1. yle.fi
  2. Uutiset

Tankotanssijatähti: laji sopii miesvartalolle ihanteellisesti – "Miesten yläkropan voima suhteessa pyllyn painoon on optimaalinen"

Tankotanssija Henriikka Roo haastaa miehiä kokeilemaan tankotanssia. Innokkaimmat harrastajat hankkivat oman tangon kotitreenejä varten.

tankotanssi
tankotanssija Henriikka Roo

Kuntokeskusten tankotanssitunnit ovat houkutelleet paikalle yleensä enimmäkseen naisia. Tämä harmittaa tankotanssin Suomen mestari Henriikka Roota, sillä voimaa ja lihaskestävyyttä vaativa laji sopii erinomaisesti myös miehille.

– Miesten yläkropan voima suhteessa pyllyn painoon on optimaalinen. Lajin vaatima voima löytyy miehiltä nopeammin. Päästään heti etenemään paljon vaativampiin temppuihin, verrattuna naisryhmiin, jotka tulevat ensi kertaa kokeilemaan lajia, kertoo tankotanssija Henriikka Roo.

Henriikka Roon arvion mukaan suomalaisista tankotanssiharrastajista kolmesta viiteen prosenttia on miehiä.

Kotona tankotanssin tähtiä ovat lapset

Innokkaimmat harrastajat seuraavat lajia sosiaalisesta mediasta ja hankkivat oman tangon kotitreenejä varten. Pelkistetyn kuntoiluvälineen avulla harjoitellessa vain mielikuvitus on rajana.

– Kun tanko hankitaan kotiin, yleensä sen valtaavat tangossa roikkuvat lapset, kertoo Henriikka Rinteenä siviilissä tunnettu tankotanssija lajin nosteesta.

Harrastaja voi viedä lajia itselleen sopivaan suuntaan. Jos voimaa ei vielä ole, kuntoilija voi hyödyntää esimerkiksi vartalonsa kestävyyttä, notkeutta, sulavuutta tai koordinaatiokykyä.

Aikaisempi kokemus tanssillisesta harrastuksesta, voimistelusta tai akrobatiasta antaa hyvää pohjaa tankotanssiharrastukselle. Tankotanssin vaativuus kasvaa, kun liikkeitä tehdään pää alas päin.

Edistyneemmät harrastajat voivat kehittää lajin parissa kehollista ilmaisua koostamalla liikesarjoista tarinallisia kokonaisuuksia.

Tankotanssija Henriikka Roo taiteilee tangon ympärillä.
Toni Pitkänen / Yle

Edistyneet tanssivat lentävällä tangolla

Maailmalla tankotanssikilpailuissa on eri sarjoja esimerkiksi miehille ja paritanssijoille. Tyylisuunnat vaihtelevat urheilullisesta, taiteelliseen ja teatterilliseen.

Tankotanssin Suomen mestari Henriikka Roo pitää lajin taiteellisesta puolesta. Hän on menestynyt ulkomailla ja kehittänyt lajia entistä näyttävämpään suuntaan. Tällä hetkellä häntä kiehtoo katosta riippuvan tangon kanssa harjoitteleminen ja esiintyminen.

Flying pole eli vaijerin varassa riippuva tanko on peräisin sirkustaiteen parista. Henriikka Roo on lajin suomalainen pioneeri ja kehitellyt käyttöönsä sopivia välineitä. Hän kutsuu riippuvaa tanssitankoa lentäväksi tangoksi.

– Liikkeitä on rajattomasti. Parhaimmillaan tankotanssi on mielenkiintoinen taiteellinen esitys, missä tarvitaan urheilijan monipuolinen fysiikka, tiivistää tankotanssija Henriikka Roo.

Lue seuraavaksi