Mursiko maanjäristys Mount Everestiltä huipunnipukan?

Toissa vuoden raju järistys ainakin siirsi maailman korkeinta vuorta.

maanjäristykset
Mount Everest.
Intialaistutkijat mittaavat Mount Everestin parin kuukauden kuluttua. Narendra Shrestha / EPA

Maailman korkein vuori Mount Everest näyttää menettäneen himpun mitastaan Nepalin suurmaanjäristyksessä toissa vuonna. Intialaiset tutkijat lähtevät talven loputtua mittaamaan, pitääkö satelliittikuvista tehty päätelmä paikkansa.

Mount Everestin 8 848-metrinen korkeus ei ole uhattuna, vaikka huipunnipukka olisikin irronnut, sillä kyseessä näyttää olevan enimmilläänkin vain runsaan kahden senttimetrin menetys.

Kiinan viranomaiset kertoivat pari kuukautta järistyksen jälkeen, että Mount Everest oli siirtynyt kolme senttiä lounaaseen. Tuokin Phys.org (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla julkaistu tieto perustui satelliittikuviin. Huipun ei kuitenkaan tuolloin arveltu alentuneen.

Järistys vei vuorta koilliseen

Maankuoren liikkeet liikuttelevat vuoria ilman maanjäristyksiäkin, mutta suurjäristyksen aiheuttama Mount Everestin siirtymä oli lähes yhtä suuri kuin kokonaisen vuoden keskiarvo. Samalla muuttui suunta, sillä kymmenvuotisissa mittauksissa hidas siirtymä oli vienyt vuorta lounaan sijasta koilliseen.

Keväällä 2015 sattunut järistys oli voimaltaan 7,8 ja alueen rajuin yli kahdeksaan vuosikymmeneen. Nepalin pääkaupungin Kathmandun alla maaperän lasketaan siirtyneen jopa useita metrejä kohti etelää.

Järistys ja sen voimakas jälkijäristys vaativat lähes yhdeksän tuhannen ihmisen hengen. Kuolinuhreista 18 oli kiipeämässä Mount Everestillä. Heidän kohtalokseen koitui maanjäristyksen laukaisema lumivyöry.

_Lähde: AFP, Yle _