Ei enää nyrkkitervehdyksiä – Tutkija: Bernerin kyykytys oli merkki kilpailusta hallituksen sisällä

Keskustan bisnestaustaiset Sipilä ja Berner saavat nopeasti oppia kuntavaalien päälle painaessa, että politiikan johtaminen on toisenlaista, toteaa Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja.

Kotimaa
Kuvassa ministerit Juha Sipilä ja Alexander Stubb (oik) sekä Jari Lindström (ps.). Hallituksen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta.
Videolla liikenneverkkoselvityksen erikoisia käänteitä ja hallituksen yhteistyötä arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Kuvassa Jari Lindström, Juha Sipilä ja Alexander Stubb maaliskuussa 2016.

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) liikenneselvityksen täystyrmäys hallituksen riveistä on osoitus muuttuneesta meiningistä puolueiden kesken, katsoo Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Kun kokoomuksen ja perussuomalaisten johto irtautuivat Bernerin aikeista "epädiplomaattisin sanankääntein", koko suunnitelma pantiin yllättävän nopeasti jäihin.

– Yleiset politiikan lainalaisuudet astuvat pikku hiljaa peliin. Kuntavaalithan ovat pian ovella ja edetään historiallisesti kohti ensimmäisiä uusia maakuntavaaleja, muistutti Jokisipilä Ylen aamu-tv:ssä.

– Poliittisen kilpailun logiikka tulee sieltä. Sekä (pääministeri Juha) Sipilä (kesk.) että Berner ovat omia oppituntejaan saaneet, että politiikan johtaminen on toisenlaista kuin yrityksen johtaminen.

Jokisipilän mielestä keskeinen ero on, että kompromissien hakeminen, yhteisten kantojen ja "pienimpien yhteisten nimittäjien" on huomattavasti tärkeämpää politiikassa kuin bisnestä pyörittäessä.

Nyt kaikki ministerit ovat tarkempia nähtyään, miten Bernerin kävi.

Markku Jokisipilä

Liikenneverkon poliittinen sotku näkyi muun muassa Bernerin ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kiistelynä siitä, kuinka kartalla rahaministeriötä oli pidetty suuren liikenneuudistuksen mahdollisista miljardiluokan verovaikutuksista. Orpon mukaan valtiovarainministeriö oli käytännössä pimennossa, kun Bernerin mielestä se päästettiin valmistelussa tiiviisti mukaan. Ylipäänsä Bernerin valintaa tehdä selvitystä pienellä piirillä on arvosteltu.

Markku Jokisipilä
Markku JokisipiläYle

– Kyllä tämä varmasti jonkinlaisia arpia jättää hallituksen sisäiseen työskentelyyn. Nyt kaikki ministerit nähtyään, miten Bernerin tässä kävi, ovat tarkempia tuodessaan oman hallintoalansa uudistuksia esiin. Hallituskumppanin tuesta ja informoimisesta pidetään varmasti huolta, Jokisipilä arvioi.

"Ei kerro mairittelevasti paineensietokyvystä"

Nykyhallituksen alkutaival näytti erittäin kaverilliselta. Sen symboliksi on jäänyt kokoomuksen Alexander Stubbin eli kokoomuksen silloisen puheenjohtajan sekä Juha Sipilän ja perussuomalaisministeri Jari Lindströmin nyrkkitervehdys yhteiskuntasopimusta koskeneessa tiedotustilaisuudessa.

Tunnelma on selvästi muuttunut, kun kuntavaaleihin on enää 2,5 kuukautta. Hallituksen on silti jatkuvasti kyettävä yhteistyöhön:

– Jos tämä (liikenneverkossa perääntyminen) heijastaa laajemmin hallituksen toimintakykyä – en halua sanoa, että se sitä tekee – se ei kerro mairittelevaa kieltä siitä, mikä on hallituksen toimintakyky ja paineensietokyky.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja muistuttaa, että julkisten menojen puolelta olisi kyettävä yhteisesti linjaamaan mistä saadaan aikaan miljardiluokan lisätulot tai yhtä suuret leikkaukset.