1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aivot ja hermojärjestelmä

Muurahainen yllätti suunnistuskokeissa: reitti löytyy vaikka takaperin

Nuppineulan päätä pienemmät aivot pystyvät yhdistelemään monia asioita, joiden perusteella muurahainen osaa takaisin kotiin.

Aivot ja hermojärjestelmä
Pitkäraajainen ruskea muurahainen hiekalla.
Suunnistustaidollaan ällistyttäneitä Cataglyphis velox -muurahaisia elää Euroopan eteläosissa. Michael Mangan & Hugh Pastoll / Edinburghin yliopisto

Muurahaisten on vanhastaan tiedetty osaavan takaisin pesäänsä pitkienkin matkojen päästä, mutta tuore tutkimus osoittaa niiden taidot vielä oletettuakin paremmiksi ja monipuolisemmiksi.

Skotlantilaisen Edinburghin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) ja Ranskan kansallisen tiedekeskuksen CNRS (siirryt toiseen palveluun):n tutkijat testasivat suunnistustaitoa lajin mestareiksi ennestään tunnetuilla Cataglyphis velox -aavikkomuurahaisilla.

He havaitsivat, että ruoanhakumatkalta pesään palaava muurahainen sekä muistaa ympäristönsä että ottaa suuntaa Auringosta. Kumpikaan taito ei sinänsä tullut tutkijoille yllätyksenä. Niitä on kuitenkin pidetty erillisinä reflekseinä, eikä muurahaisilla ole tiedetty olevan spatiaalista eli avaruudellista hahmotuskykyä.

Kantamus pakottaa kääntymään

Uudessa tutkimuksessa muurahaiset eivät harhautuneet virhereitille, vaikka ne eivät olisi kantamansa taakan vuoksi pystyneet katsomaan eteensä. Tutkija Antoine Wystrach vertaa taitoa siihen, että ihminen yrittäisi löytää kotiinsa takaperin kävellen.

Muurahaiselle takaperoinen asento on usein välttämätön: pientä ruokapalaa kantaessaan ne katsovat eteenpäin, mutta suurta taakkaa on pakko raahata perä edellä. Kokeessa ruokana olivat erikokoiset keksinmuruset.

Muurahaisen aivot ovat pienemmät kuin nuppineulan pää. Ne ovat kuitenkin huomattavan kehittyneet, ja muurahaisen suunnistaessa aivojen eri osat toimivat yhteistyössä, Wystach kertoo kokeiden tuloksista.

Oppia robotiikkaan

Auringon merkitys varmistui, kun muurahaisia hämättiin peilillä. Ne lähtivät väärään suuntaan saatuaan virheellisen viestin Auringon sijainnista.

Visuaalisten vinkkien merkityksestä todisti se, että takaperin kulkevat muurahaiset pysähtyivät välillä ja pudottivat taakkansa pystyäkseen varmistamaan, että Auringon antama suunta oli oikea.

Todettuaan reitin oikeaksi tai korjattuaan sitä, ne muistivat, minne olivat kantamuksensa jättäneet ja palasivat noutamaan sitä.

Edinburghin yliopiston IT-tutkija Barbara Webb kertoo tutkijoiden saaneen muurahaisten suunnistuskyvystä oppia robottien suunnitteluun. Tavoitteena on robotti, joka kykenisi omin voimin löytämään tiensä luonnonympäristössä, esimerkiksi metsässä, Webb kertoo.

Tutkimus on vapaasti luettavissa Current Biology (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä, ja siitä kertovat myös muun muassa Psys.org (siirryt toiseen palveluun)- ja ScienceDaily (siirryt toiseen palveluun) -tiedesivustot sekä yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun), jonka artikkelista Wystachin kommentit ovat. CNRS:n sivulla on videoita (siirryt toiseen palveluun) kokeista.

Lue seuraavaksi