1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin oppositio natisee liitoksissaan: Kokoomuksen pitää valita meidät tai ruotsidemokraatit

Maltillisen kokoomuksen valmius keskustella ruotsidemokraattien kanssa on saanut yli kymmenen vuotta yhteistyötä tehneet porvaripuolueet sekaannuksen tilaan.

Ruotsin politiikka
Anna Kinberg Batra, Jan Björklund, Anna Lööf ja Ebba Busch Thor.
Maltillisen kokoomuksen Anna Kinberg Batra, liberaalien Jan Björklund, keskustan Anna Lööf ja kristillisdemokraattien Ebba Busc Thor.Peter Knutson, Liberaterna, Bertil Ericson / EPA ja Truls Busch Christensen

Ruotsin porvaripuolueiden yhteistyö natisee liitoksissaan. Syynä on maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Anna Kinberg Batran viimeviikkoinen ilmoitus (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan hän olisi valmis kaatamaan nykyisen hallituksen. Hintana olisi, että se olisi tehtävä ruotsidemokraattien tuella.

Ajatus ei miellytä muita porvaripuolueita. Keskustapuolue ja liberaalit ovat ilmoittaneet, että ne eivät halua kaataa hallitusta ennenaikaisesti. Porvaripuolueista pienin, kristilliset, olisi siihen valmis.

Keskustelu yhteistyön mahdollisuudesta – tai mahdottomuudesta – ruotsidemokraattien kanssa on kuitenkin kiihtynyt. Eivätkä puolueet ole käyneet keskustelua keskenään, vaan median kautta.

"Kokoomuksen pitää valita"

– Keskustapuolue ei koskaan suostu tilanteeseen, jossa neuvottelisimme suoraan tai epäsuorasti ruotsidemokraattien kanssa, sanoi keskustan valtiopäiväryhmänjohtaja Anders W Jonsson Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun) tänään tiistaina aamupäivällä.

– Maltillinen kokoomus saa valita. Joko he keskustelevat meidän kanssamme, tai sitten he keskustelevat ruotsidemokraattien kanssa. Me haluamme jatkaa allianssin yhteistyötä, mutta kokoomuksen pitää valita.

Lööf kiiruhti siloittelemaan

Julkisesti esitetyt uhkavaatimukset eivät ole kuuluneet allianssiyhteistyöhön. Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf kiiruhtikin siloittelemaan valtiopäiväryhmän johtajan sanomisia. Hän kommentoi asiaa Twitterissä ja Facebookissa.

– Uutisissa toitotetaan nyt, että keskusta aikoo erota allianssista. Väitteelle ei ole minkäänlaista perustetta. Sen sijaan keskusta ei aio neuvotella ruotsidemokraattien kanssa politiikan sisällöstä valtiopäivien valiokunnissa, mutta se ei tarkoita hallitusvaihtoehdon hajottamista, kirjoitti Lööf.

Liberaalit ärsyyntyivät

Myös liberaalien puheenjohtaja Jan Björklund torjuu yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa valiokunnissa. Hän myös sanoo, ettei suostu edesauttamaan sellaista yhteistyötä allianssissa.

Björklund korosti, että liberaalit arvostaa allianssin yhteistyötä ja haluaa nähdä allianssin muodostavan hallituksen seuraavien vaalien jälkeen.

Hän oli selvästi ärsyyntynyt siitä, että muiden puolueiden puheenjohtajat ovat puineet Kinberg Batran aloitetta julkisesti viime päivinä.

– Jos alamme esittää uhkavaatimukset toisillemme ja korottaa ääniämme, niin kokemukseni mukaan yhteistyömme voi kärsiä siitä, huomautti Björklund Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Kristilliset toivovat kaikkia mukaan

Porvaripuolueista pienin, kristillisdemokraatit, kiirehti heti viime viikolla tukemaan Kinberg Batran esitystä yhteisestä budjetista.

Tänään tiistaina puolueen puheenjohtaja Ebba Busch Thor kuitenkin valittaa allianssipuolueiden välille syntynyttä repeämää ja toteaa, että mikäli ruotsidemokraattien kanssa aiotaan keskustella, kaikkien porvaripuolueiden pitäisi olla mukana keskusteluissa.

Keskustelut vain kokoomuksen, kristillisten ja ruotsidemokraattien välillä hän torjuu.

Kinberg Batra pysyy kannassaan

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra kirjoitti Twitterissä aamupäivällä, että allianssi luotiin parantamaan Ruotsin politiikkaa ja tavoittelemaan hallitusvastuuta.

– Olen aina valmis siihen, hän totesi.

Myöhään iltapäivällä pitämässään lehdistötilaisuudessa hän on toistanut, että maltillinen kokoomus on jatkossa valmis keskustelemaan ruotsidemokraattien kanssa.

– Yksittäisissä kysymyksissä, joista voimme päästä sopimukseen, hän sanoi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Järjestelmälliseen yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa hän ei ole valmis valtiopäivillä.

Miksi ruotsidemokraatit on ongelma?

Kaikki Ruotsin puolueet ovat aiemmin kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa valtiopäivätasolla. Syynä on, että ne pitävät puoluetta rasistisena, juuriltaan jopa äärioikeistolaisena.

Ruotsidemokraatit on Ruotsin kolmanneksi suurin puolue. Se on valtiopäivillä vaa'ankieliasemassa. Se voi asettautua tukemaan joko punavihreän hallituksen esityksiä tai porvariopposition esityksiä.

Tekipä se kummin tahansa, muut puolueet ovat halunneet pitää sitä poliittisessa paitsiossa – tähän mennessä. Maltillisen kokoomuksen Kinberg Batra edelleen korostaa, ettei haluaisi ruotsidemokraatteja hallitukseen.

– En koskaan äänestäisi ruotsidemokraatteja, mutta on ongelmallista teeskennellä, ettei puoluetta ole olemassa, hän sanoi Ruotsin televisiossa (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina.

Hän korostaa, etteivät porvaripuolueet voi luopua oman politiikkansa tekemisestä siitä pelosta, että ruotsidemokraatit kannattaisi sitä. Hän on kuitenkin myös sanonut, että maltillinen kokoomus on valmis etsimään tukea politiikalleen kaikista valtiopäiväpuolueista. Siis myös ruotsidemokraateista.

Se taas on lyömäase hallitusvaltaa pitäville sosiaalidemokraateille. Puolue syyttää maltillista kokoomusta ruotsidemokraattien normalisoimisesta ja hyväksymisestä osaksi Ruotsin poliittista kulttuuria.

Sosiaalidemokraattien valtiopäiväryhmäjohtaja Thomas Eneroth onkin tänään iloinnut (siirryt toiseen palveluun) siitä, että Kinberg Batran linja mahdollistaa sosiaalidemokraattien, keskustan ja liberaalien yhteistyön.

Lue seuraavaksi