Operaattorit varovaisia arvioissaan enimmäishinnoista – Elisa: Tuskin vaikuttaa kuluttajahintaan

Elisa ja DNA ovat vielä varovaisia arvioidessaan Viestintäviraston esittämiä enimmäishintoja kiinteiden laajakaistojen tukkukauppaan.

Kotimaa
Tietoliikennejohtoja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Viestintävirasto esittää enimmäishintoja Elisan, Sonera ja DNA:n kiinteistä laajakaistoista perimille tukkuhinnoille. Enimmäishinnat olisivat voimassa kolme vuotta.

Elisa Oyj:n operaattoriasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Pasi Vanninen arvioi, että tukkukaupan enimmäishinnat tuskin vaikuttaisivat kovin paljoa kuluttajan maksamaan kuukausihintaan.

– Suomessa kiinteät laajakaistat ovat aika hyvin kilpailtuja suhteessa maan kokoon ja väestötiheyteen. Haja-asutusalueella voi olla laskun varaa, mutta siellä tukkuhintakin on korkeampi, Vanninen arvioi.

Elisalla on tutustuttu Viestintäviraston esitykseen tiistain kuluessa.

– Aika tuhti lukupaketti se on. Kuituyhteyksillä enimmäishinnat on, mutta vanhan tekniikan kupariyhteyksillä ei. Eri alueilla enimmäishinnat vaihtelevat suuresti. Tarjontaa tämä voi lisätä jonkun verran joillakin alueilla, Pasi Vanninen sanoo.

"Saadaan kalliit kuituinvestoinnit maksettua"

Myös DNA:lla Viestintäviraston esitykseen perehdyttiin tiistaina ensimmäistä kertaa.

– Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että meidän mielestä kaikki sääntely, joka edistää kilpailua, on positiivista, kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen pohtii.

– Erityisesti kiinteässä laajakaistasta, joka on mobiilin tavoin räjähdysmäisessä kasvussa, saadaan kalliit kuituinvestoinnit maksettua. Lähivuosina liikenteen määrä moninkertaistuu, Väisänen arvioi.

Tukkuhintojen enimmäishinnoittelun vaikutusta kuluttajan laskuun DNA:lta ei haluta vielä arvioida.

– Olemme vasta saaneet viraston materiaalin ja sen analysointi on vielä kesken.

TeliaSoneralta kerrotaan, että on vielä liian aikaista kommentoida Viestintäviraston päätösluonnoksen sisältöä.

– Olemme vasta saaneet 140-sivuisen paketin ja tutustumme siihen rauhassa, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tatu Tuominen sanoo.

Lue myös: Operaattori arvioi kiinteän laajakaistan nousevan uudelleen – "Virtuaalitodellisuus räjäyttää datan kulutuksen"