Bisnesmiehestä syrjäytyneiden auttajaksi: Jukka käy asunnoissa, joihin muut eivät halua mennä

Kainuun Päiväkeskuksen työntekijän Jukka Suokon työhön kuuluvat kotikäynnit syrjäytyneiden ja päihde- sekä mielenterveysongelmaisten luona. Syrjäytyneiden kodeissa on täysin oma maailmansa.

syrjäytyminen
Jukka Suokko Päiväkeskuksen kuistilla
Jonna Karjalainen / Yle

Asunnon ulko-ovi on selällään ja kylmä viima tunkeutuu eteiseen. 30 asteen pakkanen kurittaa Kajaania. Eteisen patteri on jääkylmä, mutta niin on myös mies, joka makaa naama kiinni lattiassa patterin edessä.

Jukka Suokko kurvaa autollaan talon eteen ja nostaa muovikassin kyydistä. Avoinna oleva ovi kiinnittää Suokon huomion välittömästi. Askel nopeutuu, mutta Suokko pitää mielensä rauhallisena. Edessä ei voi olla mitään, mitä hän ei olisi aiemmin kohdannut.

Suokko kumartuu miehen vierelle ja kääntää varovasti tämän kasvoja. Naks. Auttaja pelkää hetken rikkoneensa luita, mutta syy ääneen onkin toinen. Maassa makaavan miehen eritteen tuhrimat kasvot irtoavat jäisestä lattiasta. Herättelyn jälkeen silmät liikahtavat kohmeisissa kasvoissa, mies virkoaa ja tämäkin tarina saa onnellisen lopun.

"Meistä jokaiselle voi käydä niin milloin tahansa"

Tavallisten kaupunki- ja lähiöasuntojen ovien takana on täysin toisenlainen maailma. Kainuun Päiväkeskuksen työntekijä Jukka Suokko on nähnyt kaunista pintaa syvemmälle.

Hän on käynyt niissä asunnoissa, joihin kukaan muu ei halua tai uskalla mennä, ainakaan yksin.

– Tavallisessa arjessa ja kadulla kävellessä sitä ei huomaa tai tule ajatelleeksi, mitä asuntojen sisällä tapahtuu. Se on kuin aivan eri maailmasta, toimiston nojatuolissa istuva mies sanoo rauhallisella äänellä.

Jukka Suokko istuu Päiväksekuksen toimistossa
Jukka Suokko on nähnyt työssään koko elämän kirjon. Hänelle tärkein periaate on kohdata ihminen ihmisenä. Jonna Karjalainen / Yle

Vaikka heikompaa hirvittää ajatuskin, Jukka Suokko ei myönnä, että häntä erilainen toimenkuva pelottaisi. Päihde- ja mielenterveysongelmien sekä silmittömänkin väkivallan taustalla on jotain niin inhimillistä kuin voi vain olla – ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta luisuneet pois elämän raiteilta.

– Meistä jokaiselle voi käydä niin ihan milloin tahansa. Ei tarvita kuin avioero tai muu vastaava kriisi. Se on vienyt monen elämän tolaltaan, Suokko muistuttaa.

– Jokainen meistä voi olla tukiasunnossa tai tuetussa asumisessa, kun elämä menee päälaelleen, hän lisää.

Siksi Suokko haluaa, että ihminen kohdataan ihmisenä.

– Haluan, että esiin nostetaan myös se toinen puoli, sillä iso osa näistä ihmisistä on pohjimmiltaan ihan veijari-kavereita. Joskus kohteisiin mennessäni olen odottanut ympäri kämppää lainehtivia viinapulloja ja kamalaa sotkua. Sitten kaikki on kuin onkin täydellisessä kunnossa, kämppä viimeisen päälle siivottuna, Suokko kertoo ja äänestä huokuu ylpeys.

Yksiöstä puolitoista jätelavallista roskaa

Suokko ei kiellä myöskään varjopuolta. Positiiviset yllätykset ovat pieniä, mutta tärkeitä valopilkkuja pimeässä. Olemassa on myös lukemattomia koteja, joissa siivous tulee suorittaa lapiolla sen vuoksi, ettei ikinä voi tietää, mitä lattiapintaa peittävän paksun jätevuoren alla piilee. Varomaton siivooja voi saada piikistä C-hepatiitin.

