Suomessa on tuhansia kansalaisten käyttöön tarkoitettuja defibrillaattoreita – mutta ei tietoa missä ne ovat

Defibrillaattori eli sydäniskuri voi pelastaa ihmisen, jonka sydän ajautunut kammiovärinään. Nyt halutaan paikantaa Keski-Suomessa olevien elintärkeiden laitteiden sijainnit.

sydämenpysähdys
Defibrillaattori.
Defibrillaattori.Merplast Oy

Koko Suomessa on pari tuhatta kansalaiskäyttöön tarkoitettua defibrillaattoria, mutta suurimman osan sijoituspaikkaa ei tiedetä.

Defi-laite on tarkoitettu kammiovärinään joutuneen sydämen uudelleenkäynnistämiseen. Se antaa voimakkaan sähköimpulssiin, jonka tarkoitus on lopettaa kammiovärinä.

– Esimerkiksi kauppakeskuksesta löytyvä defi on erittäin helppo käyttää ja sen avulla kuka vain voi antaa apua., sanoo Keski-Suomen Sydänpiirillä työskentelevä KanDee-hankkeen prokektipäällikkö Piia Flink-Liimatainen.

Defi-laitteessa on kuvalliset ohjeet, joiden lisäksi se antaa suomenkieliset ääniohjeet koko elvytyksen ajan.

Käytännössä elvytettävän rintakehälle asetetaan kaksi elektrodia, ja laite tunnistaa itse tarvitseeko isku antaa.

Keski-Suomessa aloitetaan helmikuun alussa kampanja, jolla maakunnassa olevat defibrillaatorit halutaan paikantaa.

– Laitteiden pitää olla kansalaisten käytössä ja tiedossa silloin, kun apua tarvitaan, sanoo Flink-Liimatainen.

Kammiovärinässä ensimmäinen auttaja on usein tavallinen kansalainen. Jos defibrillaatio tehdään minuuttien sisällä kohtauksen alkamisesta, jopa kolme neljästä selviää.

Hanke käynnistää helmikuun alussa kampanjan innostaakseen keskisuomalaisia bongaamaan laitteita.

– Lähetä meille tieto defistä, ja KanDee-hanke tarkistaa löytyykö laite rekisteristä sekä tarvittaessa haastaa defin haltijan lisäämään sen sinne, Flink-Liimatainen opastaa.

Rekisteri löytyy osoitteesta www.defi.fi (siirryt toiseen palveluun). Laitteita on koottu rekisteriin kuuden vuoden ajan, mutta suurin osa puuttuu sieltä. Rekisterissä on nyt hieman yli 700 laitetta eli arviolta 1 300 laitetta kaipaa löytäjää.

Bongaa defi Keski-Suomessa kampanjan ohjeet:

  1. Etsi defi.
  2. Ota kuva defistä tai sen kanssa.
  3. Jaa kuva julkisesti Bongaa defi Keski-Suomessa-Facebook-sivulla tai Instagramissa ja lisää mukaan sekä sijaintitieto että #bongaadefi #keskisuomi. Voit myös lähettää kuvan sähköpostilla kandee@sydan.fi (siirryt toiseen palveluun). Kampanja on käynnissä 1.2.-31.3.2017 ja palkinnot arvotaan 7.4.2017.
  4. KanDee-hanke tarkistaa löytyvätkö bongatut defit defi.fi -rekisteristä ja haastaa tarvittaessa laitteen omistajan lisäämään sen rekisteriin.