Vanhemmat vaativat puolueettomia selvityksiä Riistaveden koulujen kunnosta

Kuopion kaupunki suunnittelee sisäilmaongelmista kärsineen Melalahden alakoulun vanhan osan korvaamista uudisrakennuksella. Melalahden koulun vanhempainyhdistys epäilee ratkaisun toimivuutta.

Kuopio
Ulosmarssi Melalahden koulusta Kuopion Riistavedellä.
Ulosmarssi Melalahden koulusta Kuopion Riistavedellä joulukuussa 2016.Helmi Nykänen / Yle

Kuopion kaupungin suunnitelmat eivät tyydytä Melalahden koulun vanhempainyhdistystä. Tilakeskus esittää, että yli 60 vuotta sitten rakennettu Melalahden koulun vanha osa puretaan ja tilalle rakennetaan uudisosa.

Melalahden alakoulun vanha osa on kärsinyt pahoista sisäilmaongelmista. Sen luokat on poistettu käytöstä, ja osa oppilaista on siirretty alakoulun uudelle puolelle ja osa puolestaan Riistaveden yläkoululle.

Melalahden vanhempainyhdistys on ottanut yhteyttä Kuopion kaupungin päättäjiin. Sähköpostissaan vanhempainyhdistys kertoo, että alakoululla oireillaan edelleen. Yhdistys on saanut kouluterveydenhuollolta tiedon, jonka mukaan koulurakennukseen jääneistä 62:sta oppilaasta 16 lasta oireilee.

– Yksi lapsi joutui jo vaihtamaan koulua astmaepäilyn takia. Osa opettajista on kieltäytynyt työskentelemään alakoulun tiloissa terveyssyihin vedoten. Lapsilla ei taida olla samaa oikeutta? Myöskään sijaiset eivät suostu tulemaan Melalahden kouluun. Rakennuksen iltakäyttäjät saavat oireita jo lyhyemmän käynnin aikana ja oppilaat joutuvat oleskelemaan samoissa tiloissa jopa kuusi tuntia, sähköpostissa luetellaan alakoulun ongelmia.

Vanhempainyhdistyksen mukaan lapsilla on myös psykologisia oireita. Sähköpostissa kerrotaan, että osa lapsista on huolissaan oman terveytensä puolesta.

Tutkimustulokset epäilyttävät

Joululomalla otettujen sisäilmanäytteiden perusteella Melalahden koulun 90-luvulla valmistuneen laajennusosan tiloista ei löytynyt mitään ongelmia. Melalahden koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Hannele Ahosen mukaan vanhemmat ovat epäileväisiä tutkimustulosten suhteen.

– Meille asti tieto tutkimustuloksista ei ole tullut. Tutkimukset on tehty joululoman aikaan. Minusta ne pitäisi tehdä silloin, kun koulu on normaalikäytössä.

Vanhempainyhdistys vaatii alakoulun oppilaille välittömästi uusia opetustiloja lasten ja koulun henkilökunnan terveyden turvaamiseksi. Ahonen toivoo, että kaikki alakoulun oppilaat saataisiin samoihin tiloihin. Parakkiratkaisu voisi hänen mukaansa olla yksi vaihtoehto. Sähköpostissa ehdotetaan myös, että lapset voisivat siirtyä Vehkalammelle tilapäisesti.

Oppilaat ovat oireilleet myös Riistaveden yläkoulussa. Vanhempainyhdistys vaatii, että puolueeton taho, eli joku muu kuin kaupunki, tekisi pikaisesti kattavat selvitykset molempien koulurakennusten kunnosta.

– Näiden selvitysten jälkeen pystyttäneen puntaroimaan, olisiko uusi terve yhtenäiskoulu sittenkin pidemmän päälle edullisin ja kestävin ratkaisu, kaupungin päättäjille osoitetussa sähköpostissa sanotaan.

Riistavedellä järjestettiin joulukuussa mielenilmaus uuden yhtenäiskoulun puolesta.