1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaihdevuodet

Vaihdevuodet tekivät Annelista kiukkuisen muijan – uusi elämä löytyi hoidosta, jota hän eniten vastusti

Anneli Honkasen vaikeat vaivat katosivat 65-vuotiaana, sen jälkeen kun hän aloitti hormonikorvaushoidon. Polvileikkaus voitiin perua ja nyt hän harrastaa liikuntaa kuusi kertaa viikossa.

vaihdevuodet
kuntosalitreeniä
Anneli Honkanen käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.Jyrki Lyytikkä /Yle

– Niskaa särki, olin uneton ja alavireinen ja minun piti tsempata itseni aamuisin sängystä ylös. Diabetes- ja kolesterolilääkitystä harkittiin. Polvea särki jatkuvasti ja se oli niin huonossa kunnossa, että lääkärin mukaan leikkaus oli lähellä. Olin myös aika kiukkuinen muija, muistelee helsinkiläinen Anneli Honkanen muutaman vuoden takaista elämäänsä.

– Minulla oli 15 vuotta lähes koko ajan virtsarakontulehdus, jota hoidettiin jatkuvilla antibioottikuureilla. Ne pistivät suoliston ihan sekaisin.

Yritin kaikkea, mutta en jaksanut. Välinpitämättömyys ja aloitekyvyttömyys olivat ihan päällimmäisenä.

Anneli Honkanen

Oireista huolimatta sitkeä nainen jatkoi töissä 64-vuotiaaksi. Sen jälkeen oli tarkoitus nauttia eläkepäivistä.

– Yritin kaikkea, mutta en jaksanut. Välinpitämättömyys ja aloitekyvyttömyys olivat ihan päällimmäisenä, Honkanen kertoo.

– Ajattelin, että nyt tuli vanhuus ja että nivelkivut, virtsankarkailu, jatkuvat rakkotulehdukset, polvisäryt ja kärttyisyys kuuluvat asiaan, kun ihminen vanhenee.

"Enhän minä nyt itsemurhaa tee!"

Anneli Honkanen sanoo olleensa aina "terveysfriikki".

– En juo viinaa enkä polta tupakkaa, esimerkiksi.

Kun ensimmäiset vaihdevuosioireet alkoivat alle 50-vuotiaana, gynekologi suositteli hormonikorvaushoitoa. Honkanen kieltäytyi pontevasti.

– Ajattelin, että enhän minä nyt itsemurhaa tee. En halunnut missään nimessä alkaa käyttää niitä, hän kertoo.

kuntosalitreeniä
Anneli Honkanen sanoo olleensa aina terveysfriikki.Jyrki Lyytikkä /Yle

– Olin todellakin hormonivastainen. Ajattelin, että pystyn hoitamaan itse mitä vaan, kunhan liikun, syön terveellisesti ja käytän luonnonmukaisia juttuja.

Vuosien kuluessa ja oireiden monipuolistuessa ja pahentuessa Honkanen ei osannut edes ajatella, että niillä olisi mitään tekemistä hormonitoiminnan kanssa.

Yhteyden keksikin hänen tyttärensä, joka oli perehtynyt terveysasioihin ja suositteli äidilleen vaihdevuosioireisiin liittyviä kirjoituksia.

– Luin ja ymmärsin, että oireissani voikin olla kyse estrogeenin vähyydestä. Tilasin ajan lääkärille, Honkanen kertoo.

"Aivan kuin olisin herännyt elämään"

Kolmen vuoden takaisesta lääkärikäynnistä alkoi uusi elämä. Honkasella on käytössä hormonilaastarit, joita hän vaihtaa kolmesti viikossa. Lisäksi hän voi käyttää estrogeenigeeliä, jota osaa annostella itse tarpeen mukaan. Keltarauhashormonin hän saa hormonikierukasta, jonka käyttöiäksi lääkäri on laskenut 10 vuotta.

– Vaikutukset alkoivat tuntua heti lääkityksen aloittamisen jälkeen. Polvi- ja niskakivut katosivat, aloin nukkua kunnolla ja herätä aamulla virkeänä. Aivan kuin olisin herännyt elämään, Honkanen kertoo.

Mieluummin elän näin sen ajan, jonka elän – ja vaikka muutaman vuoden vähemmän. Olen siitä ihan vakuuttunut.

Anneli Honkanen

Ensimmäisen vuoden aikana Anneli Honkanen laihtui 12 kiloa. Hänen 20 vuotta käyttämänsä verenpainelääke on nyt puolitettu eikä kolesteroli- ja diabeteslääkitystä tarvinnut aloittaa ollenkaan.

– Käyn kuntosalilla, pilateksessa ja tanssimassa. Hoidan kahta pientä lastenlastani. Olen huomattavan paljon mukavampi lähipiirilleni ja voin hirveän hyvin, hän kertoo.

"Elän mieluummin vaikka muutaman vuoden vähemmän"

Anneli Honkanen on tällä hetkellä 68-vuotias. Hän kiittää hormoneita nykyisestä elämänlaadustaan, liikunnasta, harrastamisesta ja vireydestä.

Entinen hormonien vastustaja on pohtinut paljon hoitoon liittyviä riskejä. Hormonikorvaushoito lisää riskiä sairastua rintasyöpään ja sen on todettu myös kasvattavan syvän laskimotukoksen, keuhkoveritulpan ja aivoinfarktin riskejä. Honkasta ne eivät kutenkaan pelota.

kuntosalitreeniä
Hormonikorvaushoitojen aloittamisen jälkeen Annelin kivut hävisivät ja unen laatu parani.Jyrki Lyytikkä /Yle

– Mieluummin elän näin sen ajan, jonka elän – ja vaikka muutaman vuoden vähemmän. Olen siitä ihan vakuuttunut, hän sanoo.

– Tämä kolme vuotta on ollut upeaa aikaa. En vaihtaisi sitä missään nimessä.

Lue lisää: Moni nainen kärsii vaihdevuosivaivoista turhaan, sanoo kokenut gynekologi Maija Kajan.

Lue seuraavaksi