Venäjällä esiteltiin ensimmäinen raidetykki – "ase voi puhkaista minkä tahansa panssarin"

Tykin ampuma pieni muovinpala läpäisi useita senttejä metallia.

tykistö
Raidetykki
Kuvakaappaus Daily Mailin videosta.Daily Mail

Moskovassa toimivassa Korkeiden lämpötilojen instituutissa on kehitetty maan ensimmäinen raidetykki. Asiasta kertoo brittiläinen Daily Mail -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Laitteella tehdyllä koelaukauksella 15 grammaa painanut muovinkappale lävisti useita senttejä alumiinilaattaa.

Instutuutin pöydälle sijoitettu laite kiihdytti ammuksen kolmen kilometrin sekuntinopeuteen. Instituutin johtaja Aleksei Shurpov kertoo venäläiselle Zvezda TV:lle, että tykkiä on tarkoitus kehittää edelleen niin, että ammuksen nopeus ylittäisi 4,5 kilometriä sekunnissa.

Perinteisillä tykeillä ammusten lähtönopeudet jäävät alle 1 000 metrin sekunnissa. Raidetykki voi siis ampua ammuksiaan tavallista tykkiä kauemmas.

Lisäksi ammusten liike-energia olisi niin suuri, että ne murtavat minkä tahansa panssaroinnin jopa ilman läpäisevää taistelukärkeä, tutkijat uskovat.

Toisin kuin perinteiset tykit, raidetykki ei käytä ammuksen liikuttamiseen räjähdysainetta. Ammus liikkuu, kun laite muuttaa sähköenergiaa liike-energiaksi. Fyysikot käyttävät ilmiöstä nimitystä "Lorenzin voima".

Yhdysvalloissa raidetykkien kehitys on huomattavasti pidemmällä. Yhdysvaltain laivasto aikoo tänä tai ensi vuonna aloittaa koekäytön ohjushävittäjä USS Zumwaltin raidetykillä, jota on kehitetty jo parin vuoden ajan.

Zumwaltiin kehitetty raidetykki käyttäisi jopa 20 kiloa painavia ammuksia. Siihen verrattuna venäläinen koemalli on vielä kehityksen alkuvaiheessa.

Suomessa uutisen kertoi ensimmäisenä Tekniikan Maailma (siirryt toiseen palveluun).