Kaupungin kuuluisin kissa kulkee mukana trendirepussa – video

Kissa kantorepussa saa päät kääntymään kauppakeskuksessa: se herättää hämmästystä ja hilpeyttä. Aasiassa suureksi hitiksi kasvanut tapa on rantautumassa myös Suomeen.

ilmiöt
Kissa repussa
Japanissa ja Hongkongissa kissareput ovat jo muotia. Ehkä kohta on Helsingissäkin?

Nuoren naisen repusta kuuluu: miauu! Pian sieltä pilkistää pieni, pörröinen pää. Hugo on lähtenyt omistajansa kanssa kaupungille.

– Minusta tuntuu, että se tykkää! Hugo on vähän seikkailunhaluinen tyyppi. Se tykkää olla meidän kanssamme ja nähdä mitä maailmassa tapahtuu, kertoo Malin Sarkala.

Sarkala osti Hugo-kissalleen selkärepun ja nyt katti kulkee mukana kavereille, kahville, kauppaan, kaupungille ja ulkoilemaan, jos ei ole liian kylmä ilma.

Sarkala kysyy toki aina kahvilaan mennessään, että saako myös lemmikki tulla. Valjaat on myös mukana, jotta kissa saa välillä jaloitella. Töihin Hugo ei sentään pääse.

Kissa repussa
Hugo-kissa on päässyt kauppakeskukseen. Ilkka Loikkanen / Yle

Pyhä Birma -kissa on sisäkissa, eikä sen omistajansa mukaan ole välttämätöntä päästä ulos, mutta Sarkalan mukaan Hugo tykkää kulkea mukana Aika käy pitkäksi yksin kotona.

– Se olisi hänelle varmaan aika tylsää: eihän siellä oikein tapahdu mitään. Kun se pääsee vähän ulos katselemaan, niin se on varmaan kissalle ihan kivaa.

Sarkala ei pitäisi kissaa mukana kaupungilla, jos se stressaantuisi kaupungin humussa. Kesällä Hugo pääsee puistoilemaan.

– Totta kai siitä tulee puistokisu. Me ajattelimme ottaa kaverin mukaan Koffin puistoon, Kaivariin ja Alppipuistoon, Sarkala sanoo ja rapsuttaa seitsenkuista pörröään.

Kissareppu on jo trendi Aasiassa

Kissoja ja koiria on alettu kuljettaa mukana erityisesti kaupungeissa.

– Selkeä trendi on, että kissoja ja koiria otetaan mukaan kaupunkialueella. Kaupungeissa varsinkin ostetaan sekä reppuja että muita kantokasseja kissoille, kertoo Tea Kainu lemmikkitarvikeketju Mustista ja Mirristä.

Kissojen ja koirien kantoreppujen suosio on kasvanut voimakkaasti maailmalla. Villitys on saanut alkunsa Aasiasta.

– Japani, Hongkong, Korea menee lemmikkiasioissa aina kärjessä. Sieltä ovat saaneet alkunsa myös koirien pukeminen, päiväkodit ja muut vastaavat. Ne ovat siellä aika isossa roolissa siellä, sanoo Kainu.

Reppuja on kahdenlaisia: avonaisia malleja, samanalaisia kuin Hugo-kissalla on ja myös sellaisia, joissa on muovikupu, vähän kuin astronauteilla.

Kissa repussa
Malin Sarkala kantaa kissaa repussa kaikkialla.

Kissoja ei ole jalostettu makaamaan kotona

Lemmikkieläinten kuljettaminen mukana omissa menoissa täytyy tehdä eläimen ehdoilla. Onko parempi kuljettaa lemmikkiä vai jättää se pitkiksi ajoiksi yksin kotiin?

– Eläimen luonteesta riippuu, kuinka paljon se stressaantuu hektisestä maailmasta. Eläinhän nukkuu suuren osan ajastaan, kun se on yksin kotona. Harvoin eläin huonosti voi, kun sillä on omaa aikaa, tuoteryhmäpäällikkö Tea Kainu Mustista ja Mirristä arvioi.

Toisaalta jos omistajat ovat pitkiä päiviä ja illat poissa, miksi kissaa ei ottaisin mukaansa, Kainu pohtii.

Hänen mukaansa pitkälle jalostetut, rotukissat tai niin sanotut sisäkissat eivät kärsi siitä, että ne viedään ulos.

– Toki on olemassa paksuturkkisia koiria ja kissoja, jotka eivät voi olla liian kuumassa ja toisaalta on karvattomia eläimiä, jotka eivät pärjää ilman vaatteita talvella, mutta eihän mitään kissa- tai koirarotua jalosteta olemaan kotona.

Lemmikin voi opettaa perheen elämänrytmiin, hiljalleen ja palkitsemalla, kuten muitakin taitoja.

– Toiset opettavat eläimen pärjäämään kotona koko päivän, toiset opettavat siihen, että eläin kulkee mukana koko päivän, myös työpaikalla, toteaa tuoteryhmäpäällikkö Tea Kainu.