Trumpin-vastaisia mielenosoituksia kuvanneita toimittajia uhkaa jopa 10 vuoden vankeus

Toimittajajärjestöt sanovat Washingtonin poliisin rikkovan lakia lehdistönvapaudesta.

Lehdistönvapaus
Poliisi sumuttaa valokuvaajaa sumutteella
Poliisi uhkasi pippurisumutteella valokuvaajaa mielenosoituksessa Washingtonissa 20. tammikuuta.Thomas Watkins / AFP

Yhdysvalloissa on joutunut pidätetyksi ainakin kuusi toimittajaa, jotka seurasivat perjantaina Donald Trumpin presidenttiyttä vastaan järjestettyjä mielenosoituksia.

Mielenosoituksissa esiintyi väkivaltaisuuksia. Liikkeiden ikkunoita rikottiin, autoja vahingoitettiin ja myös useiden poliisien kerrotaan saaneen vammoja. Kaikkiaan poliisi pidätti noin 200 henkilöä.

Toimittajat ovat nyt saaneet syytteet erittäin vakavista rikoksista, jotka perustuvat Washington DC:ssä voimassa olevaan lakiin, joka kieltää mellakoinnin. Toimittajat voivat saada enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomion ja 25 000 dollarin sakon, kertoo mm. The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Toimittajat sanovat, etteivät osallistuneet mellakoihin. He olivat paikalla toimittajien ominaisuudessa. Osa näytti pidätystilanteessa toimittajakorttinsa ja kertoi tehtävänsä. Tällä ei ollut vaikutusta poliisin pidätysmääräykseen.

Pidätettyjen joukossa oli mm. dokumenttikuvaaja ja valokuvajournalisti.

Pidätetyt on nyt päästetty vapaiksi odottamaan oikeudenkäyntiä. Heidän matkapuhelimensa ja kameransa on kuitenkin takavarikoitu.

Poliisi pidätti myös Yhdysvalloissa mielenosoituksia seuraavia laillisuusvalvojia, kertoo US News (siirryt toiseen palveluun). Laillisuusvalvojat ovat ihmisoikeusjärjestöihin kuuluvia vapaaehtoisia, jotka tarkkailevat mellakkatilanteissa viranomaisten toimintaa. Tunnistamisen helpottamiseksi he pitävät päässään tunnusomaista vihreää hattua.

"Perustuslakia rikottiin"

Yhdysvaltain lakimiesten ammattijärjestö The National Lawyer's Guild ja toimittajien toimintaa tukeva järjestö The Committee to Protect Journalists (CPJ) paheksuvat poliisin toimintaa. Järjestöjen mukaan poliisi pidätti ihmisiä summittaisesti vain sillä perusteella, että he sattuivat olemaan tietyssä paikassa.

Poliisi myös rikkoi Yhdysvaltain perustuslain 1. lisäystä, joka kieltää lehdistönvapauden rajoittamisen, järjestöt sanovat. Niiden mielestä syytteet pitäisi välittömästi hylätä.

Washingtonin syyttäjän toimisto ei ota erikseen kantaa toimittajiin kohdistettuihin syytöksiin. Toimisto kuitenkin sanoo ottavansa vastaan lisätietoa tapauksesta, kuten kaikissa muissakin rikostutkinnoissa.