– Kodit ovat välillä todella huonossa kunnossa. 30 neliön asunnosta on kannettu puolitoista jätelavallista tavaraa ulos, kun asiakas oli kantanut sinne kaikenlaista. Enää oli pienet polut, joita pitkin pääsi liikkumaan.

Joku elämäntilanne on joskus mennyt pieleen, että päihteiden väärinkäyttö on kasvanut ja elämänhallinta kadonnut.

Jukka Suokko

Suokko on kohdannut kodeissa myös kuolemaa, ja se saa miehen vakavaksi.

– Matkalla on saattanut jonkun hengen pelastaakin, hän sanoo hiljaa ja katsoo ikkunasta ulos lumipyryyn.

"Mielestäni he olisivat ansainneet hyvän loppuelämän"

Kotikäynnit ja viranomaisten kanssa asioiminen on yksi päihde- ja mielenterveyskuntoutujien päivätoimintakeskuksen eli Kainuun Päiväkeskuksen toiminnoista. Suokko toimittaa vaate- tai ruoka-apua sitä tarvitseville. Apua tarvitsevat ihmiset ovat syrjäytyneet esimerkiksi sairauden tai päihteiden takia. Osa Suokon tapaamista ihmisistä ei ole minkään avun piirissä.

– Apu voi olla oikeastaan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Välillä korjataan vaikkapa tietokonetta, Suokko sanoo.

Jukka Suokko lonii vaatteita Päiväkeskuksessa
Kainuun Päiväkeskus saa lahjoituksena vaatteita.Jonna Karjalainen / Yle

– Pienillä toimilla voi auttaa ihmistä, ja se on tavattoman antoisaa. Esimerkkinä tästä on se, ettei ihmisillä ole ruokaa kotona. Se on aika yleistä. Asiakas on monesti hyvin kiitollinen siitä, että hänen kotiinsa on viitsitty mennä käymään, hän jatkaa.

Päiväkeskuksella on samana aamuna jaettu ylipäiväysruokaa. Jonossa oli tavallisena maanantaina yhteensä 40 ihmistä.

– Ei kukaan tule jonottamaan huvikseen. Tarve on oikea, Suokko vakavoituu.

Kotikäynneillä tapaa monenikäistä väkeä. Suokon mukaan suuri osa avuntarvitsijoista on ehtinyt jo keski-ikään.

– Suurin osa on 50 plus. He ovat vanhan kansan päihdeongelmaisia. Joku elämäntilanne on joskus mennyt pieleen, että päihteiden väärinkäyttö on kasvanut ja elämänhallinta kadonnut.

Pitää luoda luottamus ja puhua itse totta. Ihmisiä ei saa aliarvioida. Ei heidän älyssään mitään vikaa ole, elämäntilanteessa korkeintaan.

Jukka Suokko

Suokon arvion mukaan pelkästään Kajaanissa heitä on kymmeniä.

– Paljon on minultakin piilossa, mutta kymmenistä puhutaan kuitenkin.

– Kyllähän se järkyttää, kun hyvinvointiyhteiskunnassa eletään ja suuria summia suunnataan toissijaisiinkin toimintoihin. Suurimmalla osalla näistä ihmisistä on pitkä työura takanaan ja mielestäni he olisivat ansainneet hyvän loppuelämän. Aina ei voi syyllistää.

Edunvalvonnassakin huomattu nuorten huumeongelma

Useiden Päiväkeskuksen kotikäyntien toimeksiantajana on Kainuun edunvalvontatoimisto. Apua kysytään varsinkin niissä tilanteissa, kun ulkopuolisesta palvelusta ei pystytä maksamaan.

– Joudumme pyytämään lähinnä vähävaraisten päämiesten osalta tekemään muuttoja tai asunnon tyhjentämisiä. Joissakin tapauksissa joudumme hälyttämään pikakäynnille, esimerkiksi tarkistamaan päämiehen vointi, kun häntä ei saada kiinni, edunvalvoja Päivi Leväniemi kertoo.

Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Jos ei nyt ihan ole vakavasti mielenterveyshäiriöinen tai psykoosissa oleva, niin vastaanotto on aina ollut ystävällinen.

