Venäjä, Iran ja Turkki aikovat turvata yhdessä Syyrian tulitaukoa

Maiden edustajat sekä Syyrian hallitus ja kapinalliset päättivät tiistaina kaksipäiväiset neuvottelunsa Kazakstanissa.

Syyria
Miehet istuvat pöydän takana.
Kazakstanin ulkoministeri Kairat Abdrahmanov (keskellä) sekä Venäjän, Turkin ja Iranin edustajat osallistuivat kaksipäiväiseen Syyria-kokoukseen Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa.Igor Kovalenko / EPA

Venäjä, Iran ja Turkki aikovat luoda yhteisen mekanismin, jolla pyritään turvaamaan Syyrian tulitauko.

Maat ilmoittivat asiasta Kazakstanissa pidetyn Syyria-kokouksen päätteeksi. Maat eivät kuitenkaan kertoneet yksityiskohtia.

Kokouksen päätöslauselmassa maat lupaavat myös jatkaa yhdessä taistelua ääri-islamilaisia Isisiä ja al-Qaidaa vastaan Syyriassa. Syyrian kapinallisia kehotetaan tekemään pesäero al-Qaidaan kytköksissä olevaan Fatah al-Shamiin.

Neuvotteluihin Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa osallistuivat myös Syyrian hallituksen ja kapinallisten edustajat. Osapuolet neuvottelivat kuitenkin välittäjien avustuksella, eivät kasvotusten. Loppulauselman allekirjoittivat vain Iran, Venäjä ja Turkki.

Neuvottelujen tarkoituksena oli vahvistaa Syyrian tulitaukoa sekä pohjustaas Genevessä YK:n joholla helmikuussa käytäviä Syyria-neuvotteluja.

Kapinalliset eivät täysin tyytyväisiä

Syyrian hallituksen pääneuvottelija pitää neuvotteluja menestyksenä ja tukee loppulauselmaa.

Kapinallisten pääneuvottelija sanoo uutistoimito Tassille pitävänsä hyvänä sitä, että Venäjä on halukas siirtymään vihollisuuksien osapuolesta poliittisen prosessin takaajaksi, jolla on vaikutusvaltaa Iraniin ja Syyriaan.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat kapinallisten eustajat ovat sen sijaan tyytymättömiä päätöslauselmaan.

Eräs nimettömänä esiintyvä kapinallinen huomauttaa, että Iran käy taisteluja Syyriassa. Hänen mukaansa Iranin, Turkin ja Venäjän sopimus tulitaukoa vahvistavasta mekanismista on Iranin roolin oikeuttamista.

Toisen edustajan mukaan Turkki oli neuvotteluissa heikko eikä pystynyt puolustamaan kapinallisten näkemyksiä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Tass, Yle Uutiset