Ladulle vaikka vain vartiksi – Torniossakin kutsutaan mukaan maailman suurimpaan hiihtokouluun

100-vuotiasta Suomea voidaan juhlia myös maailmanennätyshengessä. Suomen Latu aikoo saada aikaiseksi maailman suurimman hiihtokoulun. Kaikkialta Suomesta on tarkoitus olla suksilla yhtä aikaa helmikuun ensimmäisenä lauantaina.

hiihto
Hiihtolatu ja sukset.
Meri-Lapista löytyy valmista latuverkostoa, mutta tempaukseen voi osallistua vaikka omalle pihalle porkatulla ladunpätkällä.Risto Koskinen / Yle

TornioSuomen juhlavuotta juhlistetaan myös suomalaisten kansallislajilla. Tornion Latu ja polku haastaa kaikki alueen ihmiset mukaan maailman suurimpaan hiihtokouluun.

– Ollaan haastettu Torniossa kaupunkilaiset ja kaikki kyläyhteisöt, että tekisivät kyliin latuja esimerkiksi takapihoille. Ladulla voisi sen vartin hiihtää vaikka farkuissa, kunhan vain saataisiin mahdollisimman monta ihmistä yhtä aikaa suksille, yhdistyksen puheenjohtaja Yrjö Rosenqvist houkuttelee.

Suoritus tulisi sitten kirjata Tornion ladun ja polun nettisivun (siirryt toiseen palveluun) kautta, niin Suomen Ladun asettama 100 000 ihmisen tavoite olisi mahdollista saavuttaa. Rosenqvist sanoo kyläläisille menneen tietoiskua tulevasta tempauksesta ja siitä löytyy tavat ilmoittaa osallistumisesta.

Ajankohdaksi tempaukselle on määritelty helmikuun ensimmäinen lauantai kello 10.

Ei pelkästään pihoilla hiihtelyä

Jos itsekseen omalla pihalla suksiminen ei nappaa, ovat torniolaiset ideoineet tapahtumapäivään yhteisen hiihtohässäkän Tornionjoen jäälle.

– Nordbergin möljälle, siltojen väliin tehdään kaksi pienempää latua ja sitten semmoinen parin kilometrin pidempi latu. Siellä kenenkään ei tarvitse hiihtää yksin. Sinne tulee esimerkiksi reserviläiset lumipuvuissaan avaamaan latuja, Rosenqvist kertoo.

Tornion reserviläisten lisäksi latulaisten yhteistyökumppaneina on muun muassa kaupungin nuorisotoimi, joka on ideoinut nuoremmalle hiihtoväelle oheisohjelmaa.

– Suunnitelmista kuulin etukäteen, että siellä olisi tandemhiihtoa ja sellaista ampumahiihtoa, jossa palloja heitellään välillä ämpäriin.

– Että nyt vaan kaikki ladulle – vaikka vain vartiksi, että saataisiin Torniostakin jämerä luku Suomen ladulle osallistujista ilmoittaa, Rosenqvist haastaa.