Jukka Suokko

Leväniemen mukaan Kainuussa on yhteensä 1 100 edunvalvottavaa, joista Kajaanissa asuu 430 henkilöä.

– Edunvalvonnan piiriin kuuluu henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta pysty hoitamaan raha- tai taloudellisia asioitaan. Aika paljon nyt on lisääntynyt nuorten aikuisten huumeongelma, joka näkyy meilläkin asiakaskannassa, Leväniemi sanoo.

Lisäksi edunvalvonnan piiriin kuuluu vanhuksia, päihdeongelmaisia, kehitysvammaisia sekä psyykesairaita.

Jukka Suokko on asiakkaiden apuna myös virastoissa asioimisessa ja muussa asioiden hoidossa.

– Varsinkin pitkän vankeustuomion saaneen voi olla hankala sopeutua takaisin yhteiskuntaan, kun mikroaaltouunin käyttäminenkin on vierasta.

Auttaja menee ovelle ilman pelkoa: "Ihmisiä ei saa aliarvioida"

Syy, miksi ongelmat eivät näy laajasti kaupunkikuvassa, on se, että syrjäytyneen koko elämä pyörii tiukasti neljän seinän sisällä.

– Eivät nämä ihmiset paljon liiku. Ovat mielellään omissa oloissaan, Jukka Suokko kertoo.

Nuori mies istuu ikkunan ääressä.
Syrjäytyneelle oma koti saattaa olla koko maailma. Kauppaan poistuminenkin on hankalaa.Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Oma asunto on monelle koko maailma. Senkin vuoksi ovesta astuessa on otettava tietynlainen asenne. Suokko ei mene asuntoihin paasaamaan, – Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Jos vastassa ei nyt ihan ole vakavasti mielenterveyshäiriöinen tai psykoosissa oleva, niin vastaanotto on aina ollut ystävällinen.

Vaarallista osoitetta ei Suokon mukaan olekaan.

– Minun ei ole tarvinnut ikinä pelätä. Kerran on uhattu, mutta sekin oli sanallista. Kaikki on omasta asenteesta kiinni. Näiden vuosien aikana on oppinut tuntemaan asiakkaat.

1980-luvulla kiisin asuntoesittelystä toiseen olkatopatussa pikkutakissa takatukka viuhuen.

Jukka Suokko

Ongelmista ei pidä myöskään vaieta. Suokko haluaa olla rehellinen tapaamilleen ihmisille.

– Kyllä asiat pitää puhua suoraan, niin kuin ne ovat. Ei niitä voi kaunistella. Hankalistakin asioista pitää voida sanoa.

– Pitää luoda luottamus ja puhua itse totta. Ihmisiä ei saa aliarvioida. Ei heidän älyssään mitään vikaa ole, elämäntilanteessa korkeintaan, hän lisää.

Bisnesmiehestä tuli hyväntekijä

Työ päiväkeskuksessa käänsi myös Suokon elämän suunnan. Pian siitä tulee kahdeksan vuotta.

– Kyllä minä itsekin olen muuttunut täysin. Koko ajattelumaailma on toisenlainen. Näkee maailman syvemmin ja ymmärtää erilaisuuden. Ennen olin liike-elämässä ja rahanteossa jossain määrin mukana, Suokko paljastaa.

– Tulin aikoinaan Päiväkeskukselle sairasloman sijaiseksi. Olen jäänyt tähän työhön koukkuun. Tämä on erittäin antavaa työtä. Tästä on hankala enää lähteä, Suokko jatkaa.

Jukka Suokko Päiväkeskuksessa
Jukka Suokon mukaan moni on saanut apua ja tukea Päiväkekuksesta, joka jätjestää monenlaista toimintaa arkipäivisin. Jokainen päivä alkaa tarjotulla aamupalalla.Jonna Karjalainen / Yle

Moni ei välttämättä uskoisi, että pitkänhuiskea ja rivakanoloinen mies on toiminut aiemmin yrittäjänä ja kiinteistöalan myyntitykkinä Helsingissä.

– 1980-luvulla kiisin asuntoesittelystä toiseen olkatopatussa pikkutakissa takatukka viuhuen, Suokko muistelee nauraen.

