Rajanylitykset lisääntymässä kaakkoisrajalla

Liikenne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla osoittaa selviä piristymisen merkkejä. Ostosmatkailu Venäjältä Suomeen kasvaa.

rajavalvonta
Valtioraja Nuijamalla
Nuijamaan rajanylityspaikalta on Lappeenrannan keskustaan noin 25 km. Petri Kivimäki Yle

Alkuvuoden rajanylitykset Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on kasvanut 16 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Tämän vuoden kolmen ensimmäisen viikon aikana itärajan Kaakkois-Suomessa ylittii liki 444 000 henkilöä. Viime päivien aikana rajanylitykset ovat koko ajan kasvussa.

Kaakkois-Suomessa on kaikkiaan viisi rajanylityspaikkaa: Vaalimaa Virolahdella, Imatralla, Nuijamaa ja Vainikkala Lappeenrannassa ja Syväoro Parikkalassa. Näistä Parikkala on vain tavarakuljetuksen käytössä ja Vainikkalasta kulkevat vain junat.

Eniten rajanylitykset ovat lisääntyneet Nuijamaan rajanylityspaikalla, jossa kasvua on vuoden aikana ollut peräti 33 prosenttia. Erityisen vilkkaita ovat lauantait, jolloin venäläiset saapuvat Lappeenrantaan ostoksille.

– Tyypillisimmillään venäläinen ostosmatkailija saapuu Suomeen lauantaina aamun aikana ja poistuu iltapäivällä ostokset suoritettuaan, kertoo Rajavartiolaitos tiedotteessaan.

Rajavartiolaitos arvioi, että rajanylitysliikenteen piristymisen taustalla on erityisesti ruplan kurssin vahvistuminen.

Suomalaisten matkailu Venäjälle vähentynyt

Suomalaisten rajanylittäjien määrä sen sijaan on vähentynyt selvästi. Syynä lienee Suomen tupakkalaki, joka kieltää savukkeiden maahantuonnin alle 24 tuntia kestäviltä matkoilta. Myös polttoaineen hinta Venäjällä on kallistunut, mikä ei innosta enää niin paljon tankkausmatkoille Venäjälle.

Huippuvuotena 2013 esimerkiksi Nuijamaalla itärajan saattoi päivässä ylittää yli 17 000 matkustajaa.