lopulta edes lähde kisaan. Hän saattaa vetää ehdokkuutensa pois esimerkiksi Sampo Terhon hyväksi, he veikkaavat.

– Luulen, että osa niistä, jotka haluavat "muutosta", voisi taipua äänestämään Terhoa, yksi piirijohtaja sanoo.

Tärkeintä heidän tulkintansa mukaan on, että kuningas-Soini haastetaan: näytetään kannattajille, että muutos on käynnissä.

Halla-ahon motiiveja epäillään hänen arpomisensa vuoksi: tällaisilla kannatusluvuilla kuka tahansa olisi jo lähtenyt ehdolle. Vai petaako hän tietä seuraajalleen, esimerkiksi Laura Huhtasaarelle?

Yksi kokenut perussuomalainen uskoo, että Soinin haastamisessa on kyse "kellokkaiden" profiilin nostosta julkisuudessa.

– He kuppaavat puoluetta, tekevät omaa poliittista uraansa meidän kaikkien kustannuksella, hän kritisoi.

Etelä-Pohjanmaan piirin varapuheenjohtaja Jukka Mäkynen uskoo, että oikeasti vain pieni prosentti perussuomalaisista on pettynyt Soiniin.

– Mutta ne pitävät helvetin kovaa meteliä sosiaalisessa mediassa, Mäkynen sanoo.

Moni huomauttaa, että asetelmat ehtivät muuttua moneen kertaan ennen kesää. Pakolaistilanne elää ja kuntavaalit käydään ensin. Siellä nähdään, keräävätkö enemmän ääniä nuivat vai perinnekannattajat. Tuleeko koko puheenjohtajakisaa ollenkaan?

Ainoastaan yksi asia on varmaa.

– Tästä tulee jännä kevät, yksi piirijohtaja sanoo.

_Perussuomalaisten valtapelistä lisää maanantain A-studiossa TV1:ssä klo 21. _