Kosovo ja Serbia lupaavat lieventää kireitä välejään

Kosovon ja Serbian johtajat tapasivat tiistaina EU:n johdolla keskustelemaan maiden kiristyneistä väleistä.

Kosovo
junavaunun kylki
Serbijunan matka Kosovoon kiristi maiden välejä. EPA / STR

EU:n ulkosuhteista vastaava edustaja Federica Mogherini sanoi Kosovon ja Serbian välisten keskustelujen olleen lupaavia. Mukana olivat Kosovon presidentti Hashim Thaci ja pääministeri Isa Mustafa sekä Serbian presidentti Tomislav Nikolić ja pääminsteri Aleksandar Vučić.

Johtajat sopivat jättävänsä kireät suhteet menneisyyteen ja keskittyvänsä tulevaan, kertoi Mogherini tiedotteessan. Keskusteluja jatketaan lähipäivinä.

Serbian presidentti Vučićin mukaan keskustelut olivat hyvä askel eteenpäin. Maiden johtajat sopivat välttävänsä vastuutonta käytöstä ja provokatiivista kieltä.

– Pyysimme kunnioitusta Kosovon alueelle, Kosovon pääministeri Mustafa puolestaan kommentoi.

Reilu viikko sitten Serbia ilmoitti avaavansa matkustajajunayhteyden Belgradista Kosovon pohjoisosaan. Junayhteyttä vihkimään lähti Belgradista perjantaina juna, jonka kyljissä luki 20 kielellä "Kosovo on Serbia". Kosovon johto totesi, että serbien junahanke oli laiton ja Kosovon itsenäistä asemaa loukkaava.

Serbia käy parhaillaan jäsenyysneuvotteluja Euroopan Unionin kanssa. Yksi EU:n vaatimuksista on normaalien suhteiden luominen Kosovon kanssa.

Lähde: AFP