90-luku ja taloudellisesti vaikeat ajat saivat Suokon näkemään työnsäkin eri silmin. Taantuma iski pahiten ylivelkaantuneisiin kotitalouksiin, jotka joutuivat myymään kotejaan pilkkahintaan, jopa alle sen mitä velkaa oli maksamatta. Asunnoilla olisi päässyt lamavuosina tekemään kunnolla bisnestä. Sitä Suokko ei halunnut.

– Jonkinlainen moraalikäsitys pitää olla.

Nuorisotyöttömyyttä, opiaattiongelmia ja vaikea parisuhde

Kajaanin pahimpana ongelmana Suokko pitää nuorisotyöttömyyttä. Päiväkeskuksella käy viikoittain nuoria, jotka asuvat kavereiden nurkissa vailla omaa kotia.

– On työttömyyttä ja toivottomuutta. Yksinkertaisesti ei ole töitä. Siitä on vaikea nuoren ponnistaa, kun ei ole tulevaisuudennäkymiä, Suokko sanoo huolestuneena.

– Opiaattiongelma on suuri, Suokko harmittelee.

Lääkkeenä syrjäytymiseen hän näkee sen, että nuorille järjestetään mahdollisuuksia päästä kiinni työntekoon.

– Pitäisi olla enemmän tukityöpaikkoja. Ei ole olemassa taikasanoja tai oikoteitä, mutta työ monesti auttaa itsekunnioituksessa, kun voi tienata oman elannon.

Jukka Suokko
Jukka Suokko nostaa tämän päivän pahimmaksi ongelmaksi nuorisotyöttömyyden. Myös nuoret ovat löytäneet Kajaanissa sijaitsevan Päiväkeskuksen.Jonna Karjalainen / Yle

Suokko nostaa esille myös toisesta välittämisen ja puhumisen merkityksen. Se on tärkeää niin perheissä kuin parisuhteissakin.

– Monella alamäki ja syöksykierre on lähtenyt parisuhteen epäonnistumisesta. Se on oikeastaan suomalaisen miehen perinteinen ongelma.

Valoa ei ole Suokon mukaan valitettavasti näkyvissä. Ongelma on asenteissa.

– Kaikesta tingitään ja varsinkin heikompiosaisilta. Kehitys on pelottavaa täällä Suomenmaassa.

"Onhan se hienoa, jos voi muuttaa toisen ihmisen elämän suunnan"

Asunnottomuus on todellinen ongelma myös Kajaanissa.

Päiväkeskus ja Jukka Suokko tekevät paljon yhteistyötä asunnon hankinnassa asuntoja vuokraavan Kajaanin Pietarin kanssa.

Kajaanin Pietarin toimitusjohtaja Matti Böhm kertoo, että kaupungin vuokra-asunnon saamiseen voivat olla esteenä maksurästit ja häiriökäyttäytyminen. Böhmin mukaan Pietarilla on yhteensä toistakymmentä erityisryhmille, kuten päihde- sekä mielenterveysongelmaisille, tarkoitettua asuntoa.

Tilanne on parantunut huomattavasti 1990-luvulta. Böhm kertoo, että erityisryhmille suunnattuja asuntoja on välillä jopa tyhjillään. Aikaisemmin niitä oli tarpeeseen verrattuna huomattavasti liian vähän.

Ei ole olemassa taikasanoja tai oikoteitä, mutta työ monesti auttaa itsekunnioituksessa, kun voi tienata oman elannon.

Jukka Suokko

– Yksi helpottava tekijä on ollut nuorille suunnattu Naksu-hanke, Böhm sanoo.

Jukka Suokko uskoo auttamisen ja hyvän tekemisen voimaan. Se auttaa häntä jaksamaan työssään.

– Onhan se hienoa, jos voi muuttaa toisen ihmisen elämän suunnan. Sellaisia, joilla on oma pyrkimys nousta ahdingosta, on helpompi auttaa. Jokaista voidaan kuitenkin auttaa, jos tahtoa löytyy.

Niiden, jotka ovat nostaneet kokonaan kädet pystyyn, kannattaa Suokon mukaan mennä Päiväkeskuksen toimintaan.

– Täällä ollaan kahdeksan tuntia päivästä, selvinpäin. Täältä löytyy seuraa ja juttukaveri. Silloin tulee se oman arvon tunne, että kelpaa johonkin.