1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisten kinkkurasvoilla neljä kertaa maapallon ympäri

Ensimmäistä kertaa toteutetulla kinkkutempauksella kerätystä rasvajätteestä jalostetaan 10 000 litraa dieseliä.

kierrätys
Henkilö laittaa joulukinkkua uuniin.
Yle

Jouluna toteutettu kinkkurasvojen keräystempaus onnistui hyvin. Kinkunpaistossa syntynyttä rasvaa kerättiin eri puolilla Suomea. Rasvajäte kuljetettiin Honkajoki Oy:n kierrätyslaitokselle puhdistettavaksi. Öljy-yhtiö Neste puolestaan valmistaa siitä dieseliä Porvoon jalostamollaan.

Rasvaa saatiin kerättyä kaikkiaan 12 000 kiloa. Siitä valmistettavalla 10 000 litralla dieselillä voisi ajaa neljä kertaa maapallon ympäri.

– Rasvajätteestä valmistetun dieselin hiilijalanjälki on fossiilisen dieseliin verrattuna jopa 90 prosenttia pienempi, kerrotaan kampanjan ideoineesta Kemianteollisuudesta.

Kaikki dieselistä saatava myyntitulo lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Kiinnostava kokeilu

Kinkkurasvaa palautettiin Kemianteollisuuden valmiuspäällikön Petri Ahola-Luttilan mukaan jonkin verran arvioitua enemmän, vaikka kampanjaa ei saatu toteutettua niin monella paikkakunnalla kuin oli toivottu. Esimerkiksi Satakunnassa keräyspisteitä ei ollut lainkaan.

Myös Honkajoki Oy:ssä ollaan tyytyväisiä kokeiluun. Paitsirasvan käsittely ei vaatinut kierrätyslaitokselta erityisponnistuksia.

– Mittakaava oli melko pieni, mutta joka tapauksessa mielenkiintoinen valtakunnallinen kokeilu, toteaa tuotantojohtaja Matti Lehtinen.

Jonkin verran vaikeuksia tuottivat kuitenkin lasi- tai muovipurkeissa palautetut rasvat.

– Jouduimme lajittelemaan ne erikseen. Jos kokeilua jatketaan, toivomme, että ihmiset noudattavat kehotusta tuoda rasvat keräysastioihin pahvipurkeissa, esimerkiksi huuhdelluissa maitopurkeissa.

Lue seuraavaksi