St1 selvittää bioetanolin tuotantoa Thaimaassa – "Tavoitteena jopa 20 tehdasta"

Energiayhtiö on solminut aiesopimuksen thaimaalaisen bioetanolin valmistajan kanssa.

biopolttoaineet
Autoon tankataan RE85-bioetanolibensiiniä
Nina Keski-Korpela / Yle

Energiayhtiö St1 suunnittelee bioetanolin valmistuksen aloittamista Thaimaassa. St1 ja thaimaalainen Ubon Bio Ethanol ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen kassavajätepohjaisen bioetanolin valmistuksesta ja mahdollisen yhteisyrityksen perustamisesta, St1 kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Thaimaassa käytetään bioetanolia liikennepolttoaineena yli 3 miljoonaa litraa päivässä ja maan hallituksen tavoitteena on nostaa kulutus 11,3 miljoonaan litraan päivässä vuoteen 2036 mennessä, St1 perustelee.

St1:llä on tuotantoa Suomessa ja Ruotsissa. Se valmistaa etanolia elintarviketeollisuuden jätteistä ja tähteistä, kotitalouksien ja kauppojen biojätteistä ja sahanpurusta.

Yhtiö on kartoittanut bioetanolin valmistukseen soveltuvia elintarviketeollisuuden jätevirtoja ympäri maailmaa ja Thaimaan kassava-tärkkelystuotannon jäte on osoittautunut yhdeksi parhaista raaka-ainelähteistä St1:n teknologialle.

– Kassavajätettä syntyy Thaimaan suurimpien tärkkelystehtaiden sivuvirtana määrä, joka mahdollistaisi vuosituotannoltaan 10-30 miljoonan litran yksiköiden rakentamisen. Tavoitteenamme onkin toteuttaa Thaimaassa jopa 20 Etanolix®-tehdasta, joissa tuotettaisiin yhteensä 400 miljoonaa litraa etanolia vuodessa, sanoo St1:n Uusiutuvan energian myynti- ja kehitysjohtaja Patrick Pitkänen tiedotteessa.

Ubon Bio Ethanolin omistavat Thaimaan valtion energiayhtiöt. Se on maan suurin kassavaetanolin tuottaja. Yhtiöllä on Thaimaassa tärkkelys- että etanolitehdas samalla tontilla.

Bioetanolin tuotannon pilotointi on tarkoitus aloittaa tämän vuoden puolella, St1 kertoo.