Ikosten lapset kulkevat kolmatta vuotta kouluun susikyydillä – eivät ulkoile omalla pihallaan ilman valvontaa

Pohjois-Karjalassa susikyytiin hyppää päivittäin ainakin 35 lasta.

susi
Perhe Ikonen, Lucia, Pia, Linda, Lotta ja Lukas
Lucia, Pia, Linda, Lotta ja Lukas Ikonen.Nelli Kallinen / Yle

Ikosten perheelle susi on tuttu, mutta ei toivottu vieras. Lähellä Venäjän rajaa Ilomantsin Möhkössä asuvan perheen kolme koululaista haetaan opinahjoon tilataksilla kotiovelta asti.

– Rajalaumat pyörivät jatkuvaan edestakaisin tässä. En uskalla laskea lapsia keskenään pysäkille, vaikka se näkyy kodin ikkunasta, perheen äiti Pia Ikonen kertoo.

Alakoulua käyvät Lukas, Lotta ja Lucia kulkevat kouluun susikyydillä ympäri vuoden. Kyyditykset ovat olleet perheen käytössä jo kolmen vuoden ajan.

Susi vei meiltä yhden koiran valoisan aikaan pihasta: repi narusta irti ja söi.

Pia Ikonen

– Sudet kävelevät jatkuvasti esimerkiksi kuistin edestä ja postilaatikolle vievää tietä pitkin. Tämä liikenne on ihan mahdotonta, ei susien kuulu olla pihamaalla.

Koulumatkat eivät ole Ikosten ainoa arjen askare, jota hukat haittaavat.

Kun sudet liikkuvat asutuksen lähellä, lapset eivät voi leikkiä kotipihassaan keskenään ilman äidin läsnäoloa. Myöskään perheen koiria ei voi pitää ulkona ilman aikuisen ihmisen valvontaa.

– Susi vei meiltä yhden koiran valoisan aikaan pihasta: repi narusta irti ja söi.

Ihmiset, joiden pihoilla sudet liikkuvat, pelkäävät usein lastensa puolesta. Vaikka tiedetään, että suden hyökkäys ihmisen kimppuun on erittäin harvinaista, tieto ei poista pelkoa.

– Eikä pieni lapsi lumihangessa leikkimässä ole sen kummoisempi, jos susilla on nälkä ja laumat tulevat. En halua odottaa, että minun lapseni on se ensimmäinen, joka sataan vuoteen menee suden suuhun.

Ikonen toivoo, että rajaseudulla asuvien ihmisten elämään tuotaisiin helpotusta susikannan rajulla vähentämisellä.

En osaa edes neuvoa lapsia, mitä pitää tehdä, jos susi tulee vastaan.

Pia Ikonen

– Täällä alkaa olla mitta kaikilla ihan täynnä.

– En osaa edes neuvoa lapsia, mitä pitää tehdä, jos susi tulee vastaan. Olen sanonut, että päästäkää koira irti, jos susi tulee. Jos koira menee niin menköön, kunhan itse selviätte siitä, Pia Ikonen huokaa.

Susikyydeistä jopa yli 10 000 euron kulut

Ikoset eivät ole ainoita, joiden arkea hankaloittavat liian tuttavalliseksi käyneet hukat.

Maakunnissa, joissa useita kyläkouluja on lakkautettu viime vuosien aikana, kodin läheltä kulkevat koulukyydit ovat osa normaalia arkea. Varsinaisten petokyytien tarve on ollut kunnissa kohtuullisen vähäistä.

Pedoistaan tunnetussa Pohjois-Karjalan maakunnassa susikyydeillä kulkee tällä hetkellä ainakin 35 lasta. 19 kyyditettävistä asuu Joensuussa.

Naapurimaakunnassa Pohjois-Savossa kyyteihin nousee noin 25 lasta. Kyyditettävistä 24 asuu Kaavilla.

Kunnat päättävät susikyydeistä riistanhoitoyhdistyksen petohavaintojen perusteella, mutta päätöksiin vaikuttavat myös perheiden susihavainnot ja pelko.

Kunnista kerrotaan, että susikyytien aiheuttamat lisäkustannukset voivat olla useita tuhansia euroja.

Muun muassa Pohjois-Karjalan Lieksassa kulut nousivat viime vuoden puolella jopa 11 000 euroon kuukaudessa.