Hyppää sisältöön

Israel rakentaa jälleen juutalaissiirtokuntiin – nyt jopa 2 500 uutta asuntoa

Israelin media kertoo, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävy on antanut rahaa siirtokunnalle, johon aiotaan rakentaa uusia asuntoja.

Amonan juutalaissiirtokunta miehitetyllä Länsirannalla kuvattuna viime kuussa. 50 perheen Amona on yksi niistä siirtokunnista, jotka Israelinkin mukaan ovat laittomia ja pitää purkaa. Samalla on annettu yhä enemmän lupia uusien rakentamiselle. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israel ilmoitti tiistaina rakentavansa 2 500 uutta asuntoa Länsirannalla oleviin juutalaisten siirtokuntiin.

Israelin puolustusministeriön tiedotteen mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu ja puolustusministeri Avigdor Lieberman ovat hyväksyneet rakennussuunnitelmat.

Rakentamista perustellaan asuntojen tarpeella, jotta asukkaat voivat elää normaalia elämää.

Kyseessä on toinen ilmoitus uudesta rakennushankkeesta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkaanastumisen jälkeen.

Aiemmin Jerusalemin kaupunki ilmoitti rakentavansa Itä-Jerusalemin siirtokuntiin yli 500 asuntoa.

Trumpin vävy rahoittanut yhtä siirtokunnista

Palestiinalaishallinto on tuominnut Israelin uusimmat rakennussuunnitelmat ja katsoo niiden olevan isku rauhanponnisteluille sekä johtavan ääritekoihin ja terrorismiin.

Suurin osa tänään ilmoitetuista asunnoista rakennetaan jo olemassa oleviin siirtokuntiin. Sata asunnoista tullaan rakentamaan Ramallahin lähellä olevaan Beit Elin siirtokuntaan, joka on Israelin median mukaan saanut aiemmin rahoitusta Trumpin neuvonantajakseen nostamalta vävyltä, Jared Kushnerilta.

Myös Länsirannalla Hebronin kaupungin lähellä sijaitsevalle palestiinalaisten teollisuusalueelle tullaan rakentamaan asuntoja.

Netanjahu aikoo jatkaa siirtokuntiin rakentamista

Donald Trump on ilmaissut tukevansa voimakkaasti Israelia, ja maan oikeistopolitiikot haluavat käyttää suotuisan tilanteen hyväksi.

Osa voimansa tunnossa olevista kovan linjan kannattajista on vaatinut koko kahden valtion ajatuksen hylkäämistä. Pääministeri Netanjahu on sanonut kannattavansa Palestiinan ja Israelin valtioiden rinnakkaista olemassaoloa.

Pääministeri kertoi kuitenkin kabinetilleen sunnuntaina, että hän aikoo purkaa määräykset, jotka rajoittavat siirtokuntien rakentamista Itä-Jerusalemiin. Netanjahu ilmoitti myös, että Länsirannalla olevia suuria siirtokuntia tullaan laajentamaan.

Israelin median mukaan Netanjahu suunnittelee siirtävänsä lopulta kaikki juutalaisten siirtokunnat maan lain alaisuuteen.

Euroopan unioni ja YK katsovat Itä-Jerusalemin ja Länsirannan olevan miehitettyjä alueita, joihin kansainvälinen laki kieltää rakentamasta siirtokuntia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

.
.