Yli 700 halusi lammaspaimeneksi Lappiin

Tenojoen rannalle Välimaan vanhalle saamelaistilalle ja Lemmenjoen kansallispuistoon Kaapin Jounin saamelaistilalle haki yhteensä 774 halukasta lammasvahtia.

Metsähallitus
Lampaita.
Simo Pitkänen / Yle

Metsähallituksen kahdelle saamelaistilalle halusi lampaita paimentamaan yhteensä 774 hakijaa. Uutena lammaspaimenkohteena Lapissa on Välimaan historiallinen saamelaistila Tenojoen rannalla Utsjoella, ja lampaita paimennetaan myös Inarissa Lemmenjoen kansallispuistossa Kaapin Jounin vanhalla saamelaistilalla.

Välimaan tilan neljälle paimenviikolle jätettiin 434 hakemusta ja Kaapin Jounin tilan viidelle paimenviikolle halusi 340 hakijaa. Lammaspaimenet arvotaan lähiaikoina, ja hakijoille ilmoitetaan arvonnan tuloksesta helmikuun loppuun mennessä.

Paimenviikoilla vapaaehtoinen paimen vuokraa tilan viikoksi itselleen. Jokainen paimen ohjeistetaan viikon alussa eläinten hyvinvoinnin seuraamiseen, ja paimenella on mahdollisuus pyytää apua yhteyshenkilöltä.

Vastuu eläimistä on koko ajan Metsähallituksen Luontopalveluilla.

Yksi paimen voi arvonnassa saada vain yhden paimenviikon. Kaapin Jounin ja Välimaan tiloille ei ole mahdollista päästä asukkaaksi muuten kuin paimenena.