Metsähallitus taipui – ei peri tienkäyttömaksua pitkiltä matkoilta

Jatkossa yli 20 kilometrin matkalta valtion metsäteillä ei enää tule tienkäyttömaksua.

Metsähallitus
Luminen metsätie.
Iina Kluukeri / Yle

Metsähallitus huojentaa metsäteiden käytöstä perimiään maksuja. Jatkossa valtion metsäteiltä ei enää peritä tienkäyttömaksua yli 20 kilometrin matkalta.

Asiasta päätti Metsähallitus Metsätalous Oy. Se perii raskaalta liikenteeltä eli käytännössä puuta kuljettavilta autoilta maksua valtion metsäteiden käytöstä. Maksu on 0,15 euroa kuutiolta jokaista kilometriä kohti. Metsähallituksen tuoreen päätöksen mukaan perittävä enimmäismaksu on kolme euroa.

Metsähallituksen mukaan suurin osa kuljetuksista on alle 20 kilometriä.

– Etenkin Pohjois-Suomessa ja Lapissa haluamme myös omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että puuta saadaan hyvin liikkeelle uusien biotaloustehdashankkeiden raaka-ainehuollon turvaamiseksi, Metsähallituksen metsienkäyttö- ja suunnittelujohtaja Pertti Tuomi sanoo tiedotteessa.

Metsähallitus sai runsaasti moitteita nimenomaan pitkien matkojen päässä olevien metsäpalstojen kuljetuskustannuksista. Tienkäyttömaksuista on neuvoteltu myös Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n kanssa.

– Tiemaksuihin on haettu yhdessä keskustelemalla kohtuullistamista ja mielestäni asiassa päästiin ihan järkevään ratkaisuun. Tienkäyttömaksun kohtuullistaminen palauttaa yksityisiä metsätiloja takaisin kannattavuuden piiriin, MTK:n kenttäpäällikkö Samuli Kokkoniemi sanoo tiedotteessa.

Tienkäyttömaksuilla katetaan osa laajan metsätieverkoston ylläpitoa. Metsähallituksella on 37 000 kilometriä omia metsäteitä. Tuomi ei kerro, kuinka paljon Metsähallitus on kerännyt tienkäyttömaksuja, mutta sanoo että kyse "ei ole huikeista summista".

Maksut eivät koske henkilöliikennettä ja esimerkiksi metsästäjille, marjastajille, kalastajille ja muille vastaaville käyttäjille kulku valtion metsäteillä on edelleen maksutonta. Suurin osa valtion metsäteillä kulkijoista on virkistyskäyttäjiä.