Miten Helsingin epäilty jättipetos oli mahdollinen? Sisäisissä ja ulkoisissa tarkastuksissa ei huomattu mitään

Opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn uskoo rikoksesta epäillyn virkamiehen pystyneen peittämään jälkensä, koska tämä tunsi järjestelmät niin hyvin.

korruptio
Lapset käyttävät tablettia.
AOP

Helsingin opetuslautakunta sai tänään opetustoimen johtajalta Liisa Pohjolaiselta ja nykyiseltä tietohallintopäällikkö Soili Haapalalta selvityksen siitä, mistä Helsingin opetusviraston laajassa korruptioepäilyssä on kyse. Lautakunnan jäsenet ovat tyrmistyneitä opetusviraston miljoonaluokan petosepäilystä.

– Onhan tämä kokoluokaltaankin aivan käsittämätön asia. Opetuslautakunnassa on usein ollut hankalia päätöksiä, mutta tämä on vaikeimpia asioita, tiivistää lautakunnan jäsen, valtuutettu Ville Jalovaara (sdp).

Helsingin opetusviraston entinen tietohallintopäällikkö, turvallisuuspäällikkö Hannu Suoniemi vangittiin toissaviikolla Helsingin käräjäoikeudessa epäiltynä todennäköisin syin törkeästä petoksesta ja virka-aseman törkeästä väärinkäytöstä.

Rikosepäilyt koskevat kymmenen vuoden ajanjaksoa 1.1.2006–31.1.2016., jolloin Suoniemi hallinnoi tietohallintopäällikkönä koulujen it-hankintojen määrätahoja. Hänen epäillään hyötyneen vuosien aikana jopa useita miljoonia euroja.

Korruptiovyyhtiin liittyen on vangittu myös kaksi muuta miestä, joita poliisi epäilee Suoniemen rikoskumppaneiksi. Poliisin mukaan vangitut miehet eivät ole opetusviraston palveluksessa.

Poliisi kielsi tiedottamisesta

Lautakunnan jäsenet saivat myös vastauksen siihen, miksi he joutuivat kuulemaan epäilystä mediasta. Myös kaupunginhallituksen jäsen ja valtuutettu Veronika Honkasalo (vas) ihmetteli asiaa tänään suositussa Helsingin kouluasioita ruotivassa Tulevaisuuden koulu Helsingissä -ryhmässä Facebookissa. (siirryt toiseen palveluun)

Syynä oli poliisin kielto, kertoo lautakunnan puheenjohtaja, vihreiden Minerva Krohn. Hän sai tiedon jo joulukuussa.

– Poliisi kielsi tiedottamasta laajemmin, koska tutkinta oli kesken eikä epäiltyä oltu vielä vangittu. Oli selvää, ettei kaupunginhallitustakaan voitu informoida, etenkin kun he eivät olisi voineet tehdä mitään. Tieto olisi vain niin sanotusti lisännyt tuskaa, Krohn sanoo.

Krohn uskoo, että yli 25 vuotta opetusviraston palveluksessa ollut epäilty tunsi hyvin kaikki kaupungin järjestelmät ja käytännöt.

– Minulla ei ole tiedossa epäillyn rikoksen yksityiskohtia, mutta mikäli epäilyt osoittautuvat todellisiksi, hän on pystynyt toimimaan hyvin ammattimaisesti kaupungin järjestelmässä, ettei rikos ole tullut ilmi, epäily on kuitenkin 10 vuoden ajalta, Krohn sanoo.

Kriisiapua epäillyn työkavereille

Lautakunnan kokouksessa monet kysyivät, miten tämä on mahdollista. Vasta puolitoista vuotta opetustoimen johtajana toiminut Liisa Pohjolainen vastasi sekä lautakunnan jäsenille että Yle Uutisille, että sama peruskysymys kiinnostaa kaikkia.

– Opetusvirasto on tässä myös rikoksen uhri, ja tämä on ollut valtava järkytys epäillyn työkavereille. Olemme joutuneet järjestämään opetusvirastoon kriisiapua: työterveyshuollon psykologit ja muut asiantuntijat ovat keskustelleet henkilökunnan kanssa. Moni on myös tuntenut itsensä tyhmäksi ja kysynyt, miksi minä en huomannut mitään, Pohjolainen kertoo.

Krohn ja Pohjolainen vahvistavat, että tällä valtuustokaudella tehdyissä useissa sisäisissä ja ulkoisissa tarkastuksissa ei huomattu nyt epäiltyjä rikoksia.

Järjestelmä saattaa hyväksyä laskun automaattisesti

Epäillyllä oli tietohallintopäällikkönä valtuudet päättää hankinnoista, joiden arvonlisäveroton hinta oli alle 30 000 euroa. Tämänsuuruisia hankintoja ei tarvinnut kilpailuttaa.

Helsingin kaupungilla on käytössään Kosti-tilausjärjestelmä, johon epäilyllä oli valtuudet tehdä näitä tilauksia eikä erillistä hankintapäätöstä enää tarvittu.

Kun hankittu tavara on saapunut, kaupungin ohjeistuksen mukaan toisen henkilön kuin tilaajan pitää kuitata Kosti-järjestelmässä tavara vastaanotetuksi.

Jos tilaus, toimitettu tavara ja lasku täsmäävät toisiinsa, järjestelmä hyväksyy laskun automaattisesti.

Liisa Pohjolainen ei halua ottaa kantaa siihen, miten epäillyn tilauksia ja laskuja on käsitelty juuri tässä Kosti-järjestelmässä.

– Tätä poliisi nyt tutkii ja me opetusvirastossa odotamme, Pohjolainen sanoo.

Opetuslautakunnan puheenjohtaja Krohn arvelee poliisitutkinnan muuttavan kaikkien Helsingin kaupungin virastojen toimintakulttuuria.

– Pitääkö koko kaupunkikonsernin ohjeita muuttaa ja pitääkö tarkastuslaskutussysteemiin tehdä muutoksia? Nämä selviävät vasta rikostutkinnan jälkeen, Krohn sanoo.

Opetusvirastossa oli käynnistetty jo ennen rikosepäilyä, syksyllä 2015, koko tietohallinnon ja tilauskäytäntöjen uudistaminen. Käytäntöjä tarkistettiin myös rikosepäilyn tultua opetusviraston tietoon. (siirryt toiseen palveluun)

Opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen arveli aikaisemmin, että tuhansilta helsinkiläiskoululaisilta saattaa puuttua korruptiovyyhdin vuoksi tabletti tai tietokone.

Opetusviraston tiedote tämän illan kokouksesta löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).