Nykyajan kuulokoje ei ole suuri ja vinkuva: "Kehitys tekee niistä hands free -laitteita"

Kuulokojeiden kehittyminen ei poista kuulon suojaamisen tärkeyttä. Nykyisin kuulokojeella voi muun muassa vastaanottaa puheluita.

kuulo
Audionomi Eira Elomaa esittelee kuulokojeita
Erilaisia ja erikokoisia kuulokojeita löytyy hyvin paljon, sanoo Kajaanissa toimivan Kuulopisteen audionomi Eira Elomaa.Jarmo Nuotio / Yle

KajaaniKuulon heikkeneminen voi seurata kertametelistä tai pidemmän aikaa kestäneestä melusta. Jos kuulon heikkeneminen on tapahtunut pidemmän ajan sisällä, asiaan tottuu helposti. Jossain vaiheessa asia alkaa kuitenkin tuntua myös läheisten arjessa.

– Jos joutuu monesti toiselta kysymään, että mitä hän oikein sanoo, tai suurentamaan television ääntä niin, että se häiritsee muita taikka ovikellon tai puhelimen soimista ei kuule kunnolla, silloin kannattaa miettiä, onko kuulo heikentynyt, Kajaanissa toimivan Seinäjoen Kuulopisteen audionomi Eira Elomaa sanoo.

Elomaan mukaan voidaan määritellä selkeä kynnys siihen, milloin kuulon heikkeneminen tai aleneminen on ongelma.

Kyse on koneesta, joten sitä voidaan säätää, mutta silti ääni on aina koneen ääni.

Eira Elomaa

– Kynnys on ylitetty, jos normaali puheääni ei tahdo kuulua kuin vain täysin vastapäin toista istuen. Jos toinen kääntyy sivuttain tai selin muutaman metrin päässä, normaalia puhetta ei tahdo enää kuulla selvästi, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiin.

Kuulokoje käy osalle, osa ei niitä halua

Eira Elomaa toteaa, että huonon kuulon merkit eivät yleensä valehtele.

– Yleensä aina on kyse kuulon alenemasta, mutta toki joskus on käynyt niinkin, että korvaan on kertynyt niin paljon vahaa, ettei kuule sen takia.

Jos kuulo on oikeasti heikentynyt, jatko jakaa ihmiset.

Erilaisia kuulokojeita pöydällä
Nykyisin valmistetaan hyvin monenlaisia kuulokojeita.Jarmo Nuotio / Yle

– Osa on heti valmis kokeilemaan kuulolaitteita, osa toteaa pärjäävänsä ihan hyvin ilmankin. Usein kuulolaitteisiin suhtautuminen pohjautuu mielikuvaan, että ne ovat suuria, vinkuvia, ja äänen voimakkuutta pitää räplätä koko ajan. Nykylaitteet ovat kuitenkin jotain aivan muuta.

Nykylaitteet säädetään jokaiselle valmiiksi.

– Kuulontutkijat mittaavat kuulokäyrät, minkä mukaan oikeanlainen laite valitaan. Sen jälkeen laite säädetään vielä niin, että käyttäjä on tyytyväinen. Kyse on koneesta, joten sitä voidaan säätää, mutta silti ääni on aina koneen ääni.

Kuulokoje käy moneen asiaan

Kuulokojeet eivät ole pelkästään kuulon kuoppien täyttämiseen vaan ne voivat olla myös paljon muuta.

– Tekninen kehitys tekee niistä hands free -laitteita, eli puhelut voi kytkeä kuulokojeisiin, Elomaa kertoo.

Laitteen käyttö edellyttää, että pystyy asettamaan kojeen korvalleen ja pystyy tarvittaessa vaihtamaan paristot. Kaikkeen löytyy toki tarvittaessa apuvoimia.

Eira Elomaa

Käyttäjältä ei kuitenkaan vaadita loppututkintoja kuulokojeen käyttöön.

– Kuulokojeessa on mahdollisuuksia, joita voi käyttää tarpeen mukaan. Laitteen käyttö edellyttää, että pystyy asettamaan kojeen korvalleen ja pystyy tarvittaessa vaihtamaan paristot. Kaikkeen löytyy toki tarvittaessa apuvoimia.

Kuulo tarvitsee suojaa

Elomaa korostaa, että kuulokojeen käyttäminen ei poista tarvetta suojella kuuloa jatkossakin.

– Kuulokoje ei ole kuulosuojain. Jos on vaikkapa moottorisahan äärellä, konsertissa tai moottoripyörän selässä, ja desibelilukemat nousevat yli 85:n, niin aina pitäisi olla kuulosuojaimet.

Kuulon suojelemiseen on toinenkin syy.

– Jos joutuu useasti kysymään, mitä toinen oikein sanoo, jossain vaiheessa vastaukset alkavat tulla tiuskimisena ja kovennetuin äänenpainoin. Ihmiselle tulee helposti tunne, että aina minulle ollaan kiukkuisia.