Potilaat nielevät Kela-korvausuudistuksen – hammastarkastuksesta saa korvausta enää joka toinen vuosi

Hammaslääkäri pelkää ehkäisevän hoidon kärsivän. Lainsäätäjän mukaan kaikkia hampaita ei tarvitse tarkastaa joka vuosi.

hammashuolto
Hammaslääkäri työssään.
Ville Hassinen / Yle

Hammastarkastusmaksuun tullut korvausmuutos hämmentää hammaslääkäriasemilla. Vuoden 2016 alusta lähtien Kela-korvausta on saanut vain joka toinen vuosi. Käytännössä asiakas maksaa esimerkiksi 15 euroa enemmän joka toinen vuosi.

Varsinais-Suomessa hammaslääkärinä toimiva Olli-Pekka Packalén sanoo, että hän ei olisi vähentänyt ennaltaehkäisevän hoidon korvausta.

Tässä säästetään väärästä päästä eli valistuksesta ja tarkastuksesta.

Olli-Pekka Packalén

– Pitäisi painottaa ennaltaehkäisevää hoitoa eikä korjaavaa hoitoa. Tässä säästetään väärästä päästä eli valistuksesta ja tarkastuksesta. Pitkällä tähtäimellä se voi syödä saadun säästön, kun hampaat menevät huonoon kuntoon, kertoo Packalén.

Asiakkaat rauhallisia

Asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen Olli-Pekka Packalénin vastaanotolla melko rauhallisesti vastaan. Lääkäri on yrittänyt valistaa potilaitaan ja jopa jättänyt korvauksia laskuttamatta. Korvaus myönnetään kuitenkin entiseen tapaan niille potilaille, joiden terveydentila vaatii tarkastusta joka vuosi.

Hammaslääkäriliittoon ei ole kulkeutunut kiukkuista palautetta hammastarkastuksen korvaukseen tulleesta muutoksesta. Toisaalta asiakkaat ovat todennäköisesti ilmaisseet mielipiteensä vähentämällä käyntejä.

Toiminnanjohtaja Matti Pöyryn mukaan Kela-korvauksiin tulleet muutokset ovat vaikuttaneet laajasti.

– Yksityisen hammashoidon kysyntä on laskenut noin viidellä prosentilla vuonna 2016. Korvauksiin tulleet leikkaukset ovat olleet merkittäviä, kertoo Pöyry.

Liitossa arvioidaan, että Kela-korvauksen osuus yksityisen hammashoidon hinnasta on noin 15 prosenttia.

– Jos hoito maksaa sata euroa, Kela korvaa siitä 15 euroa. Pari vuotta sitten korvaustaso oli 30 prosentin luokkaa, kertoo Pöyry.

Ministeriön työryhmä: Kaikkien hampaita ei tarvitse tarkastaa joka vuosi

Kelasta vahvistetaan, että hammashoidon Kela-korvaukset ovat vähentyneet merkittävästi viime vuosien aikana. Esimerkiksi vuonna 2009 korvauksia hammashoidosta maksettiin noin 125 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 summa oli noin 56 miljoonaa eli yli puolet vähemmän.

Raportin mukaan kaikkia potilaita ei tarvitse tutkia joka vuosi

Sari Helminen

Kelan vastaava asiantuntijahammaslääkäri Sari Helminen kertoo, että korvausten maksaminen perustuu sairausvakuutuslakiin.

– Lakiin tehty muutos suun tutkimusvälin harventamista perustui sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän raporttiin. Raportin mukaan kaikkia potilaita ei tarvitse tutkia joka vuosi. Poikkeuksena ovat he, joiden terveydentila sitä vaatii, kertoo Helminen.

Tiedon löytäminen vaikeaa

Kelalla on velvollisuus tiedottaa toimeenpanemistaan etuuksista. Suun tutkimusväleistä kerrotaan Kelan asiakkaille tarkoitetuilla nettisivuilla, kuten muistakin hammashoidon korvauksista.

Korvausjärjestelmä on monimutkainen. Tunnistan tämän hyvin.

Matti Pöyry

Kelan sähköisessä asiointipalvelussa voi katsoa, milloin on viimeksi saanut korvauksen suun tutkimuksesta.

Hammaslääkäriasemien nettisivulta ei helposti löydy tietoa Kela-korvausten vaikutuksesta tarkastusmaksuun. Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry kertoo, että yksiselitteinen tiedottaminen on vaikeaa.

– Jos asiakas on käynyt samana vuonna jo toisen hammaslääkärin tarkastuksessa, tutkimuskorvaus on jo käytetty. Hinnan laittaminen esille ei välttämättä ole ihan yksinkertaista. Korvausjärjestelmä on monimutkainen. Tunnistan tämän hyvin, myöntää Pöyry.

Hammaslääkäriliitossa luotetaan sote-uudistukseen.

– Kahden vuoden kuluttua on tarkoitus, että terveyskeskukset ja yksityisvastaanotot pystyvät molemmat tarjoamaan maakunnan korvaamaa hoitoa. Uudistuksen myötä saadaan kysyntä ja tarjonta tasapainoon, Pöyry uskoo.