1. yle.fi
  2. Uutiset

Tonnin verran jäätä ja aikaa kahdeksan tuntia – suomalaiset voittivat jäänveistossa neljännen kerran peräkkäin

Lappeenrantalaiset Kimmo Frosti ja Juuso Partanen tulivat 1. sijalle Tatry Ice Master -kilpailussa. Voitto tuli Suomeen yhden pisteen erolla toiseksi tulleeseen. Kaverukset ovat voittaneet nyt neljänä vuonna peräkkäin.

Lappeenranta
Jääveistos Favela, arkkitehtuurin helmi.
Favela, arkkitehtuurin helmi.Juuso Partanen

Lappeenrantalaiset kaverukset Kimmo Frosti ja Juuso Partanen ovat voittaneet pääpalkinnon Slovakiassa järjestetyssä jäänveiston kilpailussa. Kilpailu käytiin tammikuun puolivälissä. Sarjana oli maailman arkkitehtuuri.

Frosti ja Partanen osallistuivat kisaan veistoksella Favela, arkkitehtuurin helmi. Parimetrinen veistos esittää brasilialaista favelaa eli hökkelikylää.

He ovat voittaneet sarjansa näissä kilpailuissa jo neljänä vuonna. Kilpailupaikka sijaitsee Tatravuorilla lähellä Puolan rajaa.

Voitto tuli yhden pisteen erolla

Kilpailu oli tiukka. Suomalaiset haastoivat joukkueet yhdeksästä eri maasta.

– Aina nämä ovat tiukkoja kilpailuja. Nyt voitettiin yhdellä pisteellä toiseksi tullut, naurahtaa jäänveistäjä Kimmo Frosti.

Apumiehestä kärkikaartiin

Lappeenrantalaiset kaverukset ovat tunteneet toisensa pitkään. He tutustuivat silloisten perhesuhteiden kautta Partasen ollessa parikymppinen. Frostilla on pitkä kokemus jään veistämisestä, ja hänen kauttaan Partanenkin kiinnostui jäätaiteesta toimimalla Frostin apukätenä.

– Pureuduin hommaan avustamalla Kimmoa. Hiekkalinnojakin olen ollut rakentamassa, kertoo Juuso Partanen.

Kovatasoinen kilpailu

Frosti kuvailee Tatry Ice Master -kilpailua kovatasoiseksi. Kisoihin ei osallistuta noin vain.

– Siellä käy osanottajia esimerkiksi Amerikasta, Filippiineiltä, Singaporesta ja Japanista. Suunnitelmat pitää lähettää etukäteen, joista raati valitsee kilpailijat.

Frostin mukaan valintaan vaikuttaa myös aikaisempi kilpailumenestys. Slovakiassa arkkitehtuuri-sarjassa teokset arvioidaan taiteellisen vaikutelman, teknisen toteutuksen ja idean perusteella. Vahvinta lappeenrantalaisilla oli teoksen idea.

– Jos idea on toimiva, niin pystyy voittamaan. Jos se ei toimi, niin usein sijoittuu viimeiseksi. Ei koskaan keskivälille, naurahtaa Frosti.

Kaksikon idea vakuutti tuomarit.

– Voitettiin käytännössä idealla, aiheena Brasilian favelat.

Toimivalla idealla pystyy voittamaan. Jos se ei toimi, sijoittuu usein viimeiseksi, ei koskaan keskivälille.

Jäänveistäjä Kimmo Frosti

Raskasta hommaa

Kilpailijat koostivat veistokset kymmenestä jääpalasta, jotka olivat kooltaan 100 cm x 50 cm x 25 cm. Kaikki palat tuli käyttää teokseen tai se näkyisi pisteissä. Jäiden nostelussa ei käytetty apuvälineitä, mutta Slovakian kilpailu tarjosi avuksi nuorta voimaa.

– Jokainen pala painaa noin 120 kiloa. Onneksi Slovakiassa saa avukseen paikallisen nuoren, joka auttaa jäiden nostamisessa, kertoo Partanen.

Aikaa veistoksen valmistamiseen oli kahdeksan tuntia, ja vähimmäiskorkeus oli kaksi ja puoli metriä.

– Sen korkuinen siitä tuli. Viime vuonna voitettiin lähes kolmemetrisellä itikalla, muistelee Juuso Partanen.

Asiasta (siirryt toiseen palveluun) uutisoi ensimmäisenä Paikallislehti Joutseno.

Lue seuraavaksi