Savusumua niin paljon, ettei eteensä näe – Euroopan suurkaupungeissa köhitty saasteen kourissa

Viranomaiset ovat kehottaneet Ilmansaasteille herkkiä välttämään rasitusta ja ottaneet käyttöön ajorajoituksia.

Ulkomaat
Savusumua Budapestissa, Unkarissa, 24. tammikuuta.
Savusumua Budapestissa, Unkarissa, 24. tammikuuta.Balazs Mohai / EPA

Monet Euroopan suurkaupungit ovat peittyneet tiistaina savusumuun. Ilman hiukkaspitoisuudet ovat nousseet niin korkeiksi, että viranomaiset ovat antaneet saastevaroituksia ja määränneet ajokieltoja eri puolilla Eurooppaa.

Paksu savusumuvaippa syntyy, kun ilma on kylmä, ei tuule ja ihmiset käyttävät hiiltä tai puuta asuntojensa lämmittämiseen.

Britanniassa, Ranskassa ja Belgiassa viranomaiset ovat kehottaneet lapsia, vanhuksia ja hengitysvaikeuksista kärsiviä ihmisiä välttämään fyysistä rasitusta.

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa ei saa ajaa vanhemmilla, suuripäästöisillä autoilla ensi maanantaihin saakka ja joukkoliikenteen lippujen hintoja on alennettu. Lisäksi muualla Ranskassa on alennettu nopeusrajoituksia.

Lontoo savusumun läpi kuvattuna 24. tammikuuta.
Lontoo savusumun läpi kuvattuna 24. tammikuuta.Isabel Infantes / AFP

Heathrown lentokentällä Lontoossa on jouduttu perumaan lentoja jo toisena päivänä peräkkäin päälle jämähtäneen jäätävän savusumun takia. Britannian ilmatieteen laitos on antanut vakavan varoituksen saasteista maan eteläosiin.

Myös Itä-Euroopassa on kärsitty sankasta savusumusta. Unkarin viranomaiset ovat antaneet saastevaroituksen pariinkymmeneen kaupunkiin. Pääkaupunki Budapestissa ei saa ajaa ilman katalysaattoria olevilla autoilla maanantain ja keskiviikon välillä.

Bulgariassa savusumu on nielaissut pääkaupunki Sofian, mutta viranomaiset eivät ole ottaneet käyttöön vielä mitään kieltoja tai rajoituksia. Sofiaa pidetään yhtenä Euroopan saastuneimmista pääkaupungeista.

Puolan Krakovassa, maan saastuneimmalla alueella, hyväksyttiin tiistaina ympäristösuunnitelma, jolla korvattaisiin eniten saastuttavat kaminat vuoteen 2023 mennessä.

Puola aikoo myös kieltää heikkolaatuisen kivihiilen käytön lämmityksessä. Tätä voi pitää varsin rohkeana ja kalliina toimenpiteenä, koska 72 prosenttia puolalaiskodeista lämmitetään tällä hetkellä kivihiilellä.

Savusumua Krakovassa, Puolassa, 23. tammikuuta.
Savusumua Krakovassa, Puolassa, 23. tammikuuta.Jacek Bednarczyk / AOP

Lähteet: AFP