1. yle.fi
  2. Uutiset

Mosulin itäosassa avataan kouluja, sota siirtymässä länsiosaan

Tytöt eivät pääse kouluun isisin hallitsemilla alueilla.

Mosul
Irakilaisia ihmisiä kävelee kadulla.
Mosulin koulut olivat suljettuina, kun Irakin hallituksen joukot valtasivat ankarissa taisteluissa Mosulin itäosan takaisin terroristijärjestö Isisiltä.Ahmad Al-Rubaye / Lehtikuva

Irakilaisen Mosulin kaupungin itäosassa avattiin sunnuntaina 30 koulua. 16 000 lasta pääsi aloittamaan koulunkäynnin. YK:n lastenjärjestö Unicef avusti koulujen avaamisessa.

Koulut olivat suljettuina, kun Irakin hallituksen joukot valtasivat ankarissa taisteluissa Mosulin itäosan takaisin terroristijärjestö Isisiltä.

Isis miehitti Mosulia kahden vuoden ajan. Tuona aikana monet koulut olivat kokonaan kiinni, eikä tytöillä ollut lainkaan oikeutta käydä koulua, kertoo Unicef tiedotteessaan.

Unicefin mukaan koulujen avaaminen on vasta ensi askel lasten palauttamisessa tavalliseen elämään. Monet traumatisoituivat Isisin julman hallinnon aikana tai jouduttuaan raa'an sodan keskelle.

Itä-Mosulin takaisinvaltaus vei aikaa noin kolme kuukautta.

Hyökkäys alkamassa toisella rannalla?

Irakin armeija on valmistelemassa hyökkäyksen jatkamista Mosulia halkovan Tigrisjoen länsirannalle. Irakin armeijan Mosulin alueella olevia joukkoja komentava kenraaliluutnantti Abdul Ameer Rasheed Yarallah kertoo, että hyökkäys aloitettaneen kahden-kolmen päivän kuluessa.

Hyökkäyksestä on tulossa vaikea, sillä joen yli kulkevia siltoja ei voi käyttää, kadut ovat kapeita ja Isisillä on länsipuolella vahvoja tukikohtia.

Mosulin kaupunki on Tigrisin länsirannalla pienempi kuin itäosassa, mutta asutus on tiivimpää. Isisin hallitsemalla alueella on edelleen noin 750 000 siviiliä. He ovat suuressa vaarassa, kun aseellinen hyökkäys alkaa, toteaa YK:n avustustyön koordinaattori Lise Grande.

Kun Irakin joukot ovat aiemmin vallanneet takaisin Isisin miehittämiä kaupunkeja, ne ovat olleet lähes tyhjiä asukkaista. Näin ei kuitenkaan ole ollut Mosulin kohdalla.

Kun Mosulin itäosan valtaus syksyllä alkoi, alueella oli edelleen 550 000 asukasta. 180 000 oli päässyt pakenemaan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi